Selera Santai 15 Nov, 2020

Video| Dapur Cabin Corner! 2 sahabat media buka kedai makan

@mohammad ishak
Bekas penulis Kumpulan NSTP selama 35 tahun sebelum bersara pada Oktober 2018 dan berkhidmat di Terengganu. Pernah membongkar peristiwa sembahyang dua imam dalam satu kampung di Daerah Besut selain perkampungan Kerajaan Langit Ayah Pin.

Share this

PENULARAN wabak COVID-19 di seluruh dunia banyak meninggalkan kesan dalam kehidupan manusia bukan sahaja kesihatan terganggu malah ada yang kehilangan pekerjaan menyebabkan ramai yang terpaksa mencari peluang dengan menceburi kerjaya baharu demi untuk kelangsungan hidup keluarga. : KitaReportersLagi kisah-kisah berkaitan wartawan: 

https://kitareporters.com/search?search=wartawan


Pengalaman dan kemahiran bekerja sebelum ini mungkin tidak sama dengan kerjaya baharu, namun ia terpaksa dilakukan demi untuk mencari sumber rezeki bagi menyara hidup keluarga.

Bagi pengamal media jika sebelum ini tugasnya berhadapan dengan komputer, menggalas kamera dan terpaksa bergerak ke sana dan ke sini tanpa mengira waktu dan situasi selain menghadapi banyak cabaran dan dugaan, ia sememangnya sudah menjadi rutin kehidupan seharian.

Bagaimanapun, dua bekas petugas media di Terengganu, tidak menyesal meninggalkan kerjaya yang dianggap penuh glamor satu masa dahulu dan kini menyertai bidang baharu dengan menjalankan perniagaan kedai makan.


Imran Mahzan


Md Yassin Embong


Imran Makhzan, 60, dan Md Yassin Embong, 47, kedua-duanya bekas pekerja di New Straits Times Press (NSTP) mengubah haluan hidup dan beralih angin dengan membuka kedai makan. Imran dan Md Yassin sebelum ini memilih untuk bersara pilihan dengan syarikat media terbesar itu baharu sahaja menceburi bidang keusahawan perniagaan kedai makan.

Berpaksikan atas minat yang sama mereka berdua berkongsi modal dan tenaga untuk menjalankan perniagaan tersebut yang sebelum ini tidak pernah menjadi impian dalam hidup mereka.


Pelanggan menjamu selera Dapur Cabin Corner yang diusahakan oleh dua sahabat Media TerengganuSelepas tidak lagi bekerja, Imran dan Md Yassin membuat keputusan untuk menjalankan peniagaan biar pun tidak besar tetapi sebagai permulaan sudah cukup sebagai langkah awal menjadi usahawan kecil.

Berbekalkan sedikit wang hasil simpanan ketika bekerja, mereka membuka kedai makan yang dinamakan “Dapur Cabin Corner”  yang terletak di Kampung Kubang Jela, Pulau Sekati, berhampiran Lebuh Raya Manir-Kuala Terengganu.


Restoran Kampung Dapur Cabin Coner


Menurut Imran, kedai tersebut yang beroperasi dari jam 11 pagi hingga 5 petang menyediakan menu istimewa ala kampung seperti sup tulang pior, lauk ikan keli berlada, ayam paprik, ikan singgang, kailan ikan masin, kari ikan kembong dan pelbagai.

Katanya, kedai tersebut baharu beroperasi tetapi ia nampaknya sudah mula mendapat sambutan dalam kalangan penduduk setempat dan paling membanggakan ramai rakan media berkunjung ke kedai berkenaan.


Sup tulang menjadi pilihan ramai pengunjung di Dapur Cabin Coner


Dengan menggunakan slogan dalam loghat Terengganu “Sedap Kabo Kawan.. Dok Sedap Kabo Kita” yang bermaksud  Jika sedap beritahu kawan-kawan lain jika tak sedap beritahu dia (Imran dan Md Yassin).

“Ketika ini sup tulang lembu adalah antara menu paling digemari dan mendapat permintaan ramai  pelanggan yang datang menjamu selera di kedai kami,” kata Md Yassin. 

Katanya, kedai makan milik mereka hanya mempunyai tiga orang pekerja seorang tukang masak perempuan dan dia bersama Imran selain menjadi pengurus juga bertindak sebagai pelayan dan pembacuh air. - KitaReporters


Pelanggan memilih menu yang disukai


You will be interested

Video| Nasi Goreng Tocher Tocher masakan Sisca Kohl tular! Sepinggan harganya cecah Rp200 juta

Sisca Kohl dan Aliyyah Kohl belanjakan Rp400 juta (kira-kira RM113,000) untuk dua pinggan Nasi Goreng Tocher Tocher. Harga termasuk gerai jualan nasi goreng itu

Isa Ramli in Selera Santai 1 week ago

Terima kasih Aii Suan, empat rakan bukan Islam! Sumbang juadah berbuka puasa untuk anak yatim!

Chong Aii Suan bersama 4 rakan bukan Islamnya sumbang juadah berbuka puasa untuk 100 pelajar anak yatim di Asrama Perkaya Jabi, Jertih pada hari pertama Ramadan
Mohammad Ishak in Selera Santai 3 days ago

Kalau ada di Bandar Baru Kertih jangan lupa ke Muzium 3D Kertih! Dah cashless! Pasti priceless!

Muzium 3D Kertih, galeri seni ilusi dan 3D pertama di Terengganu kini sediakan pembayaran tanpa tunai (cashless) bagi mudahkan para pengunjung membuat bayaran
Editor 1 in Selera Santai 4 days ago

Video| Peluang sorot kehidupan kartunis Lat di Rumah Lat dan Galeri! Dijadual dibuka Jun ini!

Dua bangunan siap di Batu Gajah, satu rumah tradisional Perak daripada kayu wakili rumah Lat dan satu, bangunan moden, konkrit berkaca berfungsi sebagai galeri
Rashidah Ibrahim in Selera Santai 4 days ago

Hobi jadi sumber pendapatan keluarga! Hasbullah patuhi SOP Covid-19 bawa pemancing di Semporna!

Hasbullah Azizan bersyukur dapat manfaatkan hobi memancing hujung minggu bagi tambahkan pendapatan keluarga dengan jadi penganjur aktiviti memancing di Semporna
Rosdi Ismail in Selera Santai 5 days ago