Berita Terkini 06 Sep, 2021

Berita Terkini| Pelan Tindakan OKU 2023-2030 perlu disediakan! Bagi perkasakan komuniti OKU!

@news editor 1
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@reporters.com

Share this


KERAJAAN perlu membentangkan penilaian terhadap Pelan Tindakan Orang Kurang Upaya (OKU) yang sebelum ini serta memulakan proses untuk penyediaan Pelan Tindakan OKU 2023-2030 yang lebih fokus.

Ahli Dewan Negara (ADN) mewakili orang kurang upaya (OKU), Senator Datuk Ras Adiba Radzi berkata, perkara itu adalah antara 16 perkara yang dicadang untuk dilaksanakan kerajaan dalam usaha memperkasakan komuniti OKU di negara ini.

"Saya menyambut baik usaha Perdana Menteri yang menetapkan supaya setiap kementerian perlu membuktikan pencapaian awal dalam tempoh 100 hari pertama.

“Bagi merealisasikan komitmen kerajaan menerusi slogan Keluarga Malaysia, saya berharapan agar kerajaan dapat melipatgandakan usaha, dalam memperkasakan komuniti orang kurang upaya (OKU) di Malaysia,” katanya dalam kenyataan pada Isnin, 6 September 2021.

Cadangan-cadangan lain adalah merealisasikan penaiktarafan Jabatan Pembangunan OKU sebagai jabatan penuh; menyegerakan pindaan Akta OKU 2008 dengan memasukkan elemen penguatkuasaan; memperkenalkan insurans khas buat komuniti itu; dan menubuhkan Yayasan Pembangunan OKU Malaysia.

Selain itu, Ras Adiba yang juga Presiden Persatuan OKU Sentral turut mencadangkan kerajaan meluaskan kategori OKU kepada penyakit jarang jumpa dan albino, serta menyediakan peruntukan khas dan penubuhan Tabung Amanah Penyakit Jarang Jumpa menerusi Belanjawan 2022. - KitaReporters


15
9
0
12
0
You will be interested

Berita Terkini| Suntikan vaksin guna picagari kosong! Penyuntik tersilap! CITF-A pohon maaf!

Proses vaksinasi ke atas seorang remaja berusia 12 tahun gunakan picagari kosong berpunca akibat petugas kesihatan tersilap ambil picagari masih belum digunakan

Berita Terkini| Sesi persekolahan bermula di 3 negeri! Libatkan pelajar SPM, STPM,PPKI dan MBK!

SESI persekolahan secara bersemuka bermula di Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah hari ini, selepas enam bulan sekolah di seluruh negara ditutup
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago

Berita Terkini| 69 kampung orang Asli Pahang terima Internet|Pelaksanaan projek bermula minggu ini!

SEBANYAK 69 kampung orang asli seluruh Pahang bakal menjalani kehidupan lebih se
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago

Berita Terkini| Pesakit Covid-19 mahu lari tapi terperangkap! Nasib baik diselamat pasukan bomba!

TINDAKAN seorang pesakit COVID-19 yang cuba melarikan diri bertukar cemas apabila terperangkap di tingkat satu Hospital Keningau, Sabah, awal pagi Ahad.
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago

Berita Terkini| SPRM perlu kaedah baharu cegah rasuah! Tangani ketirisan libatkan dana kerajaan!

PENDEKATAN penguatkuasaan undang-undang mencegah rasuah perlu selaras dengan peredaran masa, pembangunan negara, perkembangan ekonomi dan politik
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago