Selera Santai 29 Jun, 2021

Video| Kerana COVID-19! Dulu penggiat industri pelancongan, sekarang jadi awak-awak bot bilis!

@sarfarizmal saad
Penulis merupakan bekas pemimpin pelajar, bekas pegawai sektor awam, korporat & komunikasi strategik. Mula menulis di akhbar sejak 2009. Bekas Ahli Majlis Perundingan Pelajar Kebangsaan. Editor portal berita dan bekas Pegawai Khas YBM.

Share thisPANDEMIK COVID-19 benar-benar merubah kehidupan kita, terutama bagi yang bekerja sendiri atau tiada pendapatan tetap.

Walaupun impak daripada pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) amat baik terhadap penurunan kadar jangkitan wabak tersebut, namun ia memberi kesan negatif buat sektor ekonomi.

Ia termasuklah sektor pelancongan, di mana sedikit demi sedikit para penggiat sektor berkenaan terpaksa gulung tikar atau mencari alternatif lain untuk meneruskan hidup.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan pelancongan


Kesannya begitu ketara apabila secara keseluruhannya pelancongan mengalami kerugian sekitar RM45 bilion dalam tempoh enam bulan pertama penularan pandemik COVID-19 di negara kita.

Jumlah tersebut makin meningkat selepas gelombang ketiga bermula sekitar penghujung September tahun 2020 lalu. Akibatnya, lebih 4 juta orang yang terlibat dalam sektor pelancongan dan sekitar 640,000 buah syarikat yang mengusahakan produk serta perkhidmatan pelancongan menerima tamparan hebat daripada situasi tersebut.Langkawi antara kawasan yang paling mendapat tempias kerana pulau tersebut antara pusat peranginan popular dunia dan majoriti besar penduduknya merupakan pengusaha sektor pelancongan.

Setelah lebih setahun pandemik ini tidak menampakkan hasil positif untuk pulih, ia mendorong beberapa penggiat sektor pelancongan di Langkawi untuk 'move on' dan mencuba bidang baharu, asalkan ia dapat memberi pendapatan kepada keluarga.

Antara bidang yang diceburi mereka adalah menjadi awak-awak bot bilis di laut Andaman.

"Tidak pernah terbayang di fikiran untuk menjadi awak-awak pukat bilis," antara keluhan beberapa orang pengusaha sektor pelancongan di Langkawi yang kini terpaksa mencuba bidang baru.

Terpanggil untuk mendalami nasib mereka, bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kawasan Kuah, Langkawi, Nor Saidi Nanyan mengambil inisiatif turun sendiri ke bot bilis berkenaan.
Berdasarkan perkongsian cerita beliau di laman facebook, Nor Saidi sempat menyantuni seramai 35 orang bekas pekerja sektor pelancongan yang terpaksa berpindah karier akibat tiada lagi aktiviti pelancongan dibenarkan.

Mereka dahulunya seorang pemandu teksi, e-hiling, pekerja hotel dan pemandu pelancong yang rata-rata merupakan anak tempatan.

Namun sekarang, mereka terpaksa menjadi awak-awak bot bilis, sebuah pekerjaan yang dahulunya dipelopori warga Thailand.

"Inilah antara 35 orang awak2 bot bilis yang sebelum ini merupakan pekerja di sektor pelancongan seperti pemandu teksi, grab, hotel, bot pelancong dan pelbagai lagi. Demi sesuap nasi dan kelansungan hidup merekalah yang mengisi kekosongan yang ditinggalkan oleh awak2 dari Thailand," tulisnya di laman facebook.

Nor Saidi turut kongsikan bagaimana kesusahan yang dialami oleh awak-awak bot bilis tersebut yang ternyata cukup berbeza dengan pekerjaan lama mereka sebelum ini. 
"Sejak 5 bulan yang lalu seawal jam 5 pagi di kala ramai yang masih tidur tetapi mereka dah berada dalam bot, berpanas, berhujan dan muntah2 disebabkan mabuk laut semua ini digagahi demi menyara anak isteri dan keluarga.

"Mereka memperolehi sekitar RM 1300.00 sebulan. Sebelum ini terdapat 39 buah bot bilis yang beroperasi tetapi kini hanya 4 buah sahaja yang beroperasi," katanya. 

Beliau yang juga Timbalan Ketua Umno Bahagian Langkawi berasa kagum dengan kesungguhan dan ikhtiar yang ditunjukkan bekas-bekas pemain sektor pelancongan tersebut dan berdoa supaya rezeki mereka sentiasa dipermudahkan sentiasa.

"Saya cukup kagum dengan daya usaha mereka yang tidak menunggu sesuatu yang tidak pasti dan mengambil keputusan tukar bidang pekerjaan. Semoga dimurahkan rezeki dan dipermudahkan segala urusan. Aamiin," katanya dengan disertakan sebuah video kompilasi gambar bersama awak-awak bot bilis berkenaan baru-baru ini. - KitaReporters


0
0
1
0
0
You will be interested

Video | Rindu suasana bendang, kampung? Kaki pancing pun boleh enjoy! Datanglah ke Hamsha Village!

Jika ingin lari daripada hiruk-pikuk kota dan mahu nikmati cuti penuh ketenangan, apa kata ke Hamsha Village di Kampung Bendang Lanjut, Kubang Lerek, Pokok Sena

Orang biasa basikal tua! 200 peserta dengan pakaian beragam hadiri Himpunan Basikal Klasik 2022!

200 peserta dengan pakaian beragam hadiri Himpunan Basikal Klasik di Bukit Rambai anjuran bersama Kelab Asamboi Bikers dan Kelab Basikal Klasik Bukit Rambai
Amil Abdullah Saiby in Selera Santai 6 days ago

Apa benda mukbang tu? Halal ke haram? Sebelum buat video, baca dulu penjelasan daripada Mufti WP!

Mukbang merupakan suatu siaran langsung atau live dalam talian (online) di mana pengacara makan makanan pelbagai jenis sambil berinteraksi dengan para penonton
Zul Akmar Jamaludin in Selera Santai 1 week ago

Tenggelamnya Jumbo Restaurant! Restoran terapung kini jadi kenangan! Karam di Laut China Selatan!

Jumbo Restaurant, sebuah restoran yang jadi ikon dan kebanggaan pelancong Hong Kong kini tinggal kenangan apabila restoran mewah itu karam di Laut China Selatan
Adnan Mohamad in Selera Santai 1 week ago

Bestnya! Jom kawan-kawan! Sertai aktiviti Hujung Minggu Bersama Didi & Friends! 24-26 Jun 2022!

Program aktiviti Hujung Minggu Bersama Didi & Friends’ anjuran Astro dengan kerjasama Warnakala Studios dan ditaja oleh Quill City Mall KL pada 24-26 Jun 2022
Editor 1 in Selera Santai 1 week ago