Selera Santai 13 Sep, 2020

Norma baharu bukan penghalang! Tradisi memasak bubur asyura

@noor hayati mamat
Mendapat pendidikan tinggi di Universiti Sains Malaysia dalam bidang Komunikasi (Filem dan Penyiaran). Mula menceburi dunia kewartawanan pada Mac 2006 sebagai wartawan akhbar.

Share this

GOTONG-ROYONG memasak bubur asyura sememangnya cukup sinomim dengan masyarakat di negara ini apabila tibanya  bulan Muharam dan tidak terkecuali juga bagi daerah Hulu Terengganu. Meskipun dalam suasana norma baharu, tradisi lama ini tetap diteruskan dan kemeriahannya masih dirasai. : KitaReporters


Lagi cerita-cerita berkaitan bubur:

https://kitareporters.com/search?search=bubur


Pelbagai pihak termasuk jabatan kerajaan, badan bukan kerajaan (NGO) dan pengurusan masjid serta komuniti kampung berganding bahu memasak bubur asyura sebagai menghidupkan tradisi bulan Muharam, sekali gus mengeratkan silalturahim antara satu sama lain.

Malah, bagi memeriahkan lagi program diadakan ada dalam kalangan mereka tampil dengan konsep tertentu seperti tradsional kain batik serta mengadakan pertandingan yang menawarkan hadiah berupa wang tunai kepada pemenang.

Antaranya, inisiatif dilaksanakan Kelab Sukan dan Kebajikan Majlis Daerah Hulu Terengganu (MDHT) pada Khamis, 10 September 2020 yang melibatkan pertandingan antara rumah iaitu Kuning, Hijau, Biru dan Merah.

Rumah Kuning muncul juara pada pertandingan memasak bubur asyura anjuran Kelab Sukan dan Rekreasi MDHT, di Kuala Berang, Hulu Terengganu. 


Penolong Setiausaha kelab berkenaan, Zaki Ismail berkata sebanyak empat periuk besar bubur asyura disediakan pada program berkenaan yang mewakili setiap rumah dengan jumlah kakitangan di antara 35 hingga 38 orang.

“Kelab memperuntukkan RM600 bagi setiap rumah bagi program kali ini.  Gotong-royong memasak bubur asyura berbentuk pertandingan sebegini kali kedua kita adakan selepas tahun 2015 lalu bertujuan bangkitkan semangat kerjasama serta berpasukan kepada semua kakitangan.

“Tahun-tahun sebelum ini kita sekadar adakan aktiviti begini sahaja tanpa sebarang pertandingan. Meskipun dalam suasana norma baharu, kita tidak mahu ketinggalan untuk meneruskan tradisi gotong-royong memasak bubur asyura ini. 

“Juara pertandingan kali ini milik pasukan Rumah Kuning yang menerima wang tunai RM200, manakala naib juara Rumah Hijau dan tempat ketiga Rumah Biru dengan masing-masing mendapat RM150 serta RM100,” katanya kepada KitaReporters.

Tambah Zaki yang juga Pengerusi Biro Sukan MDHT, Yang Dipertua MDHT Wan Mohd Mashyun Wan Harunjan turut bertindak sebagai salah seorang barisan juri bagi menentukan pemenang pertandingan memasak bubur asyura berkenaan.

Setiap ahli pasukan tampil dengan imej tersendiri bagi memeriahkan lagi program memasak bubur asyura. Sementara itu, bertempat di Kampung Tok Bintang, Hulu Terengganu pada 5 September 2020 lalu, NGO Team Ngukah Walk Fit Hulu Terengganu tidak ketinggalan meneruskan tradisi yang dimulakan mereka sejak tahun lalu (2019).

Team Ngukah Walk Fit Hulu Terengganu tidak ketinggalan mengadakan program gotong royong memasak bubur asyura pada tahun ini. 


Timbalan Pengerusinya, Tengku Zaleha Tg Wahid berkata bagi memastikan prosedur operasi standard (SOP) bagi mencegah penularan pandemic COVID-19 dipatuhi pihaknya cuma menyediakan sekawah bubur asyura pada kali ini berbanding dua kawah sebelum ini.

Katanya lagi, selain diagihkan kepada ahli yang menjadi tulang belakang NGO berkenaan, bubur asyura berkenaan turut diberikan kepada pihak serta individu banyak membantu mereka menjayakan pelbagai aktiviti sebelum ini. - KitaReporters

Program Gotong-royong Memasak Bubur Asyura di Kampung Bukit Acheh, Hulu Terengganu. 

You will be interested

Tasik Pepsi Blue! Tasik Lubuk Mandi tarikan baharu di Rusila

Terengganu mahu jadikan kawasan bekas pelombongan emas, Tasik Lubuk Mandi, juga dikenali Tasik Pepsi Blue, di Rusila, Marang sebagai lokasi baharu pelancongan

1,000 sehari! The Waroong jual roti kamat terbaik! Jom makan

Bermula ingin mencuba Nadhirah Zakaria kini mengusahakan roti kamat sehingga jualannya cecah 1,000 biji sehari di gerainya The Waroong di Kampung Binjai, Chukai
Adnan Mohamad in Selera Santai 3 days ago

Ayam masak terlebih hijau? Macam ni bagi budak sekolah makan

Pendedahan seorang pengguna Twitter yang muat naik gambar menunjukkan lauk ayam berwarna hijau yang dijual kantin sebuah sekolah mendapat reaksi ramai netizen
Zul Akmar Jamaludin in Selera Santai 4 days ago

Pertandingan fotografi MPK! Bekas juruvideo TV3 bolot hadiah

Gambar dan video bekas juruvideo TV3, Bazaai Ahmad terpilih menangi empat hadiah dalam satu pertandingan foto dan video anjuran Majlis Perbandaran Kuantan (MPK)
Ainal Marhaton Abd Ghani in Selera Santai 4 days ago

9 sekeluarga maut! Gara-gara makan mi disejuk beku setahun!

9 sekeluarga di China maut akibat keracunan makanan selepas menjamah hidangan mi Suantangzi yang disejuk beku sejak setahun lalu. Namun 3 kanak-kanak terselamat
Zuhayati Yazid in Selera Santai 5 days ago