Seni & Sukan 16 Dec, 2021

Jalinan kerjasama 5 tahun! Milo, FAM sasar latih 5k jurulatih, 100k pemain muda! Menjelang 2026!

@news editor 2
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@kitareporters.com

Share this


MILO dan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) melancarkan kerjasama lima tahun bagi melestarikan masa hadapan generasi pelapis bintang bola sepak menerusi ekosistem pembangunan bola sepak akar umbi bersepadu.

Menumpukan fokus utama terhadap latihan kemahiran bola sepak pada peringkat akar umbi, dua gergasi sukan ini akan menyelaras serta mengembangkan platform sedia ada masing-masing untuk manfaat jurulatih dan pemain muda.

Kerjasama berkenaan menyemarakkan kembali hubungan antara kedua-dua pihak yang sudah lama terjalin sejak akhir 1980-an dan awal 1990-an menerusi penganjuran pelbagai kejohanan bola sepak akar umbi yang telah melahirkan ramai pemain legenda negara.


Lagi berita-berita menarik berkaitan bola sepak

NG SU YEN (kanan).


Pegawai Eksekutif Perniagaan - Unit Perniagaan Milo, Nestle (Malaysia) Berhad, Ng Su Yen berkata kerjasama berkenaan diharapkan mampu mencungkil lebih ramai lagi bakat-bakat baharu dalam persada bola sepak tanah air.

“Bola sepak menyerlahkan peranan sukan sebagai guru terbaik memupuk kesungguhan, keberanian dan kecekalan yang bukan sahaja dapat memperkasakan daya saing sewaktu bertanding malah membentuk keperibadian individu untuk berjaya dalam hidup.

 “Kami sentiasa berusaha untuk menerapkan nilai-nilai murni ini dalam diri juara muda menerusi inisiatif sukan kami selama ini.

“Pihak kamu juga mengalu-alukan FAM kembali ke dalam kerjasama ini dan kami meletakkan harapan tinggi untuk menginspirasikan yang terbaik dalam generasi juara akan datang,” katanya.


MOHD SAIFUDDIN ABU BAKAR


Sementara itu, Presiden FAM, Datuk Hamidin Mohd Amin berkata kerjasama pihaknya dengan Milo akan memastikan latihan untuk membangunkan kedua-dua pemain muda dan jurulatih bergerak seiring dengan pembentukan ekosistem yang holistik ini.

Ujar beliau, kejayaan masa hadapan turut bergantung kepada jurulatih yang akan membimbing anak-anak pada hari ini mencapai potensi terbaik mereka.

“Usaha pembangunan bola sepak akar umbi sangat kritikal demi masa hadapan bola sepak tanah air. Kami ingin merintis masa hadapan untuk anak-anak muda hari ini kerana kami percaya merekalah bintang-bintang masa hadapan.

“Kerjasama berterusan dengan Milo ini dapat disifatkan tidak boleh lagi dipisahkan demi kemajuan bola sepak tempatan. Milo telah sekian lama jadi rakan kerjasama bola sepak Malaysia.

“Milo mengorak langkah ke era baharu hari ini menuju masa hadapan, seperti mana dilakukan pada tahun 1990-an dahulu dengan menyediakan dorongan dan platform kepada golongan muda untuk menonjolkan serta mengasah bakat mereka,” ujarnya.Untuk info, sebahagian besar bakat baharu pada peringkat akar umbi dicungkil menerusi program bimbingan komuniti yang menyediakan latihan kemahiran asas bola sepak serta menganjurkan perlawanan bola sepak komuniti seperti Klinik Bola Sepak Suparimau.

Ketika ini, terdapat 122 akademi dengan 10,000 pemain muda berdaftar di bawah Piagam Suparimau di seluruh negara.

Kerjasama Milo dan FAM berusaha mengembangkan lagi Piagam Suparimau kepada ekosistem yang terdiri daripada 800 akademi dengan 100,000 pemain muda dalam tempoh lima tahun akan datang.

Di samping itu, Milo dan FAM juga komited untuk mengembangkan kelompok jurulatih daripada 1,000 jurulatih yang kini berdaftar dengan pelbagai akademi di seluruh negara kepada 5,000 jurulatih menjelang 2026.

Tirai kerjasama Milo dan FAM telah dibuka lebih awal dengan peraduan Milo All Star Challenge, iaitu pencarian pemain bola sepak gaya bebas terbaik seluruh negara secara dalam talian yang telah tiba ke kemuncak finale pada November 2021.

Lapan finalis teratas telah ditawarkan peluang seumur hidup mengikuti kem latihan bola sepak Milo dan FAM Ultimate Experience di bawah bimbingan jurulatih kebangsaan serta bintang-bintang FAM kegemaran mereka. - KitaReporters 


 

 


 


12
6
0
10
0
You will be interested

Video| Bawa motor sambil bersila? Niat Paknil beri nasihat! Tapi dibidas netizen! Namun ada sokong!

Aznil Nawawi Paknil video tular motosikal skuter bersila penunggang menunggang motor beri pengajaran dibidas disokong nasihat kemalangan jalan raya berhemah

Video| Bekas peserta Vokal Mania jual kopi sambil nyanyi! Qiem Churros tak kisah hiburkan pelanggan!

Qiem Churros Muhammad Aidi Hakim penyanyi Vokal Mania 2020 Bakat RTM 2024 penjual minuman air kopi Kopi Tiktoker pengusaha usahawan Kemaman menyanyi kabin
Zul Akmar Jamaludin in Seni & Sukan 4 days ago

Video| Tak Sempurna tampilkan sisi berbeza Aril Pilus! Kembalikan kenangan muzik EDM, tarian shuffle!

Aril Pilus pelakon penyanyi pengacara penyampai radio hiburan single lagu Tak Sempurna EDM electronic dance music tarian shuffle Rocketfuel Entertainment
Fariza Saidin in Seni & Sukan 4 days ago

Video| Zaiton Sameon seorang yang kelakar? Berdekah ketawa! Pendedahan temu bual dengan stesen radio!

Dalam temu bual untuk Borak Selebriti, Zaiton Sameon bercerita mengenai lagu Menaruh Harapan dan kemalangan ngeri yang menimpanya.
Zul Akmar Jamaludin in Seni & Sukan 1 week ago