Canggih 30 Jun, 2020

Terbaik Lucy Hughes! Ubah sisik ikan jadi plastik mesra alam

@zuhayati yazid
Bekas wartawan Utusan Malaysia yang pernah bertugas di Ibu Pejabat di Jalan Chan Sow Lin dan biro Kuala Terengganu.

Share this

MELIHAT sisik ikan pasti kita menganggap tiada apa yang boleh dihasilkan dan menganggap itu sebagai sampah yang tiada harga. Namun pandangan itu berbeza bagi pelajar Jabatan Reka Bentuk Produk di Universiti Sussex, United Kingdom yang menjadikan sisik ikan sebagai penyelamat alam sekitar dengan menghasilkannya menjadi plastik mesra alam. : KitaReporters

SAMPAH ang bertaburan memenuhi lautan dan mengambil masa yang panjang mendorong dirinya mencipta sesuatu yang boleh memberi manfaat.


Hasilnya menerusi inovasi yang dibangunkan Lucy Hughes yang dipetik farmores.com berjaya menghasilkan plastic mesra alam yang terhasil bahan terbuang tersebut.

Hebat kan! Tak pernah terfikir sisik itu mempunyai kegunaan dan rupanya bahan berharga.

Tegasnya, jumlah sampah plastik yang berlebihan dan tidak diurai secara semula jadi mendorong dirinya mencari solusi sendiri.

Baginya sekiranya ‘masalah’ itu tidak ditangani dengan betul, sampah plastik akan terus wujud di lautan selama beratus-ratus tahun!


Menyedari sisik tersebut dibuang begitu sahaja dia mencuba menghasilkan produk daripada bahan terbuang tersebut bagi menghasilkan sesuatu yang boleh memberi manfaat.

Selepas menjalankan pelbagai eksperimen, Hughes akhirnya berjaya membangunkan bioplastik yang dikenali sebagai ‘MarinaTex’, yang terhasil daripada sisik ikan.

Bahan mentah utama plastik tersebut adalah kulit ikan, sisik ikan dan alga merah yang dihasilkan di kawasan nelayan dan kilang produk perikanan.

Menariknya, bioplastik tersebut menyerupai dengan beg plastik biasa, hanya memerlukan 4 hingga 6 minggu untuk diuraikan.

LUCY HUGHES menunjukkan sisik dan alga ikan yang akan diproses menjadi plastik mesra alam.


Malah ciptaan itu boleh urai secara semula jadi dengan sepenuhnya, malahan boleh dijadikan baja kompos.

Cepatkan! jadi tak lama sangat sehingga puluhan tahun dan boleh dijadikan baja lagi.

Lebih membanggakan ciptaan inovatif pelajar Britain itu memenangi tempat pertama dalam Anugerah James Dyson 2019 di United Kingdom yang merangkul hadiah bernilai £30,000 (RM161,000).

Biarpun masih pada tahap penyelidikan dan pembangunan, pakar mengatakan bahawa jika segala proses berjalan dengan lancar, plastik mesra alam itu akan secara rasmi bersedia untuk pengeluaran.

Wow! Tak sabar nak tengok plastik daripada sisik ikan. Harap-harap tak la bau ikan pulak!

Tahniah orang muda! - KitaReporters

PLASTIK mesra alam yang dihasilkan boleh hancur dalam tempoh empat hingga enam minggu berbanding plastik biasa yang memakan masa yang lebih lama.

 

 

You will be interested

Video| SMK Kuala Besut juara dunia! KWN Global Summit 2020!

Sekolah Menengah Kebangsaan Kuala Besut jadi johan antarabangsa dalam Pertandingan Kid Witness News (KWN) Global Summit 2020 anjuran Panasonic di Osaka, Jepun

Mohammad Ishak in Canggih 2 days ago

Gadis habiskan 234 jam untuk tatu tubuhnya! Termasuk anunya!

Julia Nuno habiskan masa selama 234 jam untuk penuhkan seluruh badannya dengan tatu. Pada Oktober 2020, dua beranikan diri melukis tatu pada kemaluannya sendiri
Sarfarizmal Saad in Canggih 11 hours ago

Simba, si kucing yang berani! Halau gajah rosakkan tanaman!

Simba, seekor kucing, bertindak berani halau seekor gajah yang rosakkan tanaman yang ditanam oleh pemilik kucing itu di sebuah kampung di Nakhon Nayok, Thailand
Adnan Mohamad in Canggih 1 day ago

Helo Amazon UK! Tempah PS5 tapi dapat gandum, makanan kucing

Seorang pelanggan buat tempahan PlayStation5 (PS5) namun apabila buka bungkusan dia terkejut kerana barangan yang ditempah itu ‘digantikan’ dengan barangan lain
Zuhayati Yazid in Canggih 1 day ago

Aplikasi i-Sinar palsu! KWSP gesa pencarum tak mudah percaya

Menurut KWSP, aplikasi palsu i-Sinar untuk curi data peribadi orang ramai. KWSP tak pernah lantik pihak ketiga untuk uruskan pengeluaran KWSP bagi pihak ahli
Zul Akmar Jamaludin in Canggih 2 days ago