Gaya Hidup 29 May, 2021

Berita Terkini| Plaza Tol Gombak sesak! Majoriti pengguna ada surat kebenaran rentas negeri!

@news editor 2
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@kitareporters.com

Share this

Kesesakan di Plaza Tol Gombak, Kuala Lumpur susulan banyak kenderaan menuju ke Pantai Timur selain pemeriksaan terperinci polis di SJR.


HAMPIR kesemua pengguna lebuh raya yang melalui Plaza Tol Gombak, Kuala Lumpur didapati mencukupi syarat bagi meneruskan perjalanan merentas negeri menuju ke Pantai Timur.

Ketua Polis Daerah Gombak, Asisten Komisioner Arifai Tarawe berkata hasil pemeriksaan dijalankan pihaknya mendapati pengguna punyai surat kebenaran sah sebelum dibenarkan melepasi sekatan jalan raya (SJR) di plaza tol berkenaan.

Menurutnya, selain tujuan urusan bekerja dan terbabit dalam perkhidmatan penting ada dalam kalangan mereka punyai kebenaran atas faktor kecemasan dan perubatan serta pasangan jarak jauh (PJJ).

"Sebahagian besar pengguna yang melalui SJR ini kemukakan surat kebenaran atas urusan kerja yang disahkan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) berserta surat kebenaran polis.

"Pemeriksaan yang dibuat secara teliti oleh pihak polis mendapati sebahagian besar pengguna lebuh raya cukup syarat kebenaran merentas negeri,"  katanya kepada pemberita di lokasi SJR Plaza Tol Gombak pada, 29 Mei 2021.

Mengulas mengenai kesesakan lebih satu kilometer ke laluan berkenaan, Arifai berkata ia berkemungkinan disebabkan banyak kenderaan ingin menuju ke Pantai Timur.

"Kesesakan itu juga kerana polis mengambil masa untuk lakukan pemeriksaan secara terperinci bagi mengelak orang ramai rentas daerah atau negeri tanpa kebenaran.

"Polis menafikan dakwaan segelintir pihak  menyatakan adanya pergerakan luar biasa hari ini sebelum Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) secara menyeluruh dikuatkuasakan 1 Jun 2021," katanya. - KitaReporters


Lagi berita-berita terkini dalam KitaReporter

0
0
0
0
0
You will be interested

Piala AFC 2022: Tahniah Kedah! Gah mara ke separuh akhir Zon ASEAN! Begitu juga Kuala Lumpur City!

Kedah Darul Aman (KDA) bangkit untuk belasah Visakha 5-1 dalam saingan Piala AFC 2022, sekali gus juara Kumpulan G dan layakkan diri ke separuh akhir Zon ASEAN

Tolong kami! Bantu Ooi Eow Jin! Perlu rawatan Alzheimer! Anak hidapi tumor otak! Positif Covid-19!

Sebak hati tatkala menatap foto Ooi Eow Jin, 84, dan anaknya, Raymond Ooi, 57. Eow Jin hidap Alzheimer, manakala Raymond hidap tumor otak. Kini positif Covid-19
Khadijah Ibrahim in Gaya Hidup 15 hours ago

Video| Keistimewaan Stadium Sultan Mizan? Ada ‘sungai’! Boleh tonton sambil berendam, mandi-manda!

Tidak terdapat pada mana-mana stadium bola sepak di dunia kecuali di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. Penonton sempat ‘berendam, mandi manda dalam ‘sungai’
Rodli Nayan @ Rodly Fadly in Gaya Hidup 18 hours ago

Video| Takut kena saman? Cuba ini! Wanita guna coli, seluar dalam tutup nombor plat motosikal!

Gara-gara takut kena tindakan atas kesalahan trafik, seorang penunggang motosikal tutup nombor plat gunakan coli warna kelabu, seluar dalam warna merah jambu
Fauzan Uda Ahmad in Gaya Hidup 19 hours ago