Alam & Sains 05 Jun, 2024

Catatan Akademik| Perlu kukuhkan undang-undang bencana! Langkah penting ke arah selamatkan nyawa!

@gamal nasir mohd ali
Seorang wartawan selama lebih 30 tahun selepas menyertai Utusan Melayu pada 1989. Bergelumang dalam bidang Online sejak 2000 dan kini mengendali KitaReporters dan UtusanPress. Emel: gamalnasir@gmail.com

Share this


Oleh PADMINI NAYAGAM 

Persekutuan Antarabangsa Persatuan Palang Merah dan Bulan Sabit Merah (IFRC)


Alam sekitar memainkan peranan penting dalam menentukan kejadian, keterukan dan kesan bencana yang kita hadapi di rantau Asia Tenggara. Bersama-sama dengan jiran-jiran kami di Asia Pasifik yang lebih luas, kami tinggal di rantau yang paling terdedah kepada bencana di dunia. 

Untuk meletakkannya dalam konteks, 74% daripada populasi global terdedah kepada gelombang haba dan 66% terdedah kepada banjir tinggal di rantau Asia Pasifik. 

Undang-undang dan dasar mungkin bukan perkara pertama yang terlintas pada fikiran apabila anda mendengar perkataan bencana namun, yang menyokong setiap aktiviti kesiapsiagaan bencana, tindak balas atau operasi pemulihan, kecemasan kesihatan awam dan inisiatif perubahan iklim, tanpa mengira saiznya, adalah satu rangkaian undang-undang, dasar dan rancangan yang menentukan siapa melakukan apa, bila dan bagaimana. 

Tanpa satu asas undang-undang yang kukuh, aktiviti kesiapsiagaan dan tindak balas boleh menjadi tidak selaras dan tidak berkesan, sering melengahkan bantuan segera kepada orang yang paling memerlukannya. Pada Hari Alam Sekitar Sedunia (6 Jun 2024) ini, apabila kita mengalami peningkatan kekerapan dan intensiti bencana yang diburukkan lagi oleh kesan perubahan iklim, adalah jelas bahawa keperluan untuk undang-undang bencana yang kukuh dan relevan yang boleh memastikan orang selamat dan menyelamatkan nyawa adalah lebih besar daripada pernah sebelum ini. 

Persekutuan Antarabangsa Persatuan Palang Merah dan Bulan Sabit Merah (International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies atau IFRC) ialah peneraju global dalam nasihat teknikal, penyelidikan dan sumber untuk undang-undang bencana. 

Kami bekerjasama dengan Persatuan-Persatuan Kebangsaan Palang Merah dan Bulan Sabit Merah, kerajaan dan organisasi serantau untuk mengukuhkan tadbir urus risiko bencana domestik dan serantau, melalui pembangunan dan pelaksanaan perundangan, dasar dan prosedur berkaitan bencana dan kecemasan. 

Kerja kami termasuk bantuan teknikal, pembinaan kapasiti, pembangunan alatan, model dan garis panduan, advokasi, penyelidikan dan mempromosikan perkongsian pengalaman dan amalan terbaik antara negara. 

Perbincangan mengenai undang-undang bencana dan penglibatan IFRC bermula seawal tahun 1920-an. Walau bagaimanapun, hanya pada tahun 2000 ia diiktiraf secara rasmi sebagai keutamaan untuk IFRC. 

Satu kumpulan kerja dengan pakar dari seluruh sektor kemanusiaan telah ditubuhkan dan IFRC telah dicalonkan sebagai peneraju. 

Projek undang-undang tindak balas bencana antarabangsa telah dimulakan pada tahun 2001, dan pada tahun 2004, IFRC memulakan usaha advokasi perundangan pertamanya di Fiji, Indonesia, Nepal, Pakistan dan Filipina. Di Asia Tenggara, kerja IFRC dalam undang-undang bencana mempunyai sejarah panjang yang bermula sejak tsunami Lautan Hindi 2004. 

Bencana itu meninggalkan jejak kemusnahan, meragut ratusan ribu nyawa dan menyebabkan kemusnahan meluas di beberapa negara, mendorong limpahan sokongan dari seluruh dunia untuk negara-negara yang terjejas. 

Walau bagaimanapun, sama seperti banyak negara lain pada masa itu, negara-negara yang terjejas mempunyai sangat sedikit undang-undang dan dasar untuk menguruskan kemasukan mendadak bantuan kemanusiaan yang banyak secara berkesan. 

Akibatnya, kami melihat halangan besar untuk memulakan bantuan antarabangsa, masalah mengenai pengeluaran visa yang cepat dan mempercepat pelepasan kastam. 

Terdapat juga jurang yang ketara dalam pengawasan yang membawa kepada penghantaran barangan yang tidak sesuai seperti pakaian musim sejuk untuk negara-negara di Asia Tenggara, ubat-ubatan yang tamat tempoh dan makanan yang tidak sesuai dengan budaya atau yang tidak sesuai untuk dimakan yang akhirnya menyekat pintu masuk. 

Akhirnya, cabaran-cabaran ini, ditambah dengan penyelarasan yang lemah dalam kalangan pihak-pihak yang terlibat, bermakna bantuan adalah lebih perlahan, lebih mahal, kurang berkesan dan kadangkala tidak produktif kepada operasi bantuan secara keseluruhan. 

Walaupun ratusan ribu orang menerima bantuan semasa respons, keperluan untuk satu rangka kerja undang-undang yang kukuh dan dilaksanakan dengan baik untuk menguruskan respons antarabangsa adalah jelas. Kami dan dunia belajar banyak daripada bencana ini, dan ia menjadi detik penentu untuk apa yang kini kita kenali sebagai undang-undang bencana. 

Hasilnya, IFRC, selepas penyelidikan meluas, menerbitkan Garis Panduan untuk Fasilitasi Domestik dan Peraturan Bantuan Bencana Antarabangsa dan Bantuan Pemulihan Awal, juga dikenali sebagai Garis Panduan IDRL, dengan input daripada lebih 140 negara, 140 Persatuan Kebangsaan Palang Merah dan Bulan Sabit Merah dan 40 pertubuhan antarabangsa dan pertubuhan bukan Kerajaan (NGO). 

Negara-negara yang terjejas oleh tsunami Lautan Hindi 2004 telah mengambil langkah penting untuk lebih bersedia dan bertindak balas terhadap bencana. 

Indonesia, dengan sokongan daripada IFRC, telah mendahului dalam membangunkan peraturan yang lebih jelas untuk tindak balas kemanusiaan, melaksanakan beberapa peraturan domestik yang paling terperinci secara global mengenai penglibatan institusi antarabangsa dan NGO asing dalam tindak balas bencana. 

Garis panduan ini telah diuji semasa gempa bumi Sumatera Barat pada 2009 dan letusan Gunung Merapi pada 2010, membuktikan keberkesanannya dalam operasi bantuan berikutnya. 

IFRC memainkan peranan penting dalam memupuk kerjasama serantau dan kerjasama mengenai undang-undang bencana di Asia Tenggara dengan bekerjasama dengan Persatuan Negara-Negara Asia Tenggara (ASEAN). 

Dalam usaha untuk meningkatkan kerjasama dan penyelarasan dalam tindak balas terhadap bencana, Negara Anggota telah menandatangani Perjanjian ASEAN mengenai Pengurusan Bencana dan Tindak Balas Kecemasan (AADMER) yang merupakan instrumen pertama seumpamanya yang mengikat secara sah. 

Kerja awal IFRC mengenai IDRL mempengaruhi pembangunan AADMER yang merupakan mekanisme serantau untuk melaksanakan cadangan utama dalam Garis Panduan IDRL. Baru-baru ini, pandemik COVID-19 menekankan kepentingan untuk sinergi yang lebih erat antara pengurusan risiko bencana dan kecemasan kesihatan awam. 

Sehubungan dengan ini, Jawatankuasa Pengurusan Bencana ASEAN (ACDM), dengan kerjasama IFRC, bersama-sama membangunkan Undang-undang Bencana ASEAN dan Garis Panduan dan Pemetaan Kecemasan Kesihatan Awam, yang telah disahkan oleh ACDM pada Ogos 2023. 

Tahun ini (2024), ketika kita menandakan 20 tahun undang-undang bencana di seluruh dunia, kita menyaksikan detik bersejarah apabila negara-negara memperbaharui minat dalam undang-undang bencana antarabangsa dan membincangkan keperluan untuk perjanjian global mengenai perlindungan orang sekiranya berlaku bencana. 

Walaupun kita telah mengalami peningkatan yang ketara dalam beberapa dekad kebelakangan ini, banyak negara masih perlu mengukuhkan undang-undang, dasar dan prosedur mereka untuk menguruskan risiko dan kesan bencana dan kecemasan dengan berkesan. 

Bak kata pepatah popular, "Lebih baik menyalakan lilin daripada mengutuk kegelapan". 

Hari ini, pada Hari Alam Sekitar Sedunia (6 Jun 2024), mesej kami jelas: semua negara mesti komited untuk membangunkan undang-undang dan dasar yang kukuh untuk bencana, memastikan impaknya di peringkat tempatan untuk menyelamatkan lebih banyak nyawa.


Padmini Nayagam ialah Penasihat Undang-undang Bencana, Asia Tenggara untuk Persekutuan Antarabangsa Persatuan-Persatuan Palang Merah dan Bulan Sabit Merah (International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies, IFRC). Tulisan ini adalah pendapat peribadi penulis.


13
7
0
13
0
You will be interested