Selera Santai 12 Jul, 2020

FFC persis KFC! Nor Afrina pikat selera orang Kampung Sekayu

@rosdi ismail
Berpengalaman sebagai pemberita bersama Berita Harian (BH) bermula pada tahun 1985 hingga 2017. Pada tahun 1991, diserapkan dalam unit penyunting BH di Bangsar, Kuala Lumpur. Kemudian, pada tahun 1997 dipindahkan ke unit pendidikan BH sebagai penyunting

Share this

HENDAK ke pusat bandar jauh, belanja pun besar, namun penduduk Kampung Sekayu, Kuala Berang, Hulu Terengganu akhirnya dapat juga menikmati keenakan ayam goreng persis KFC yang sudah terkenal itu. Fina Fried Chicken (FFC) kini menjadi buah mulut penduduk di kampung berkenaan khusus dalam kalangan remaja bukan sahaja kerana rasanya yang enak serta ranggup malah harganya pula mampu dibeli oleh mereka. : KitaReporters

Gerai FFC diusahakan oleh Siti Nor Afrina Abdul Razak siswazah UiTM, Puncak Alam, Selangor dan Politeknik Ibrahim Sultan, Pasir Gudang, Johor.


Ayam goreng itu boleh didapati di gerai FFC diusahakan oleh bekas lulusan Universiti Teknologi MARA (UiTM), Puncak Alam, Selangor, Siti Nor Afrina Abdul Razak yang dibuka sejak enam bulan lalu di kampung itu.

Siti Nor Afrina sebelum menamatkan pengajian peringkat Ijazah Sarjana Muda Pendidikan di UiTM pada tahun 2019, beliau adalah bekas pelajar Politeknik Ibrahim Sultan, Pasir Gudang, Johor, dengan kelulusan peringkat Diploma Art & Design. 

Gerai FFC beroperasi semula selepas ditutup kerana PKP.


Tidak mahu membuang masa sementara menunggu tawaran menjadi pendidik sebenar, dengan berbekalkan sedikit wang simpanan Siti Nor Afrina memulakan perniagaan makanan segera seperti ayam dan kentang goreng, burger serta minuman ringan.

Perniagaan itu baru sahaja beroperasi semula kira-kira sebulan lalu selepas terhenti kerana Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dilaksanakan oleh kerajaan mulai Mac 2020 lalu bagi menyekat penularan wabak Covid-19.

Gerai FFC akan menjadi tumpuan bermula jam 4 petang apabila orang ramai datang untuk minum petang atau pun dibungkus untuk dibawa pulang.


Beliau yang mesra dipanggil Fina, berkata selepas jam 4 petang setiap hari gerainya mula menjadi tumpuan ramai khusus kalangan remaja yang datang bersantai sambil menikmati hidangan FFC dan minuman ringan.

Pada hari Jumaat dan Sabtu, Fina terpaksa menyediakan lebih ayam dan kentang goreng serta burger kerana gerai beliau menjadi tumpuan ramai penduduk yang singgah dalam perjalanan berkelah bersama-sama keluarga di Air Terjun Sekayu yang terletak kira-kira 1.5 kilometer. 


Fina sedang menyiapkan tempahan burger yang diterimanya.


Sambutan mengalakkan setiap hari itu mendorong Fina untuk bercita-cita membesarkan perniagaannya itu dengan menambah beberapa menu makanan lagi seperti yang terdapat di restoran makanan segera di pusat bandar.

Fina berkata, sekarang ini dia sudah menerima banyak tempahan khususnya ayam goreng dan burger daripada mereka yang tinggal di pekan Kuala Berang yang jaraknya lebih 10 kilometer dari Kampung Sekayu.

Fina (tengah) bersama-sama ibu bapanya, Abdul Razak Ismail dan Nurhaizan Mahussin pada majlis Konvokesyen UiTM tahun lalu.


“Saya akan cuba membuat penghantaran segera kepada pelanggan terbabit sebaik sahaja memulakan perniagaan jam 2.30 petang setiap hari dan akan memastikan semua mereka menerima pesanan sebelum menutup gerai jam 6.40 petang. 

“Saya berasa seronok menjalankan perniagaan ini apabila turut mendapat sokongan daripada kedua-dua ibu bapa selain dapat membawa masuk makanan segera persis yang popular di pusat bandar ke pedalaman untuk dinikmati penduduk kampung,” katanya.

Untuk tempahan FFC, kentang goreng dan burger orang ramai boleh menghubungi Fina menerusi telefon 014-984 7644. - KitaReporters

68
10
1
1
0
You will be interested

Keluarga Malaysia: Iftar ala Madinah! Suasana berbuka bagai di Masjid Nabawi! Hidupkan sunah Nabi!

Kumpulan Media Karangkraf ambil inisiatif anjur program Iftar ala Madinah @ Karangkraf bagi beri peluang rasai suasana buka puasa sebagaimana di Masjid Nabawi

Tahu tak? Daun misai kucing antara ulam-ulaman yang berkhasiat dan enak! Penawar banyak penyakit!

Daun misai kucing sebagai penawar bagi masalah batu karang, diabetes, gout, penyakit saluran serta peredaran darah, reumatisma. Juga sebagai perencah masakan
Nur Syamila Kamarul Arefin in Selera Santai 2 days ago

Keluarga besar! 100 pewaris hadiri Program Himpunan Rumpun Tok Sepiah! Di Kpg Gong Badang, Jertih!

Kira-kira 100 pewaris hadiri Program Himpunan Rumpun Tok Sepiah 2022 di Kpg Gong Badang, Jertih dalam satu perhimpunan pada Hari Raya Aidilfitri pada 5 Mei 2022
Mohammad Ishak in Selera Santai 1 week ago

Lahirkan prosumer Muslim berjaya! Pelajar asnaf USIM dapat tajaan RM500k! Pogram latihan bakeri!

Bagi lahirkan prosumer Muslim dalam keusahawanan, USIM lancar program inkubator bakeri dan kafe, Program Prosumerisme: Latihan Bakeri Asnaf USIM-Maybank islamic
Editor 1 in Selera Santai 2 weeks ago

Keenakan ketupatnya! Daun palas tetap dicari menjelang raya! Belilah di gerai Bakri @ Awang Buah

Walaupun berbagai kuih moden dicipta di pasaran, namun daun palas tak pernah merosot permintaan kerana keenakan ketupat daun palas bila dimakan bersama rendang
Che Saad Noordin in Selera Santai 2 weeks ago