Selera & Santai 17 Mar, 2023

Syabas Maggi! Perkasa wanita dan pemilik perniagaan kecil! Program Mentor Wanita Cukup Berani Maggi!

@gamal nasir mohd ali
Seorang wartawan selama lebih 30 tahun selepas menyertai Utusan Melayu pada 1989. Bergelumang dalam bidang Online sejak 2000 dan kini mengendali KitaReporters dan UtusanPress. Emel: gamalnasir@gmail.com

Share this


Maggi mengukuhkan komitmen syarikat untuk memperkasa wanita dan pemilik perniagaan kecil menerusi Program Mentor Wanita Cukup Berani Maggi (PMWCBM). 

Sempena Hari Wanita Antarabangsa 2023, Maggi mengumumkan edisi ketiga PMWCBM dengan usaha sama tiga buah syarikat gergasi teknologi – Google, Meta dan TikTok untuk menawarkan bengkel peningkatan kemahiran dan Masterclass dengan tumpuan terhadap penghasilan kandungan untuk media sosial, perkembangan peribadi dan strategi untuk mengembangkan perniagaan makanan. 

Sejak mula dilancarkan pada tahun 2020, program ini telah berjaya memberi impak kepada lebih 3,500 orang wanita di seluruh negara.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan wanita-wanita hebat


Ketika bercakap di majlis pelancaran, Dato’ Seri Nancy Shukri, Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM), berkata, "Tema Hari Wanita Antarabangsa pada tahun ini, #EmbraceEquity, adalah selaras dengan matlamat kementerian untuk menggalakkan penyertaan wanita secara aktif sebagai tenaga kerja. 

"Usaha untuk meningkatkan kemahiran wanita dan masyarakat terpinggir dengan kemahiran digital akan memberikan peluang pendapatan yang baharu, seterusnya merapatkan jurang kesaksamaan gender. 

"Kesaksamaan gender memerlukan penglibatan, kerjasama dan sokongan daripada pelbagai pihak yang berkepentingan. Kami berbesar hati menjadi sebahagian daripada usaha sama antara sektor awam dan swasta ini.

"Maggi akan berkolaborasi dengan kementerian dalam usaha capaian komuniti pada peringkat akar umbi dengan tumpuan terhadap kumpulan B40. Program ini akan menyediakan bengkel peningkatan kemahiran dan inisiatif untuk membantu mereka memanfaatkan ekonomi digital.” Nestlé meraikan Hari Wanita Antarabangsa setiap tahun untuk menandakan pencapaian dan kejayaan wanita di seluruh dunia. 

Juan Aranols, Ketua Pegawai Eksekutif Nestlé (Malaysia) Berhad berkata “Kami menyedari akan kemajuan yang dicapai oleh wanita setakat ini di samping memperbaharu komitmen untuk terus membawa perubahan yang positif ke arah membina kepelbagaian, kesaksamaan dan keterangkuman untuk seluruh komuniti di Malaysia. 

"Dengan ketibaan era pendigitalan, Nestlé menerusi Maggi, menggalakkan kesaksamaan gender dengan meningkatkan kemahiran dan memperkasakan wanita dalam dunia digital. Kami berusaha untuk membantu wanita membina keyakinan diri dan menyumbang kepada kedudukan kewangan yang lebih baik untuk mereka.” Berikutan peningkatan pengaruh media sosial dan pertumbuhan landskap digital, para pempengaruh media sosial dan pencipta kandungan memainkan peranan penting dalam capaian jenama. 

Terdapat peluang yang besar menanti wanita Malaysia untuk menjana pendapatan yang mampan daripada kandungan berasaskan makanan dan memajukan perniagaan makanan mereka dengan kemahiran dan keupayaan digital. 

Maggi mengambil langkah yang seterusnya untuk menambah baik Program Mentor Wanita Cukup Berani Maggi menerusi usaha sama dengan peneraju digital terkemuka dunia seperti Google, Meta dan TikTok. 

Bengkel Online Wanita Cukup Berani Maggi tahun 2023 ini memperkenal sebuah modul dalam talian yang baharu untuk para peserta yang mahu memulakan perjalanan mereka sebagai pencipta kandungan berasaskan makanan, sama ada sebagai individu atau pemilik perniagaan. Peserta juga diberi peluang untuk menyertai Masterclass: Pempengaruh Makanan dan Pencipta Kandungan bersama Maggi. 

Para pakar dari Google, Meta and TikTok berkongsi panduan, nasihat dan amalan terbaik tentang penghasilan kandungan, manakala pempengaruh yang sudah berjaya pula berkongsi kisah mereka untuk memberi inspirasi kepada para peserta. 

Selepas proses pemilihan yang ketat, seramai 21 orang pemenang akan dipilih untuk menerima kontrak daripada Maggi untuk menyertai program bimbingan eksklusif bagi menjadi pencipta kandungan media sosial berasaskan makanan.

Geetha Balakrishna, Pegawai Eksekutif Perniagaan Maggi di Nestlé (Malaysia) Berhad berkata, “Ketika kita semakin maju ke hadapan bagi menyokong wanita dalam usaha untuk meningkatkan kemahiran, kita perlu sentiasa berusaha untuk menjadi lebih baik dan membuat perubahan, tidak kira sekecil mana usaha kita. 

"Kita perlu sentiasa bertanya kepada diri sendiri, ‘Apa perubahan anda hari ini?

"Kami yakin bahawa menerusi Program Mentor Wanita Cukup Berani Maggi, kami akan dapat meneruskan usaha dalam menggalakkan wanita untuk melakukan perubahan positif, sejajar dengan semangat ‘Tak Kenal, Tak Cinta’ Maggi CukupRasa.” - KitaReporters/Kenyataan Media


10
15
0
18
0
You will be interested

Lawatan sosial PPKM Besut! 40 ahli naik kereta api ke Bangkok! Makam malam atas kapal di Chao Phraya!

PERJALANAN menggunakan perkhidmatan kereta api ekspres dari SungaiGolok,Selatan

Video| Rugi jika tak kunjungi Rumah Botol Ayah Ku! Ribuan botol dikutip demi jaga kebersihan pantai!

KAMPUNG Penarik terletak di persisiran  pantai Pantai Teregganu, menjadi tumpu
Mohammad Ishak in Selera & Santai 2 weeks ago

Video| Di sebalik sejarah, kemodenan Xi'an menyerlah! Antara bandar menarik di China perlu dilawati!

Wilayah Xi'an bandar lama sejarah Xi'an China destinasi pelancongan percutian Terracotta Warriors kemodenan tamadun Cina muzium makanan Muslim Laluan Sutera
Normala Hamzah in Selera & Santai 2 weeks ago

Video| Makan tupai goreng berempah! Ramai tanya halal ke? Apa kata Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan?

Makanan masakan eksotik tupai goreng berempah haiwan perosak halal haram dimakan Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan keliru perdebatan hukum hakam ulama agama
Zul Akmar Jamaludin in Selera & Santai 3 weeks ago

Video| Apa hal gaduh-gaduh! Resipi nasi goreng cili kering okey! Tapi makan dengan tangan? Salah ke?

Video tular nasi goreng cili kering makan dengan tangan makan guna tangan perdebatan resipi masakan makanan Hamdan Mubarak sudu garfu
Zul Akmar Jamaludin in Selera & Santai 3 weeks ago