Seni & Sukan 16 Apr, 2021

Berita Terkini| Terjerat cinta 'Datuk'! Ibu tunggal rugi RM230,000! Penipuan sindiket Love Scam

@news editor 2
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@kitareporters.com

Share this

Love scam ialah satu bentuk jenayah siber yang sering mensasarkan wanita sebagai mangsa


SEORANG ibu tunggal berusia 44 tahun dari Machang, Kelantan kerugian hampir RM230,000 gara-gara terperdaya janji manis 'Datuk' yang mula dikenalinya melalui Facebook pada November 2020 lalu.

Mangsa yang merupakan seorang penjawat awam tidak hanya menyerahkan wang simpanan bank dan milik anak-anaknya tetapi juga sanggup menjual barang kemas serta kereta yang telah dihadiahkan bekas suami.

Malah, wanita itu juga terpaksa membuat pinjaman bank serta meminjam wang daripada ahli keluarga bagi membantu 'kekasihnya' yang dipercayai menetap di luar negara itu.

Ketua Polis Kelantan, Datuk Shafien Mamat berkata, mangsa dipercayai terjerat dalam penipuan sindiket Love Scam (Penipuan Cinta) selepas berkenalan menerusi Facebook yang menggunakan nama profil Dato.

"Perhubungan antara wanita tersebut dan suspek berterusan ke aplikasi WhatsApps yang mana suspek menggunakan talian luar negara.

"Sekitar tempoh lebih kurang dua bulan selepas itu, suspek memberitahu mahu menjalinkan hubungan lebih serius selain turut nyatakan hasrat ingin berkahwin dengan wanita berkenaan.

"Pada Januari 2021, suspek memberitahu mangsa yang dia dalam proses bertukar ke Malaysia untuk bekerja dan mendakwa kad kreditnya alami masalah untuk digunakan lalu meminta wang daripada wanita berkenaan bagi pelbagai tujuan," kata Shafien dipetik oleh Sinar Harian, 16 April 2021. - KitaReporters 


Lagi berita-berita terkini dalam KitaReporter

0
0
1
0
0
You will be interested

Video| Bawa motor sambil bersila? Niat Paknil beri nasihat! Tapi dibidas netizen! Namun ada sokong!

Aznil Nawawi Paknil video tular motosikal skuter bersila penunggang menunggang motor beri pengajaran dibidas disokong nasihat kemalangan jalan raya berhemah

Video| Bekas peserta Vokal Mania jual kopi sambil nyanyi! Qiem Churros tak kisah hiburkan pelanggan!

Qiem Churros Muhammad Aidi Hakim penyanyi Vokal Mania 2020 Bakat RTM 2024 penjual minuman air kopi Kopi Tiktoker pengusaha usahawan Kemaman menyanyi kabin
Zul Akmar Jamaludin in Seni & Sukan 3 days ago

Video| Tak Sempurna tampilkan sisi berbeza Aril Pilus! Kembalikan kenangan muzik EDM, tarian shuffle!

Aril Pilus pelakon penyanyi pengacara penyampai radio hiburan single lagu Tak Sempurna EDM electronic dance music tarian shuffle Rocketfuel Entertainment
Fariza Saidin in Seni & Sukan 3 days ago

Video| Zaiton Sameon seorang yang kelakar? Berdekah ketawa! Pendedahan temu bual dengan stesen radio!

Dalam temu bual untuk Borak Selebriti, Zaiton Sameon bercerita mengenai lagu Menaruh Harapan dan kemalangan ngeri yang menimpanya.
Zul Akmar Jamaludin in Seni & Sukan 1 week ago