Selera Santai 09 Apr, 2022

Bersihkah makanan kita beli di bazar Ramadan? Semua pihak kena berhati-hati dan senantiasa peka!

@sarfarizmal saad
Penulis merupakan bekas pemimpin pelajar, bekas pegawai sektor awam, korporat & komunikasi strategik. Mula menulis di akhbar sejak 2009. Bekas Ahli Majlis Perundingan Pelajar Kebangsaan. Editor portal berita dan bekas Pegawai Khas YBM.

Share this

Kredit foto: todayonline.com


PADA bulan Ramadan, sudah tentu perkara yang paling mendapat tumpuan ramai ialah bazar Ramadan. Ia telah menjadi 'acara wajib dan tahunan' kepada masyarakat kita. Sekiranya di sesetengah tempat itu tiada bazar Ramadan, ia seolah-olah tidak lengkap dan suram.

Pada masa inilah juga para peniaga dapat mengambil kesempatan untuk melariskan produk-produk mereka, terutama yang berupa juadah bagi persediaan berbuka puasa.

Pelbagai menu yang popular yang pasti ada di setiap Bazar Ramadan, antaranya ayam panggang, nasi kerabu, kuih muih, murtabak dan sebagainya.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan bazar Ramadan

Kredit foto: NST


Namun, dalam kesibukan kita semua memeriahkan bazar Ramadan dengan pelbagai cara dan kaedah, sejauh mana kita saling sedari menyedari akan hakikat keselamatan pemakanan yang disediakan setiap hari itu?

Apakah setiap satu makanan yang dijual tersebut sentiasa berkualiti, bersih dan selamat untuk dimakan?

Sekiranya sesuatu makanan itu tercemar atau tidak selamat, maka para pengguna berisiko menerima cirit birit dan ia boleh menyebabkan tahap kesihatan kendiri seseorang itu makin merosot.


Kredit foto: Kementerian Kesihatan Malaysia

Sesuatu perlu dilakukan khususnya oleh para peniaga dan pihak berkuasa dalam menangani isu ini.

Sebagai contoh, para peniaga bazar Ramadan di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan disaran agar dapat menyediakan juadah yang segar, bersih dan selamat mengikut piawaian yang ditetapkan.

Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Jalaluddin Alias meminta agar peniaga dan juga pembeli bersama-sama peka terhadap keselamatan makanan dan minuman khususnya sepanjang Ramadan ini.


Sumber : Jalaluddin Alias 


JALALUDDIN ALIAS


“Tidak dapat dinafikan, rata-rata juadah yang dijual di Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan memang memiliki keenakan dan kualitinya yang tersendiri, sehinggakan ia mampu menggamit selera para pelancong antarabangsa untuk menikmatinya.

“Apatah lagi bagi makanan berisiko tinggi yang berasaskan santan, daging dan telur.

“Pada saya, penyediaan makanan melibatkan bahan-bahan sebegini perlu disediakan dengan sehabis baik dan tidak boleh ada sebarang proses ‘kitar semula’ makanan yang tidak habis dijual,” katanya dalam satu kenyataan dalam media sosial beliau.


Banyak makanan berisiko tinggi berasaskan berasaskan santan, daging dan telur.


Tambahnya lagi, para peniaga perlu menjaga kualiti makanan dan minuman yang dijual serta menjaga SOP bagi mereka yang datang membeli juadah di bazar Ramadan.

“Saya berharap Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dalam Wilayah Persekutuan dapat meningkatkan kerjasama strategik dengan Jabatan Kesihatan untuk memastikan tiada sebarang pelanggaran disiplin ini dalam kalangan para peniaga kita di Wilayah Persekutuan,” katanya.

Semoga kita semua dapat terus berhati-hati dan sentiasa peka dalam isu-isu melibatkan keselamatan pemakanan keluarga. - KitaReporters


Kredit foto: Taufulou.com

14
10
0
12
0
You will be interested

Selamat Hari Bapa! 7 lokasi menarik untuk rai bapa, ayah, baba, abi anda! Pusing Selangor Dulu!

Hari Bapa jatuh pada 19 Jun setiap tahun. Tourism Selangor pilih 7 tempat secara rawak untuk sambut Hari Bapa bersama bapa, ayah, abah, baba, abi, suami, datuk

Editor 1 in Selera Santai 1 week ago

Apa benda mukbang tu? Halal ke haram? Sebelum buat video, baca dulu penjelasan daripada Mufti WP!

Mukbang merupakan suatu siaran langsung atau live dalam talian (online) di mana pengacara makan makanan pelbagai jenis sambil berinteraksi dengan para penonton
Zul Akmar Jamaludin in Selera Santai 1 day ago

Tenggelamnya Jumbo Restaurant! Restoran terapung kini jadi kenangan! Karam di Laut China Selatan!

Jumbo Restaurant, sebuah restoran yang jadi ikon dan kebanggaan pelancong Hong Kong kini tinggal kenangan apabila restoran mewah itu karam di Laut China Selatan
Adnan Mohamad in Selera Santai 2 days ago

Bestnya! Jom kawan-kawan! Sertai aktiviti Hujung Minggu Bersama Didi & Friends! 24-26 Jun 2022!

Program aktiviti Hujung Minggu Bersama Didi & Friends’ anjuran Astro dengan kerjasama Warnakala Studios dan ditaja oleh Quill City Mall KL pada 24-26 Jun 2022
Editor 1 in Selera Santai 5 days ago

Best ni! Jom tubik ramai-ramai! Cabaran memancing pantai sambil beramal! Ada dikir barat amal!

Pada 25 Jun 2022, ada Cabaran Memancing Pantai DCZ Seaview Seafood Perdana Resort PCB, Kota Bahru. Juara bawa pulang wang tunai RM10k. Ada juga cabutan bonaza
Khadijah Ibrahim in Selera Santai 6 days ago