Selera Santai 28 Sep, 2020

Terbaik Langkawi! Menang anugerah standard pelancongan ASEAN

@sarfarizmal saad
Penulis merupakan bekas pemimpin pelajar, bekas pegawai sektor awam, korporat & komunikasi strategik. Mula menulis di akhbar sejak 2009. Bekas editor portal berita dan pegawai khas. Sedang menyambung pelajaran dalam bidang perangsaraf

Share this

BOLEH dikatakan hampir semua rakyat Malaysia mengetahui akan kewujudan sebuah pulau yang diiktiraf sebagai sebuah daerah di utara Semenanjung. Ia adalah Pulau Langkawi Bandaraya Pelancongan. Tahukah anda, Langkawi merupakan sebuah daerah yang berkeluasan 47, 848 hektar dan telah dinaik taraf ke status bandar raya pada tahun 2001. : KItaReporters


Lagi cerita-cerita mengenai pelancongan:

https://kitareporters.com/search?search=pelancongan


Sejarah pihak berkuasa tempatan di Langkawi bermula sebagai Kawasan Perkhidmatan Pekan Kuah yang dahulunya dikenali kawasan ‘Sanitary Board’. Ketika pemerintahan Inggeris ‘Sanitary Board’ telah ditukarkan kepada Pengurusan Town Board mulai tahun 1945. 

Pada 29 April 1987, pihak berkuasa tempatan Langkawi dikenali sebagai Majlis Daerah Langkawi. 

Meliputi 104 buah pulau seluruh gugusan Pulau Langkawi diwartakan sebagai kawasan di bawah pentadbiran Majlis Daerah Langkawi. Sekarang, ia dikenali sebagai Majlis Perbandaran Langkawi Bandaraya Pelancongan.

Langkawi mula membangun sejak tahun 1987 apabila Kerajaan Malaysia mengazetkan daerah ini sebagai Pulau Bebas Cukai. Pembangunan pulau ini makin rancak apabila kerajaan melalui Kementerian Kewangan menubuhkan Lembaga Pembangunan Langkawi (LADA) dengan visi untuk menjadi agensi peneraju untuk pembangunan Langkawi sebagai destinasi pelancongan bertaraf dunia.

LADA ditubuhkan pada 15 Mac 1990 dan diletakkan di bawah tanggungjawab Perbendaharaan Malaysia.Sejak dari itu, pembangunan infrastruktur dan sektor pelancongan di Langkawi makin berkembang maju sehingga pulau ini diiktiraf sebagai salah satu pusat pelancongan terbaik dunia

Nama Pulau Langkawi bertambah gah apabila ia mendapat pengiktirafan dunia, khususnya Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) yang telah memilik dan mengiktiraf Langkawi sebagai pusat rujukan ‘geopark’ peringkat Asia Pasifik pada tahun 2015.


Boleh dikatakan Langkawi adalah antara 'anak emas' kepada Kerajaan Persekutuan apabila pada tahun 2018, sebanyak 18 inisiatif khas telah diumumkan oleh Perdana Menteri ketika itu khusus untuk Langkawi, dengan kos keseluruhan sebanyak RM1.3 bilion. Rasanya, inilah satu-satunya pulau berstatus daerah yang menerima peruntukan pembangunan tertinggi di negara kita. Hasilnya, sektor pelancongan di Langkawi tidak menghampakan 'takung wang' negara kita. Terbukti sektor pelancongan di Langkawi telah memberi sumbangan berbilion-bilion ringgit setiap tahun.

Langkawi semakin pesat membangun. Walaupun dalam keadaan dunia berhadapan pandemik Covid-19, ternyata sektor pelancongan di Langkawi tetap konsisten dalam menjaga mutu dan kualiti produk-produk pelancongannya.


Terbaru, Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia Dato' Sri Nancy Shukri mengumumkan Langkawi telah berjaya menjuarai dua kategori dalam pematuhan syarat standard pelancongan ASEAN bagi tahun 2020-2022.

Dua kategori berkenaan adalah seperti berikut :

1. ASEAN GREEN HOTEL STANDARD - The Datai Langkawi
2. ASEAN SUSTAINABLE TOURISM STANDARD - Panorama LangkawiManakala dua lagi kategori berbaki yang tidak dimenanggi oleh Langkawi adalah seperti berikut :

1. ASEAN CLEAN TOURIST CITY STANDARD - Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP)
2. ASEAN MICE VENUE STANDARD (MEETING ROOM) - Shangri-La Rasa Ria Resort & SpaBagi kategori ASEAN Mice Venue Standard (Meeting Room) itu, tempat kedua telah berjaya dirangkul oleh Meritus Pelangi Beach Resort & Spa yang juga berada di Langkawi.

Majlis pengumuman tersebut diadakan baru-baru ini di Sheraton Petaling Jaya dengan dihadiri oleh para penggiat industri pelancongan tanah air.


Semua anugerah dan kategori ini adalah penghargaan dan pengiktirafan yang tinggi kepada para penggiat industri yang telah memenuhi syarat ketat standard untuk diiktiraf ASEAN, serta layak menerima Penganugerahan Standard Pelancongan ASEAN bagi tahun 2020-2022.

Maka, sebagai rakyat Malaysia kita harus berbangga kerana produk-produk pelancongan di negara ini yang masih releven dan masih bermutu tinggi sehingga mencapai standard ASEAN, bukan sahaja standard lokal.


Apatah lagi rasa bangga kepada mereka yang bergelar penduduk Langkawi dan rakyat negeri Kedah apabila daripada 4 kategori ini, 50 peratus daripadanya adalah milik produk pelancongan dari Langkawi.

Kalau begitu, benarlah Langkawi ini 'permata Kedah' dan mungkin lebih daripada itu... Tahniah Malaysia! - KitaReporters

You will be interested

Semoga jelas semuanya! Zarina jelas video isu marah restoran

Kecoh dalam media sosial, video Sharifah Zarina luah rasa marah terhadap layanan sebuah restoran kepada diri dan keluarganya. Namun dinafikan oleh restoran itu

Ayam masak terlebih hijau? Macam ni bagi budak sekolah makan

Pendedahan seorang pengguna Twitter yang muat naik gambar menunjukkan lauk ayam berwarna hijau yang dijual kantin sebuah sekolah mendapat reaksi ramai netizen
Zul Akmar Jamaludin in Selera Santai 21 hours ago

Pertandingan fotografi MPK! Bekas juruvideo TV3 bolot hadiah

Gambar dan video bekas juruvideo TV3, Bazaai Ahmad terpilih menangi empat hadiah dalam satu pertandingan foto dan video anjuran Majlis Perbandaran Kuantan (MPK)
Ainal Marhaton Abd Ghani in Selera Santai 1 day ago

9 sekeluarga maut! Gara-gara makan mi disejuk beku setahun!

9 sekeluarga di China maut akibat keracunan makanan selepas menjamah hidangan mi Suantangzi yang disejuk beku sejak setahun lalu. Namun 3 kanak-kanak terselamat
Zuhayati Yazid in Selera Santai 1 day ago

Memo bantahan! Penutupan mengejut Taman Negara Kuala Tahan!

363 orang pengusaha dan penggiat dalam sektor ekopelancongan membantah penutupan 'secara mengejut' kemudahan awam di pusat pelancongan Taman Negara Kuala Tahan
Haris Fadilah Ahmad in Selera Santai 2 days ago