Gaya Hidup 17 Feb, 2021

Rumah di Biccari, Itali dijual pada harga RM4.90! Nasi kandar di Malaysia pun jauh lebih mahal

@sarfarizmal saad
Penulis merupakan bekas pemimpin pelajar, bekas pegawai sektor awam, korporat & komunikasi strategik. Mula menulis di akhbar sejak 2009. Bekas Ahli Majlis Perundingan Pelajar Kebangsaan. Editor portal berita dan bekas Pegawai Khas YBM.

Share this

Kredit foto: wikipedia


IDEA gila dan tak masuk akal itu mula-mula dicetuskan oleh seorang Datuk Bandar Biccari di sebuah kawasan di Itali baru-baru ini dengan pada mulanya sekadar 'cuba-cuba' sahaja.

Namun Gianfilippo Mignogna yang merupakan Datuk Bandar tersebut ternyata tidak menyangka inisiatif beliau untuk menjual rumah-rumah di bandar sunyi di bawah pentadbirannya itu dengan harga yang lebih murah daripada harga kereta terpakai, mendapat sambutan hangat dari para pembeli berhampiran.


Lagi kisah-kisah menarik berkaitan Itali:

https://kitareporters.com/search?search=itali


RUMAH MURAH UNTUK DIJUAL! HARGA RM4 SAJE.. - KitaReporters


Kredit foto: italofile.com


Sebenarnya Mignogna mempunyai satu harapan besar kepada kawasan bandar berkenaan. 

Beliau mencadangkan rumah-rumah di Biccari itu dijual bertujuan memeriahkan kembali pekan tersebut yang kian lengang dek penyusutan mendadak populasinya.

Biccari hanya mempunyai 2,000 penduduk sahaja pada waktu tersebut.

Rumah-rumah yang sedia untuk didiami di sana dijual pada harga serendah RM36,747, manakala rumah yang usang pula dilelong pada harga RM4.90 sahaja. Ia jauh lebih murah dari sepinggan nasi kandar di Malaysia.


Kredit foto: edition.cnn.com


“Saya dibanjiri permohonan. Dapat lebih kurang 20,000 emel dari seluruh dunia.

“Ramai menghantar surat-surat yang menyentuh hati dan menjelaskan sebab mahu membeli rumah serta menjadi sebahagian daripada komuniti di Biccari.

“Malah, ada juga yang siap hantar gambar mereka,” kata Gianfilippo kepada agensi berita CNN. 

Menurutnya, permohonan itu diterima selepas cadangan menjual rumah pada harga rendah itu disiarkan oleh CNN Travel.  


Kredit foto: tripadvisor.co.ukFenomena penyusutan penduduk serta penjualan rumah dengan kadar yang murah adalah satu trend yang rancak berlaku di beberapa bandar dan kampung-kampung di Itali.

Penulis, tukang masak, saintis, doktor dan pembuat filem, kata Gianfilippo, adalah antara individu yang berminat untuk menetap di Biccari.

“Jualan ini seolah-olah menjadi satu magnet yang menarik orang ramai untuk berpindah ke Itali. Ramai yang datang sini untuk melawat rumah-rumah tersebut (di Biccari),” tambah Gianfilippo.

Jika anda berpeluang, adakah mahu untuk kita membeli beberapa buah rumah di Itali? Mungkin menarik untuk difikirkan bersama. - KitaReporters


Kredit foto: edition.cnn.com

1
1
1
0
0
You will be interested

Video| Anuar akui sukar cari keserasian bersama Ziana! Yakin konsert 6 Ogos momen kolaborasi indah!

Penyanyi adik beradik Ziana Zain dan Anuar Zain bakal kolaborasi dalam konsert skala besar di Kuala Lumpur pada 6 Ogos 2022 di Dewan Plenary, KLCC Kuala Lumpur

Fariza Saidin in Gaya Hidup 1 day ago

Macam-macam hal! Pekerja adu majikan kurang ajar! Majikan kata manja sangat? Siapa yang betul?

Kisah seorang gadis berusia 23 tahun di Singapura mohon kerja. Ini perkongsian kisahnya dengan bakal majikan, yang akhirnya bertindak tidak berikannya pekerjaan
Nur Syamila Kamarul Arefin in Gaya Hidup 6 hours ago

Video| Jika mahu berjaya, jangan sesekali malu mencuba! Kegagalan hanya satu mitos - Taylor Swift!

Taylor Smith terima gelaran doktor kehormat seni halus dari Universiti New York (NYU), Amerika Syarikat. Swift antara selebriti paling ikonik pada generasinya
Fauzan Uda Ahmad in Gaya Hidup 14 hours ago

Seronok dalam gementar! Ain Edruce berganding dengan Pak Nil! Acarakan program Karaoke Superstar!

Ain Edruce akui gementar apabila terima tawaran sebagai hos bersama Aznil Nawawi untuk rancangan realiti nyanyian terbaharu Karaoke Superstar mulai 5 Jun 2022
Fariza Saidin in Gaya Hidup 1 day ago

Ini barulah raya! Kutip sampah pakai baju raya! Program gotong royong bersihkan Pantai Batu Buruk!

Trash Hero Malaysia dengan kerjasama Green Ranger UMT dan Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (HEPA) UMT anjur program gotong royong pembersihan pantai pakai baju raya
Mohammad Ishak in Gaya Hidup 1 day ago