Gaya Hidup 27 Oct, 2021

Kes gangguan seksual: Ayah penerjun dedahkan! Dhabitah pernah mengadu! Ada jurulatih yang gatal!

@rodli nayan @ rodly fadly
Berpengalaman hampir 40 tahun dalam bidang kewartawanan, antaranya sebagai pengarang majalah Arena Bolasepak, Mingguan Sukan dan Bola Perdana, juga bertugas sepenuh masa serta sambilan bersama Berita Harian, Harian Metro, Mingguan Perdana dan Sinar

Share this

Nur Dhabitah Sabri. - Kredit foto: IG Nur Dhabitah Sabri.


KES gangguan seksual yang didakwa berlaku dalam kem sukan terjun negara bukan rahsia dalam kalangan atlet kerana ia pernah dimaklumkan oleh penerjun negara, Nur Dhabitah Sabri kepada keluarganya. 

Ayah penerjun berkenaan, Sabri Hashim, berkata, Dhabitah pernah memberitahunya mengenai perangai tidak sopan seorang jurulatih yang disifatkan oleh atlet itu sebagai 'gatal' menyebabkan beliau dan isterinya, Fazidah Jaafar sentiasa memantau ketat anak mereka itu.

“Apa yang didedahkan oleh Pandelela baru-baru ini memang berlaku. Bitah pernah beritahu saya akan hal ini, katanya, ada seorang jurulatih yang agak 'gatal' dalam pasukan itu.

“Saya bertanya Bitah adakah jurulatih itu pernah menganggunya tapi Bitah menjawab tidak sebaliknya rakan-rakannya yang jadi mangsa. Jadi, saya tidak bertanya lebih lanjut apakah bentuk gangguan yang dimaksudkan oleh anak saya itu.

“Walau bagaimanapun sejak itu, saya memantau rapat latihan anak saya demi mengelak dia daripada menjadi mangsa. Mungkin kerana saya atau isteri sentiasa menemani Bitah walau di mana pun dia berlatih termasuk di luar negara, jurulatih berkenaan tidak berani mengambil kesempatan,” kata Sabri.


Lagi cerita-cerita jenayah berkaitan gangguan seksual

Sabri dan isterinya, Fazidah sentiasa menemani Dhabitah bagi memastikan keselamatan dan keselesaan atlet itu.


Menurut Sabri, beliau tidak akan berkompromi dengan kes sedemikian jika ia berlaku ke atas Dhabitah sebaliknya akan segera mengambil tindakan.

“Kalau ia berlaku ke atas Bitah, saya tidak akan berdiam diri, saya akan pastikan jurulatih itu dikenakan tindakan, tak kisahlah walaupun dia jurulatih terbaik sekali pun, saya tak rela anak saya menjadi mangsa,” tegas Sabri.

Isu gangguan seksual dalam kem sukan terjun negara menjadi perhatian sejak ia didedahkan oleh penerjun negara, Datuk Pandelela Rinong baru-baru ini.

Menurut Pandelela, jurulatih berkenaan kerap membuat lawak berunsur lucah kepada dirinya dan penerjun lain namun tidak ada tindakan diambil ke atas individu berkenaan kerana dia dilindungi oleh ketua jurulatih.

Ciapan Pandelela pada 21 Oktober, 2021 yang mendedahkan gangguan seksual yang pernah dialaminya.


“Dulu ada seorang coach (jurulatih) ni suka buat lawak lucah, saya buat diam je, tak pun fake laugh (buat-buat gelak) sebab takut dia. Pernah sekali tak tahan saya tegur dia, tapi kena buli balik. Tujuh tahun kemudian dia (jurulatih) buat (didakwa) kes rogol.

“Tapi paling sedih dalam tempoh tujuh tahun itu dia buat hal setiap tahun. Kami atlet tak boleh buat apa-apa, sebab ‘back-up’ (pelindung) besar dia adalah ketua jurulatih kami sendiri,” dedah Pandelela menerusi Twitter.

 "Saya berkongsi pengalaman 'kurang baik' ini untuk memberi kesedaran kepada orang awam dan memberikan sokongan kepada mangsa di luar sana, yang sentiasa berada dalam dilema, sama ada untuk bercakap atau berdiam diri,” tambahnya.


Ciapan Ahmad Faizal mengenai isu lawak lucah yang didedahkan oleh Pandelela.


Pendedahan Pandelela itu mendapat perhatian ramai, yang mendesak agar Kementerian Belia dan Sukan (KBS) menyiasat perkara itu walaupun jurulatih dimaksudkan sudah tidak berkhidmat dengan skuad terjun negara. Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu kemudian memberi jaminan akan menyiasat dakwaan Pandelela itu.

“Saya sudah mula buat panggilan sendiri secara peribadi. Sebagai menteri saya sudah jumpa beberapa atlet, saya tanyakan tentang perkara ini dan sebagainya. Mungkin tak sesuai untuk saya hebahkan perkara ini.

“Tetapi saya hanya mahu memahami situasi keseluruhannya, kenapa tiba-tiba pula setelah sekian lama, Lela (Pandelela) keluarkan kenyataan itu.  

"Saya juga ingin menghubungi mantan Menteri Belia dan Sukan (Khairy Jamaluddin) sebab saya percaya dia juga mempunyai pandangan atau maklumat tentang perkara ini," kata Ahmad Faizal. 


Pandelela dan Dhabitah.


Sementara itu dalam jawapannya pada persidangan Parlimen pada Selasa, 26 Oktober 2021, Ahmad Faizal berjanji akan memastikan apa yang berlaku ke atas Pandelela tidak akan berulang.

“Saya mesti memastikan kejadian buruk (yang telah berlaku) kepada Pandelela, (tidak lagi berlaku) kepada mana-mana atlet, kerana kita mesti pertahan anak-anak kita,” katanya.

Jaminan Ahmad Faizal itu dipersetujui Sabri yang menganggap gangguan seksual perlu dibanteras walaupun ia sekadar gurauan atau lawak lucah.

“Walaupun perkara ini sudah lama berlaku dan hanya didedahkan oleh Pandelela sekarang, saya berharap KBS tetap melakukan siasatan. Memang, jurulatih yang didakwa itu pun sudah tidak bersama pasukan tapi kes ini boleh dijadikan panduan agar ia tidak berulang.

“Sebagai keluarga, kami mahu anak kami sentiasa dalam keadaan selamat dan tidak menjadi mangsa kepada keadaan sebegitu,” kata Sabri. - KitaReporters


Gara-gara dedah gangguan seksual, Cindy Ong terima video lucah pula! Lapor kepada polis, SKMM! - KitaReporters  

14
13
1
15
2
You will be interested

Keluarga Malaysia: Sahabat BTHO infak al-Quran! Bantu SRA dibuka semula! Selepas bencana banjir!

Sahabat Kelas al-Quran Bandar Tun Hussein Onn (BTHO) Cheras infakkan 170 naskhah baharu al-Quran. Bantu SRA Batu 13 Puchong dibuka semula selepas bencana banjir

Rosdi Ismail in Gaya Hidup 2 days ago

Mudahkan urusan! MBSB Bank sumbang mesin kira duit kepada masjid di Perlis! Libatkan 104 masjid!

Sebagai salah satu usaha CSR, MBSB Bank cawangan Kangar tampil sampaikan sumbangan mesin kira duit kepada 104 masjid di Perlis secara berperingkat-peringkat
Nur Sabrina Samsudin in Gaya Hidup 1 day ago

Video| GV8 separuh akhir: Aweera, Nikki terhebat! Perjalanan Shidee, Ani Maiyuni pula terhenti!

Enam penyanyi mara ke final GV8. Mereka ialah Aweera, Nikki Palikat, Aliff Aziz, Azan Scan, Adibah Noor dan Suki Low. Tersingkir ialah Shidee dan Ani Maiyuni
Fauzan Uda Ahmad in Gaya Hidup 1 day ago

Video| Dituduh tinggalkan ibu sendirian! Normala Samsudin sedih disindir! Itu semua pilihan ibu!

Normala Samsudin luahkan rasa sedih dan kecewa apabila segelintir netizen kecamnya kerana tinggalkan ibunya bersendirian di kampung kerana itu pilihan emaknya
Zul Akmar Jamaludin in Gaya Hidup 1 day ago

Video| Inilah dia pemenang trend! Hebat kau dik! Teh ais ikat tepi dah jadi teh ais masuk kolam!

Banyak trend diikuti golongan muda dalam Tiktok termasuk bawa sebuah plastik air besar. Namun pemuda ini tiba-tiba jatuh ke dalam sebuah kolam di belakangnya
Nur Syamila Kamarul Arefin in Gaya Hidup 1 day ago