Selera 26 Mar, 2020

JANGAN BEREBUT TELUR!! TAHAN DUA MINGGU JE!

@rashidah ibrahim
Bermula di Berita Harian sebagai wartawan di meja berita am 1985, diikuti Berita Minggu, meja mahkamah dan pendidikan sebelum ke majalah Anjung Seri (1993-2015). Jawatan terakhir Timbalan Editor. Meneraju variaseri.com youtube Anjung Destinasi TV.

0

Share this

TELUR ayam adalah antara yang cepat kehabisan pada musim "duduk di rumah" akibat penularan wabak Covid-19 ini, selain roti dan pelbagai bahan makanan lain. Sebabnya, telur adalah antara bahan murah dan mudah dimasak. Telur goreng campur kicap saja cukup sebagai lauk dalam keadaan "darurat". : KitaReporters

Telur mata kerbau, paling mudah untuk dimasak. : Kredit Foto: KasihSalina


Pada waktu panic buying (pembelian panik), telur ayam habis di rak

Ada yang borong bukan main banyak telur, berpapan-papan, tak ingat orang lain. Orang di belakang datang, hampa melihat rak telur kosong.

Bagi yang  gemar memborong telur dalam jumlah banyak, ketahuilah telur tidak boleh disimpan terlalu lama

Ia ada tarikh luput. Justeru lebih baik beli ikut keperluan, misalnya untuk dua minggu. 

Ini kerana telur yang disimpan di luar peti sejuk tahan dan elok dalam dua minggu sahaja, minggu ketiga dah mulai tidak elok.

Kredit foto: Sinar Harian


Apabila memperkatakan hal ini, kawan-kawan netizen pun bersetuju. 

Seorang rakan, Rosmaria Bakhari, menulis di ruang komen: "Telur tahan tiga minggu je."


Gee Talikasutpink pula memberi komen, "Dua minggu je tahan."

Norhasiyati Taharin pula berkata, "Selepas dua minggu, bau semacam." 

Kalau mereka kata begitu, maksud betullah, telur tak tahan lama.

Paling tidak suka, semasa dipecahkan, bahagian kuning telur sudah tidak terbentuk, mencair bercampur-aduk dengan telur putih, kenapa? 

Tentulah kerana sudah kurang elok. Masuk minggu ketiga, telur yang disimpan dalam suhu bilik, akan jadi seperti itu.

Jadi jika beli telur, eloklah sesuaikan dengan tahap penggunaan untuk  sekeluarga. Namun ada yang suka beli banyak dan disimpan di dalam peti sejuk, katanya tahan lebih lama.

Menurut Suzie Melor, dia selalu beli stok banyak. 

"Sehari guna empat biji, telur baki disimpan dalam peti sejuk dengan bekas telur tu sekali." Itu petua dari Suzie Melor.


Perihal cara menyimpan telur ada peraturannya. Susun telur dengan keadaan yang runcing menghala atas untuk mengekalkan keelokan kuning telor.

Dr Kamarul Ariffin Nor Sadan, dalam portal Maskulin, berkata sifat telur yang keluar daripada perut ayam, diselaputi lapisan pelindung semula jadi dikenali egg bloom, yang menutupi liang di seluruh permukaan telur. Sebarang pencemaran pada kulit tidak dapat menembusi ke dalam isi telur dengan adanya lapisan itu.

Atas faktor itu, tidak digalak membersihkan telur yang hendak disimpan. Tapi bagaimana pula kalau disimpan dalam peti sejuk? Perlukah dibasuh?

Elak beli terlalu banyak, kerana telur tidak boleh disimpan lama. 


Biasanya telur diletak di tempat simpan telur pada pintu peti sejuk. 

Disebabkan pintu sering dibuka tutup, suhu di kawasan pintu tidak stabil, ini boleh menjejaskan mutu telur jika disimpan lama.

Selain itu, meletak di rak telur pada pintu peti ais, risiko berlaku pencemaran silang dan ini menjejaskan kebersihan makanan lain yang disimpan, lebih-lebih lagi jika kulit telur ada kesan najis.  

Justeru basuh dahulu bahagian tercemar sebelum diletak di rak pada pintu dan lap kering.  

Pada kulit telur terdapat bakteria Salmonella yang kotor, tapi ia tidak merosakkan telur andai lapisan pelindung semula jadi pada kulit telur itu tidak dibasuh. 

Basuhan menyebab lapisan pelindung itu terhakis. Andai terbasuh bermakna pori-porinya dah terdedah dengan bakteria berkenaan.


Cara lebih baik dari segi penyimpanan, masukkan telur ke dalam bekas bertutup,dan letak di ruang peti sejuk yang berpintu. 

Jika simpan dalam bekas khas bertutup kemas, tidak perlu cuci kulitnya kecuali jika ada kesan najis, cuci dahulu sebelum disimpan. Dan dahulukan guna telur yang terkena air untuk dimasak.

Jika simpan di luar peti ais, letak telur ditempat redup, jangan dedah pada api dapur. Bahang panas daripada api dapur boleh merosakkan isi telur putih.

Demi kesihatan, tentunya kita menginginkan bahan makanan yang segar dan baik. 

Telur yang elok, bahagian kuningnya pekat, dikelilingi satu lapisan putih pekat dan satu lagi lapisan putih telur yang cair. 

Pastikan berapa lama telur boleh disimpan di dalam suhu bilik dan berapa lama boleh disimpan di dalam petik sejuk.

Jumlah telur yang dibeli perlu disesuaikan dengan kadar penggunaan, dan berapa lama ia boleh disimpan, baik di dalam peti sejuk mahu pun dalam bilik. 

Jangan berebut beli telur. Belilah berpada-pada, ikut keperluan, habiskan sebelum tarikh luput, apabila habis boleh beli telur baru.

Cara menguji mutu telur. Kredit foto - Deenamik


Andai telur sudah lama disimpan, bagaimana tahu masih elok? 

Untuk mengesannya, masukkan telur dalam gelas berisi air, jika tenggelam mendatar sampai ke dasar, tanda baik. 

Jika tenggelam ke dasar menegak, tanda kurang elok tetapi masih boleh diguna. Jika terapung, tanda sudah tidak elok dan jangan dimakan. 

Lebih mudah lagi, beli sahaja telur yang ada tarikh luput. - KitaReporters

You will be interested

Gara-gara makan puding buih! 20 berhari raya di hospital!!

Angkara memakan puding buih, 48 penduduk Kampung Rusila, Marang dipercayai mengalami keracunan makanan ketika berbuka puasa pada hari terakhir Ramadan lalu

Mohammad Ishak in Selera 1 week ago

Ingkar SOP! Premis makan di P. Pinang diarah tutup 7 hari!!

Sebuah premis makanan di Seberang Perai diarah tutup 7 hari akibat tak patuh pada SOP. Premis itu telah membiarkan pelanggan memasuki kedai mereka tanpa kawalan
Mohd Amirul Fazli Zulkafli in Selera 1 day ago

Nak makan kuih bakar durian PKP? Hubungi Hasanah, Ana Saji!

Hasanah Shariff telah berjaya melakukan inovasi kuih bakar dengan menambah durian ke dalam resipi kuih tradisional itu dan jualan meningkat sejak tempoh PKP
Ainal Marhaton Abd Ghani in Selera 3 days ago

Lama tak makan Syurga Nasi Lemak? Gerai dah dibuka semula!!

PERNIAGAAN Syurga Nasi Lemak di Sungai Ramal, Kajang mula beroperasi semula selepas Hari Raya Aidilfitri setelah lebih dua bulan ditutup kerana mematuhi PKP
Samsudin Oli Mohamed in Selera 3 days ago

Keracunan makanan puding buih! Jumlah mangsa cecah 99 orang!

MANGSA keracunan makanan dipercayai daripada memakan puding buih di Terengganu hampir mencecah 100 orang apabila 25 lagi mangsa baharu dirujuk ke hospital
Mohammad Ishak in Selera 5 days ago