Alam Canggih 04 Mar, 2021

Video| Fenomena hujan batu di Cheras ketika cuaca panas melanda! Ikuti penjelasan MetMalaysia

@abdul hafiz ahmad
Wartawan Utusan Malaysia 1997-2019, menyertai Buletin Utama dan Harian Watan 1994-'96. Tetamu Sebelum Wisel, Wisel Penamat, Planet Sukan, Stadium Angkasa, Selamat Pagi Malaysia (RTM); Kafe Sukan, Nadi Arena (Astro Arena) dan Ruang Bicara (BNC).

Share this

KETULAN hujan ais yang mirip tablet atau gula-gula batuk. 


DALAM keadaan cuaca panas sehingga lebih 30 darjah Celsius sejak kebelakangan ini, tiba-tiba dengan kudrat dan iradat Allah, hujan air batu melanda beberapa kawasan perumahan di Cheras, Kuala Lumpur pada Rabu, 3 Mac 2021.

Fenomena ini turut merealisasikan bahawa “hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri,” bukan lagi sekadar pepatah orang dulu-dulu.

Sebenarnya, pepatah yang kerap meniti dan terhad pada bibir kita ini turut mempunyai maksud mendalam yang wajar dihayati dalam menjalani kehidupan harian.


Lagi kisah-kisah menarik berkaitan hujan:

https://kitareporters.com/search?search=hujan


Daun-daun berguguran di Danau Kota! Cuaca kering berpanjangan melanda! Menantikan hujan lebat

KETULAN hujan batu yang sempat ditadah seorang penghuni taman perumahan terbabit fenomena itu.


Fenomena ini berlaku kira-kira pukul 5 petang dengan ketulan kecil air batu yang turun bersama hujan lebat itu didapati lebih kurang sebesar duit syiling 20 sen

Segelintir laman sosial Facebook sempat memuatnaikkan rakaman video hujan batu tersebut antaranya seorang warganet, Azhar Hashimi.

Antara kawasan perumahan yang ‘dicurahi’ hujan air batu berwarna putih ini ialah Taman Leng Seng, Taman Tun Perak, Bandar Tun Hussein Onn dan Taman Cheras Utama.

Terdapat videonya yang memaparkan ketulan hujan air batu ini yang bertaburan di halaman rumah yang berumput dan di atas bumbung kereta yang diletakkan di situ.

Kemunculan hujan bersama air batu sudah tentu menimbulkan bunyi yang agak luar biasa berbandig jika hanya hujan normal lalu menarik perhatian saksi kejadian.Berikut ialah petikan fakta daripada Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) mengenai fenomena hujan air batu:

* Hujan batu yang biasanya berbentuk bulat atau gumpalan ais yang tidak sekata ialah pepejal yang terhasil oleh awan ribut petir (kumulonimbus).

* Pada paras ketinggian tertentu, suhu berada pada bawah takat beku dan proses pengewapan berlaku pada debu-debu atau partikel-partikel lain yang dikenali sebagai nuklei kondensasi.

* Hujan air batu terbentuk ketika arus angin yang kuat membawa bersama titisan air ke lapisan atmosfera yang cukup tinggi untuk titisan air tersebut membeku.

* Ketulan air batu terbentuk apabila semakin banyak titisan air membeku lalu menyebabkan saiznya menjadi besar.


KETULAN ais daripada hujan batu menurut MetMalaysia, akibat suhu di atas ribut petir di bawah takat beku.  
* Hujan air batu juga berlaku disebabkan ais yang terbentuk dalam awan gagal mencair sebelum mencecah bumi.

* Kebanyakan ribut petir mengandungi air batu tetapi bukan semua ribut petir menyebabkan hujan air batu.

* Suhu di bahagian atas ribut petir berada di bawah takat beku yang menyebabkan air batu terbentuk tetapi kadangkala air batu mencair sebelum jatuh ke permukaan bumi.

* Keadaan landskap seperti kawasan berbukit juga antara penyebab arus angin menolak lebih kuat titisan air naik ke lapisan atmosfera yang tinggi.

* Disebabkan Malaysia beriklim Khatulistiwa dan musim tengkujuh sering melanda negara ini setiap tahun, maka peluang untuk mengalami hujan air batu sebenarnya sangat tinggi.

* Malaysia juga kerap menerima hujan lebat dan ribut petir yang disertai air batu terutama dalam musim peralihan monsun.


KETULAN ais yang bersama hujan lebat di halaman berumput rumah sebuah taman perumahan di Cheras.


s

WARGANET ini turut sempat merakamkan gambar ketulan hujan ais di Cheras. You will be interested

Know It All Box: Kit pembelajaran Green Bag by CIC! Rangsang perkembangan kreativiti kanak-kanak

Kit pendidikan awal kanak-kanak CIC, Know It All Box berasaskan play and learn yang merangsang minda kanak-kanak dalam lingkungan umur antara 3 hingga 7 tahun

Terengganu larang orang ramai berbuka puasa di kawasan terbuka! Seperti Dataran Drawbridge KT

Terengganu larang aktiviti berbuka puasa di tempat awam yang lazimnya dilakukan pada bulan Ramadan sebelum ini bagi elak krisis pandemik COVID-19 terus melonjak
Mohammad Ishak in Alam Canggih 2 hours ago

Berita Terkini| Tiada perancangan PKP menyeluruh! Hanya di lokasi yang mempunyai peningkatan kes

Kerajaan tak punyai perancangan untuk laksanakan PKP secara menyeluruh buat masa ini, sebaliknya hanya dilaksanakan di lokasi tertentu mempunyai kes yang tinggi
News Editor 1 in Alam Canggih 3 hours ago

Berita Terkini| Rentas negeri dibenarkan! Berkuat kuasa serta merta! Hanya untuk suntik vaksin!

Kerajaan beri kebenaran rentas negeri kepada yang bawa ahli keluarga atau tanggungan bagi tujuan janji temu terima vaksin Covid-19, berkuat kuasa serta-merta
News Editor 1 in Alam Canggih 4 hours ago

Berita Terkini| Ribut petir, hujan lebat, angin kencang disebabkan peralihan monsun! Hingga Mei!

Perubahan cuaca akibat peralihan monsun akan menyebabkan berlakunya ribut petir yang boleh membawa angin yang kencang, hujan batu atau hujan yang sangat lebat
News Editor 1 in Alam Canggih 6 hours ago