Alam & Sains 16 Dec, 2022

Semoga dipermudah! Tim penyelamat berdepan cabaran sukar, besar! Bimbang berlaku lagi tanah runtuh!

@amil abdullah saiby
Berkhidmat di Utusan Melayu(M)Berhad selama 35 tahun,Jawatan terakhir disandang ialah Pegawai Penyelidik Kanan Jabatan Editorial Utusan. Pengalaman: Wartawan sambilan di Mingguan Timur,Utusan Malaysia dan Kosmo. Penulis buku "coffeetable" Transformasi

Share this

Pasukan Mencari dan Menyelamat Khas Malaysia (SMART) serta Pasukan Balai Bomba dan Penyelamat Malaysia bertungkus lumus mencari mangsa-mangsa yang tertimbus dalam kejadian tanah runtuh berhampiran Father Organic Farm, jalan Batang Kali -  Genting Highlands. - Foto ihsan: FB Pasukan Mencari dan Menyelamat Khas Malaysia.


Pasukan SMART membawa keluar mangsa yang cedera dalam kejadian tanah runtuh di Jalan Batang Kali - Genting Highlands. - Foto ihsan FB Pasukan Mencari dan Menyelamat Khas Malaysia.


Pasukan Bomba  dan Penyelamat Malaysia (PBPM), Pasukan Mencari dan Menyelamat Khas Malaysia (SMART), Angkatan Pertahanan Awam (APM) dan agensi-agensi lain kerajaan berdepan dengan cabaran berat dalam misi mencari dan menyelamatkan (SAR) mangsa-mangsa tragedi akibat kejadian tanah runtuh di tapak perkhemahan berhampiran Father Organic Farm, Jalan Batang Kali - Genting Highlands.

Difahamkam hampir 628 anggota penyelamat daripada pelbagai agensi termasuk Bomba, Pasukan SMART, Jabatan Kerja Raya (JKR), Polis Diraja Malaysia (PDRM), Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan lain-lain terbabit  dalam kejadian awal pagi itu (16 Disember 2022).


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan operasi mencari dan menyelamat (SAR)

Lokasi kejadian tanah runtuh yang meragut sembilan nyawa setakat jam 11 pagi. - Foto ihsan FB Pasukan Mencari dan Menyelamat Khas Malaysia.


Pasukan Bomba menggunakan khidmat anjing pengesan (K9) bagi mencari mangsa yang masih hilang. - Foto kredit: Astro Awani. 


Terdahulu, Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBPM) Selangor, Datuk Norazam Khamis menerima panggilan kecemasan berhubung kejadian itu kira-kira jam 2.24 pagi sebelum bergegas ke lokasi kejadian dengan mengambil masa lebih kurang setengah jam untuk sampai (lokasi kejadian).  

Tinjauan di kawasan kejadian dikatakan agak curam dan berbahaya (runtuhan sedalam 8 meter, panjang 500 meter); selain dikelilingi hutan serta menyukarkan pergerakan anggota-anggota penyelamat untuk sampai ke tempat mangsa.

Pasukan Bomba  terpaksa menggunakan khidmat bantuan anjing pengesan (K9) dan dron ekoran timbunan tanah runtuh (anggaran 500 tan) memenuhi kawasan tapak perkhemahan itu.

"Menurut laporan awal komander operasi, kejadian tanah runtuh berlaku di tepi jalan berhampiran Father's Organic Farm, Kampung Kuantan, Selangor dan telah menghempap tapak perkhemahan yang berada berdekatan dengan jalan.

"Ketinggian runtuhan dianggarkan setinggi 30 meter dengan anggaran keluasan runtuhan satu ekar.

"Susulan itu, sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP), Kuala Kubu Bharu, BBP Rawang, BBP Genting Highlands, BBP Sentosa, BBP Ampang, BBP Pandan, BBP Kota Anggerik, BBP Kajang, BBP Andalas dikerahkan ke lokasi.

"Ketika ini misi mencari dan menyelamat mangsa sedang giat dilaksanakan bersama pasukan STORM,” jelas beliau.


Anggota mencari dan menyelamat turut menemui satu lagi mayat pada jam 5 petang- Foto kredit: Astro Awani. 


Pada sebelah petang, Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBPM) Selangor  berkata dua lagi mayat telah ditemukan iaitu mangsa ke 17 dan 18 ditemui di Sektor C (Riverside) jam 4.40 petang tadi. Mangsa ditemui dalam keadaan berpelukan iaitu ibu dan anak perempuan dalam lingkungan tiga tahun.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Hulu Selangor, Superintendan Suffian Abdullah berkata, anggota mencari dan menyelamat turut menemui satu lagi mayat pada pukul 5 petang.

Ini menjadikan jumlah kematian setakat ini kepada 19 (kematian), dengan jumlah mangsa yang masih hilang 14 orang setakat pukul 5 petang. 

Pihak berkuasa dalam masa yang sama akan meneruskan operasi mereka sehingga baki mangsa yang masih hilang ditemui.

"Maklumat dari semasa ke semasa akan dikemaskini sehingga operasi selesai, “ kata jabatan itu dalam hantaran di media sosial. - KitaReporters


Pasukan SMART  dan  Bomba Malaysia giat menjalankan kerja-kerja menyelamat mangsa tragedi tanah runtuh di Batang Kali - Genting Highlands. - Foto ihsan FB Pasukan Mencari dan Menyelamat Khas Malaysia.


Sumber:

Facebook: Pasukan Bomba  dan Penyelamat Malaysia (PBPM), Pasukan dan Mencari dan Menyelamat Khas Malaysia (SMART)

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2022/12/1039955/langsung-tanah-runtuh-di-tapak-perkhemahan-angka-kematian-meningkat

12
12
0
11
0
You will be interested

Video| Terima kasih kongsi tip! Agar reban ayam tiada lalat, kurang berbau! Hanya guna sekam padi!

Seorang penternak ayam telur berkongsi tip elak reban berbau dan didatangi lalat.
Zul Akmar Jamaludin in Alam & Sains 15 hours ago

Video| Wanita terkejut! Kapasiti elektrik di Malaysia unlimited! Di Indonesia kena ikut harga dibayar!

Kejutan budaya perbezaan daya kapasiti watt elektrik tenaga elektrik video tular Malaysia Indonesia berbayar dibayar penggunaan berbayar tiada had ada had
Zul Akmar Jamaludin in Alam & Sains 1 week ago

Video| Harimau kumbang berjaya diperangkap! Guna umpan kambing! Felda Lasah di Sungai Siput Utara!

Harimau kumbang diperangkap terperangkap ditangkap Felda Lasah Sungai Siput Utara Perhilitan Perak ladang kelapa sawit peneroka perangkap pekerja ladang kebun
Abdul Razak Din in Alam & Sains 2 weeks ago

Perubahan di benua Antartika beri kesan kepada Malaysia! Rakyat perlu sedar kesan perubahan iklim!

Benua Antartika Universiti Malaysia Terengganu (UMT) Pusat Penyelidikan Antartika Kebangsaan (NARC) Yayasan Penyelidikan Antartika Sultan Mizan (YPASM)
Mohammad Ishak in Alam & Sains 2 weeks ago