Selera & Santai 25 May, 2024

Rali Kapal Layar Sail Malaysia 2024! 35 pelayar antarabangsa singgah berlabuh di Duyung Marina Resort!

@mohammad ishak
Bekas penulis Kumpulan NSTP selama 35 tahun sebelum bersara pada Oktober 2018 dan berkhidmat di Terengganu. Pernah membongkar peristiwa sembahyang dua imam dalam satu kampung di Daerah Besut selain perkampungan Kerajaan Langit Ayah Pin.Menyertai Kitareporters Feb 2019.

Share this


Duyung Marina Resort,Kuala Terengganu


KEINDAHAN PANTAI dan kepelbagaian budaya yang ada di Terengganu telah menarik minat 35 pelayar dengan 14 kapal layar dari pelbagai pelosok negara memilih negeri ini untuk berlabuh sambil melihat sendiri budaya hidup masyarakat negeri ini.

Kehadiran pelayar tersebut sempena Program Sail Malaysia Passage To The East (PTE) Yacht Rally 2024 bermula pada 19 Mei sehingga 2 Jun 2024 memberi peluang kepada peserta untuk mengenali kehidupan masyarakat.

Peserta terbabit adalah dari Australia, Amerika Syarikat, Hong Kong, Switzerland, New Zealand dan United Kingdom.

Pelayar termuda Sawyer Anderson berusia tiga tahun dan Larry Green, 83 tahun (paling berusia), antara peserta yang menyertai pelayaran selama 15 hari di Terengganu.


Ahmad Ridzwan Abd Rahman


Pengarah Jabatan Pelancongan Negeri Terengganu (JPNT), Ahmad Ridzwan Abd Rahman berkata, ketika singgah di negeri ini, para peserta dibawa melawat ke beberap alokasi pelancongan tersohor di Terengganu, antaranya Kuala Terengganu, Pulau Kapas, Pulau Redang dan Pulau Perhentian.

Sepanjang lima hari berada d Kuala Terengganu bermula 21 Mei hingga 25 Mei, pelayar-pelayar dibawa oleh Jabatan Pelancongan Negeri Terengganu untuk mengenali budaya dan adat tradisi negeri dan merasai keenakan makanan tradisional.

Antara lokasi terbabit adalah Kampung Budaya Terengganu, tempat pembuatan bot di Kampung Pulau Rusa, Noor Arfa Batik dan Pasar Payang.


Peserta-peserta program kapal layar, Sail Malaysia bergambar kenangan di Kampung Budaya, Kuala Terengganu

Katanya, program seupama ini pastinya bukan sahaja dapat memperkenal negeri ini sebagai destinasi pelayaran malah mampu mempamerkan keindahan pulau-pulau dan adat resam Terengganu kepada dunia luar.

“Jabatan Pelancongan Negeri Terengganu berharap dengan adanya program seperti ini, ia dapat mempromosikan lagi Kuala Terengganu sebagai salah satu hab kapal layar,” katanya lagi.JPNT akan sentiasa memberi kerjasama yang sewajarnya bagi program-program seperti ini sebagai usaha menarik kedatangan lebih ramai pelayar antarabangsa datang ke Terengganu selain meminta agar peserta program menyalurkan maklum balas pelayar kepada ke JPNT.

Sementara itu semua peserta terbabit sudah memulakan sesi lawatan iaitu lokasi pertama yang dipilih adalah Pulau Rusa (Pembuatan Bot), diikuti Kampung Budaya Terengganu (KBT) kemudiannya ke Muzium Negeri Terengganu, Kampung Losong (Pembuatan Keropok), Perkampungan rumah-rumah lama dan Noor Arfa Batik (Pembuatan Batik).


Peserta kapal layar mencuba permainan gasing


Ketika di KBT, pelayar-pelayar diberi penerangan berkaitan budaya dan adat resam Terengganu, selain mencuba permainan tradisional, mengoreng keropok keping guna pasir pantai dan mencuba peralatan muzik gamelan.

Mereka berlabuh di Duyong Marina, Kuala Terengganu pada 21 Mei 2024 lalu. Sebelum itu, mereka berada di Pulau Kapas, dan kemudian akan belayar ke Pulau Redang manakala lokasi terakhir adalah di Pulau Perhentian, Besut. - KitaReporters


 

13
7
1
14
0
You will be interested