Kisah Insan 09 Apr, 2022

Alhamdulillah! Pencarian ayah kandung berjaya! Nur Anisah sudah dapat jumpa bapa untuk jadi wali!

@mohammad ishak
Bekas penulis Kumpulan NSTP selama 35 tahun sebelum bersara pada Oktober 2018 dan berkhidmat di Terengganu. Pernah membongkar peristiwa sembahyang dua imam dalam satu kampung di Daerah Besut selain perkampungan Kerajaan Langit Ayah Pin.

Share this

Gambar kenangan Nur Anisah dan bakal suaminya ketika majlis pertunangan pada 2 Februari 2022.


KEHADIRAN Ramadan hari ke-3 1443H menjadi detik sejarah yang tidak dapat dilupakan oleh seorang anak apabila buat pertama kali dapat mendengar suara daripada seorang bapa kandung selepas 23 tahun dilahirkan di dunia. 

Ketika itu juga linangan air mata dengan perasaan sedih, hiba dan bercampur gembira apabila dapat berbual mesra dengan bapa kandung melalui telefon selepas ditinggalkan ketika masih kecil dan tidak mengenal dunia.


Tolong kami! Bantu Nur Anisah Abdullah! Cari bapa kandung Rezuan Darus! Nak jadi wali pernikahan!

Nur Anisah berasa sedih bercampur gembira menerima panggilan telefon kali pertama dari bapanya


Nur Anisah Abdullah, 23, dari Kampung Lak Lok, Jertih, Terengganu berkongsi detik terindah itu selepas berita mengenai pencarian ayahnya untuk menjadi wali pernikahan disiarkan dalam portal KotaReporters pada 4 April 2022.

Katanya, selepas dua hari berita tersebut terdampar melalui media sosial ayahnya, Rezuan Darus, 58, yang terbaca berita tersebut terus menghubungi Nur Anisah menerusi nombor telefon yang tertera dalam berita tersebut.

“Saya terkejut apabila suara seorang lelaki menelefon saya dan mengakui dirinya adalah ayah kandung sendiri,” katanya.

Menurutnya, pada awalnya dia tidak yakin dengan suara tersebut adalah ayah kandung yang dicarinya tetapi selepas perbualan tamat, ayahnya menghantar salinan kad pengenalan menerusi aplikasi WhatsApp dan mengesahkan pengenalan diri ayahnya.Bagaimanapun, disebabkan ketika ibunya, Siti Fatimah Husin, 55, mendaftar nama Nur Anisah ia terpaksa menamakan Abdullah sebagai nama bapa kerana suaminya Rezuan sudah lama berpisah.

Nur Anisah berkata, bapanya menghubungi beliau pada hari kedua selepas berita tersebut tersebar menerusi media mengenai usahanya mencari ayah kandung untuk menjadi wali pernikahan.

“Alhamdulillah usahanya mencari ayah kandung sudah berjaya hasil penyiaran berita KitaReporters,” katanya.

Dia mengucapkan penghargaan terima kasih kepada KitaReporters kerana membantu mempertemukan pencarian ayah selepas berpisah degan ibunya sejak 1998.


Mood gembira Nur Anisah selepas pencarian bapa kandungnya berjaya diketemukan


Menurut Nur Anisah, dia memerlukan ayahnya untuk kembali ke Terengganu buat seketika untuk menjadi wali pernikahan dengan bakal suami pilihanya yang dijadualkan berkahwin pada 5 Mei 2022.

Nur Anisah anak ketiga daripada tiga beradik  yang menjalin hubungan perkenalan dengan jejaka pilihan sudah membuat ikatan pertunangan dengan bakal suaminya pada tarikh bersejarah 2 Februari 2022 (2-2-22).

Sementara ibunya, Siti Fatimah turut berkongsi kegembiraan kerana bekas suaminya ada menghubungi beliau pada hari sama selepas menghubungi Nur Anisah.

“Bekas suaminya masih mengecam saya berdasarkan gambar yang dirakamkan bersama Nur Anisah yang juga  tersiar dalam KitaReporters,” katanya. - KitaReporters


Siti Fatimah Husin

 

14
14
1
22
2
You will be interested

Video| Mata masuk habuk! Sebak tengok anak ubah suai kereta! Demi nak bawa berjalan ayah tercinta!

Seorang pemuda telah ubah suai tempat duduk hadapan keretanya demi mudahkan ayahnya untuk naiki kereta dan berjalan-jalan. Pemuda itu belanjakan hampir RM3,000

Kasih seorang ibu! Sanggup 'simpan' jasad anak lebih seminggu! Sehingga membusuk dan dah mereput!

Seorang ibu di Singapura yang tinggal di pangsapuri tak boleh terima takdir anaknya meninggal dunia lalu simpan mayat anak lelakinya yang berusia 54 tahun itu
Zuhayati Yazid in Kisah Insan 1 day ago

Indahnya ukhuwah! Bonda Nor siapkan buku dalam sehari! Tanda penghargaan buat Prof Kamil, isteri!

Demi cinta, kasih sayang dan ukhuwah kerana Allah, Bonda Nor atau Norli Madlan berjaya siapkan sebuah buku bertajuk Jumpa Nanti.. Di Firdaus dalam tempoh sehari
Khadijah Mohamad Nor in Kisah Insan 3 days ago

Video| Apa punya mak bapak! Kanak-kanak 3 tahun ditinggalkan dalam tangki air! Diselamatkan polis!

Seorang kanak-kanak perempuan usia tiga tahun di Chalco, Mexico didera ibu, bapa tirinya dengan masukkan dia di dalam tangki air. Nasib baik diselamatkan polis
Zuhayati Yazid in Kisah Insan 4 days ago

Video| Derita seorang isteri! Rayu suami azankan bayi dilahirkan! Tapi dia hilang bersama kekasih!

Hati isteri mana tak rasa sedih apabila suami bukan sahaja tak jenguk semasa wanita itu bersalin tapi ambil kesempatan keluar berseronok-seronok dengan kekasih
Adnan Mohamad in Kisah Insan 5 days ago