Selera Santai 30 Aug, 2021

Roti Jala Jalur Gemilang! Meriahkan sambutan Hari Kemerdekaan! Kreatif, cantik, unik, patriotik!

@rashidah ibrahim
Bermula di Berita Harian sebagai wartawan di meja berita am 1985, diikuti Berita Minggu, meja mahkamah dan pendidikan sebelum ke majalah Anjung Seri (1993-2015). Jawatan terakhir Timbalan Editor. Meneraju variaseri.com youtube Anjung Destinasi TV.

Share this

Kredit foto: Libur.com.my


MENJELANG ulang tahun hari kemerdekaan yang ke-64 bulan Ogos ini, sekali lagi bendera Malaysia (Jalur Gemilang) dengan megahnya dikibarkan di merata tempat, sekali gus dapat kita lihat pelbagai gaya hiasan bertemakan Hari Merdeka

Rakyat Malaysia bukan sekadar meraikan bulan kemerdekaan dengan mengibarkan bendera Jalur Gemilang, bahkan mereka turut meraikannya dengan pelbagai gaya lain

Seringkali juga diadakan pertandingan pakaian beragam bertemakan Hari Merdeka. Bukan sahaja dalam kalangan orang dewasa bahkan kanak-kanak juga. 

Pelbagai kreativiti terserlah hasil daripada pertandingan seperti itu. Tiba musimnya, sudah tidak asing, bendera sebagai hiasan dilihat merata-rata. 


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan roti jala

Kredit foto: YouTube Azie Suhaimi 


Mungkin pada musim pandemik ini kemeriahannya menurun namun pelbagai kreativiti diperlihatkan oleh penduduk dan warga maya, misalnya dengan menghasilkan lukisan Jalur Gemilang pada wajah hatta makanan.

Antaranya, penulis tertarik pada kuih tradisional roti jala, yang disusun serta ditatahias berihamkan bendera Jalur Gemilang.


 

Kredit foto: Nellywaty Nooraini Azmi dari Facebook Kelab Roti Jala.


Hasil kreativiti Nellywaty Nooraini Azmi, membentuk bendera Jalur Gemilang daripada susunan roti jala warna merah, kuning dan biru. Disempurnakan dengan kibaran 7 bendera kenit pada bahagian atas. 

Pada kotak tertera nama pembuat roti jala ini dan catatan Jala Indah By Kak NeL sementara di bawahnya tertera tulisan "Malaysia Prihatin 64".


Kredit foto - Mawarni Abu Seman, dari Facebook Kelab Roti Jala


Roti jala di atas dengan ucapan tahniah buat Mr Yogan ini dihasilkan oleh Mawarni Abu Seman menampilkan motif hati daripada gandingan warna Jalur Gemilang biru, merah, putih, lengkap dengan motif bulan dan bintang, di atas latar susunan roti jala merah jambu ataupun pink. 

Sebuah gubahan hadiah yang membangkitkan unsur patriotik kepada penerimanya.


Kredit foto - Mawarni Abu Seman, dari Facebook Kelab Roti Jala


Bentuk hati bermotifkan Jalur Gemilang daripada susunan roti jala bentuk bunga, menghiasi sebekas roti jala warna hijau dengan tulisan Atuk dan Abah di bahagian atas, manakala di bawahnya, menampilkan nota "We love You". 

Mendapat hadiah roti jala ini, hati penerima berbunga-bunga gembira dan seceria bungaan berkenaan.


Kredit Facebook Kelab Roti Jala gambar milik Miena Kitchen.


Hasnah Loman dari Miena Kitchen juga tidak ketinggalan menghasilkan roti jala Jalur Gemilang untuk tempahan pelanggannya yang menampilkan paduan warna merah, putih dan biru sebagai latar berjalur dan kuning untuk motif bintang dan tulisan 'Malaysia Prihatin', berhias kuntuman roti jalur bentuk mawar di jalur paling bawah dan di sudut. 


Roti jala Hari Merdeka, ilham Aisyah Humaira Cake. - Kredit foto: Che Hasnah Muhamad dari FB Kelab Roti Jala.


Figura Bapa Kemerdekaan Tunku Abdul Rahman menjadi ilham Che Hasnah Muhamad berlatarkan susunan roti jala warna tradisional kuning dengan tambahan hiasan, bunga raya merah, angka ulang tahun 64 dan tulisan 'Merdeka'.

Kredit foto: Hasanida Hashim dari Kelab Roti Jala 


Bulan sabit kuning, hiasan utama yang menonjol pada persembahan Roti Jala sempena Hari Merdeka ilham Hasanida Hashim

Di atas motif bulan sabit itu tertera nota `Selamat hari lahir AYAH`, manakala di satu sudut diletakkan lambang bulan dan bintang, manakala latar belakang daripada susunan roti jalan warna biru, putih kekuningan dan merah.


Ilham Roti Jala Jalur Gemilang kiriman Alia Farhana. - Kredit foto: Alia Farhana dari FB Kelab Roti Jala


Alia Farhana pula mempersembahkan Roti Jala Jalur Gemilang tanpa sebarang hiasan, menyerlahkan keaslian bentuk bendera Malaysia daripada susunan roti jala gulung warna merah, putih biru dan kuning.


Kredit foto: Azzanizan Assaini dari FB Kelab Roti Jala


Ini pula unik sedikit tanpa menggunakan roti jala gulung bentuk kebiasaan, ala silinder. Persembahan roti jala Azzanizan Assaini berilhamkan sebuah bulatan yang terhasil daripada susunan roti jala bentuk bunga warna merah, putih, kuning dan biru. 

Syabas buat pereka roti jala kerana turut memeriahkan sambutan Hari Kemerdekaan ke-64 dengan berkongsi rekaan roti jala kreatif masing-masing di laman maya. - KitaReporters


Kredit foto: Berita Harian

1
1
0
0
0
You will be interested

Keluarga Malaysia: Iftar ala Madinah! Suasana berbuka bagai di Masjid Nabawi! Hidupkan sunah Nabi!

Kumpulan Media Karangkraf ambil inisiatif anjur program Iftar ala Madinah @ Karangkraf bagi beri peluang rasai suasana buka puasa sebagaimana di Masjid Nabawi

Tahu tak? Daun misai kucing antara ulam-ulaman yang berkhasiat dan enak! Penawar banyak penyakit!

Daun misai kucing sebagai penawar bagi masalah batu karang, diabetes, gout, penyakit saluran serta peredaran darah, reumatisma. Juga sebagai perencah masakan
Nur Syamila Kamarul Arefin in Selera Santai 1 week ago

Keluarga besar! 100 pewaris hadiri Program Himpunan Rumpun Tok Sepiah! Di Kpg Gong Badang, Jertih!

Kira-kira 100 pewaris hadiri Program Himpunan Rumpun Tok Sepiah 2022 di Kpg Gong Badang, Jertih dalam satu perhimpunan pada Hari Raya Aidilfitri pada 5 Mei 2022
Mohammad Ishak in Selera Santai 2 weeks ago

Lahirkan prosumer Muslim berjaya! Pelajar asnaf USIM dapat tajaan RM500k! Pogram latihan bakeri!

Bagi lahirkan prosumer Muslim dalam keusahawanan, USIM lancar program inkubator bakeri dan kafe, Program Prosumerisme: Latihan Bakeri Asnaf USIM-Maybank islamic
Editor 1 in Selera Santai 4 weeks ago

Keenakan ketupatnya! Daun palas tetap dicari menjelang raya! Belilah di gerai Bakri @ Awang Buah

Walaupun berbagai kuih moden dicipta di pasaran, namun daun palas tak pernah merosot permintaan kerana keenakan ketupat daun palas bila dimakan bersama rendang
Che Saad Noordin in Selera Santai 4 weeks ago