Selera Santai 11 Sep, 2020

Minggu Fesyen Selangor 2020 meriah! #carakita #dudukrumah!

@kartini mohd noor
Pernah berkhidmat sebagai 1. Stringer Berita Harian 2. Wartawan Berita Harian 3 . Penyunting Harian Metro 4. Grup Editor Majalah IBUBAPA 5. Advisor Takaful Great Eastern Berhad

Share this

PENTAS peragaan yang selalu dihiasi lampu limpah lagi cerah serta lip-lap bergemerlapan dan perbarisan model yang berlenggang lengok dengan kasut tumit tinggi, hebat menggayakan koleksi fesyen glamor hasil sentuhan pereka terkemuka negara. Namun kali ini berbeza dengan Minggu Fesyen Selangor yang diadakan pada 4 September 2020 lalu kerana semuanya #carakita dengan #dudukrumah agar #kitajagakita. : Kitareporters


https://www.facebook.com/selangorfashionweek/videos/2729021184036904


Lagi cerita-cerita berkaitan fesyen:

https://kitareporters.com/search?search=fesyen


Buat pertama kalinya, kita melihat peserta catwalk di sudut luar biasa dari kamar tidur, lorong pejalan kaki kedai, ruang tamu dan di tempat parkir kereta di kediaman masing-masing.

Semua ini kerana penangan Covid-19 dan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) serta had berkumpul, yang menyebabkan peserta yang terpilih ke pertandingan akhir The Next Look of Selangor Fashion Week 2020 Stay @ Home Worldwide Online, perlu menampilkan kreativiti tersendiri bagi menarik minat para juri.

Pertandingan anjuran bersama Organisasi Miss Malaysia Kebaya (MMK) & Minggu Fesyen Selangor (Selangor Fashion Week atau SFW) dan Lembaga Promosi  Pelancongan Malaysia (MTPB) bertujuan mengekalkan momentun Minggu Fesyen Selangor yang diadakan setiap tahun.

Pertandingan itu untuk memilih model remaja, dewasa, kanak-kanak, pengacara dan artis berbakat dalam bidang nyanyian, lakonan, muzik yang akan ditinjolkan sebagai muka-muka baharu selaku `duta` kecil dan jurucakap MTPB.

Winnie Kok dendangkan dua lagu satu bahasa Cina dan satu lagu Melayu.


Juara model cilik kanak-kanak, Zafran Nufail Ramadhan memikat juri dengan senyumannya.


Peserta model remaja Bibiana Khoo Luvelle.


Pelbagai aksi menarik ditampilkan oleh peserta bermula dengan gaya catwalk seorang model yang berkasi di ruang tamu rumah mereka yang dihiasi dengan pelbagai perabot, perhiasan rumah, pencahayaan lampu yang agak sederhana dan siap dengan aksi keluarga yang duduk di kerusi  ketika model membuat persembahan membuatkan penonton tersenyum melihat kemeriahan `gaya di rumah`.

Koleksi pakaian yang terbaik mereka usahakan, mekap tiada sentuhan profesional, ruang pergerakan agak terhad namun tidak menghalang peserta mempamerkan bakat menari, nyanyian dan bermain alat muzik. 

Tengok kucing pun buat catwalk.


Juara Fatin Nabila terharu menang dan diraikan hari jadi . Dia juara model katogeri petite dan Ratu Cantik petite.


Semua ini hasil latihan selama empat bulan dengan bimbingan daripada jurulatih tempatan dan antarabangsa. 

Seramai 300 peserta dipilih peringkat pada awal 2020 Mei lalu dan selepas beberapa siri pemilihan hanya 30 peserta terbaik disenaraikan untuk tampil pada peringkat akhir sempena minggu fesyen terbesar dalam talian yang pertama kali diadakan di Malaysia.

Siaran langsung melalui zoom meeting itu boleh ditonton sehingga ke beberapa negara. Tetamu undangan mereka adalah Datuk Rashidi Hasbulah Kementerian Pelancongan, Seni dan budaya serta Dato Ammar Abd Ghapar Pengarah Kanan Event dan Domestik Pelancongan Malaysia. Mereka berdua  turut mengutuskan nota memuji langkah penganjur meneruskan usaha itu walaupun berdepan dengan masalah kesihatan pada peringkat global itu.

Ia disiarkan secara langsung dalam Laman FaceBook Selangor Fashion Week dan siaran televisyen SFW sebagai satu siri realiti untuk memberi inspirasi kepada anak-anak muda serta dewasa dari pelbagai etnik, latar belakang, umur serta jantina yang bersaing dalam katogeri yang ditetapkan. 

Cuma kali ini kena beraksi dari rumah sahaja!!  

Juri warga Jerman yang menetap di  Filipina, Matthias Gerber.


Bon Zainal.


Mereka dihakimi juri terkemuka dunia termasuk Matthias Gerber dari Filipina, Bon Zainal dan diketuai oleh Dr Jason Hee dan Nicole Fe Lynne

Artis Winnie Kok dan Datin Marylene antara tetamu yang menyerikan majlis. Selain itu, Dr Julian Lee dan Eric Ooi turut melagukan rangkaian medley termasuk lagu Tan Sri P Ramlee.

Dr Jason Hee....Covid-19 tak jejaskan usaha kami.


Dalam ucapan aluannya, Dr Jason yang juga Pengasas dan Pengerusi Organisasi MMK dan SFW, berkata walaupun dicengkam wabak Covid-19. ia tidak akan sesekali melemahkan usaha penganjuran pertunjukan dengan #carakita dan #kitajagakita

Pertandingan itu sebenarnya untuk menyebarkan pendidikan tentang melahirkan bakat baru dalam pelbagai bidang yang akan bertanggungjawab sebagai duta kecil negara mempromosikan pelancongan  dan gaya hidup konseptualiti.

Nicole Fe Lynne....kami patuh SOP kerajaan.


Nicole sebelum itu memberitahu, pihaknya mematuhi ketetapan kerajaan dengan mendaftar peserta dan mengadakan kelas serta pemilihan sepenuhnya secara dalam talian sebelum 30 peserta terbaik untuk mencari juara dan muka baru yang akan muncul sebagai duta negara yang akan terbabit dalam promosi sektor pelancongan.

Peserta terpilih dari kategori model petite (kecil molek)  juaranya, Puteri Lili Ayumi dan kedua, Fatin Nabila dan Jessica Arasu. Manakala Arishashena muncul sebagai juara katogeri model wanita dewasa, diikuti oleh Nurhafizah dan Ow Jing Yi.

Scott Kuah pula terpilih sebagai juara model dewasa lelaki, diikuti Abdul Ghani Mohd Isa dan Loh Chuan Boon.

Soheila Dehghankar pula terpilih sebagai pemenang model antarabangsa.

Dari coridor pun boleh dijadikan pentas peragaan.


Nur Quraisya Quinn diumumkan sebagai juara cilik model kanak-kanak perempuan diikuti Puteri iEman Qharmieylla dan Lee Boo Ying

Zafran Nurfail Ramadhan pula dipilih sebagai juara kategori kanak-kanak lelaki diikuti naib juaranya, Muhamad Idlan Hakimi. Sementara Suraya Tasya muncul sebagai juara model remaja, Aiiswariyaa Mailvaganan sebagai naib juara pertama dan naib juara kedua, Bibiana Khoo Luvelle. 

Juara rodel remaja lelaki milik Reymi Tham Ka Hong.


Berbakat besar... Tengok itu perhiasan rumah jadi backdrop


Lee Xuan terpilih sebagai juara Ratu Cantik dan Nur Farisya Abdul Shukor pula menjadi pemenang Ratu Cantik berbadan besar.  Ratu Cantik `petite` (kecil molek) dimenangi oleh Fatin Nabila

Dalam meraikan kemenangan itu, satu kejutan dibuat oleh ibu Fatin Nabila bila dia menayangkan kek hari jadi anaknya dalam talian. Fatin yang terkedu sebaik dipilih juara bertambah gembira bila ibunya berkongsi tarikh lahir dengan semua penonton dalam talian.

Ratu Cantik Muslimah dimenangi Adlin Adira.

Soheila Dehghankar terpilih sebagai pemenang model antarabangsa.


Nipun Chhabra terpilih sebagai pengacara telivisyen yang bukan saja diraikan oleh bapa yang muncul di sisinya malah ketika itu juga anjing kesayangannya juga kelihatan `gembira`. Naib juaranya Norhanisah Norzi dan naib juara kedua, Lee Xuan.

Katogeri bakat dimenangi oleh Nurul Azren Afendi yang menghayati aksi monolognya sehingga mengejutkan para juri. Kedua Bibiana Khoo Luvelle yang menunjukkan kebolehan tarian diikuti Reymi Tham Ka Hoong dan 

Juara hos TV, Nipun Chhabara.


Ayah Nipun paling seronok anaknya menang


Pentas catwalk dari kamar tidur saja.


Alan dengan gaya bersahaja.


Fatin menang dua katogeri


Bibiana Khoo Luvelle mempamerkan kehebatan menari


Lee Xuan dengan gaya sebagai pengacara TV 


Senarai penuh juara :

THE NEXT LOOK OF SELANGOR FASHION WEEK 2020 STAY@HOME WORLDWIDE ONLINE COMPETITION

A) KATOGERI MODEL :

I) Model Wanita Petite (kecil molek)

Juara - Puteri Lili Ayumi 

1st Runner Up - Fatin Nabila 

2nd Runner Up - Jessica Arasu 

Juara Antarabangsa - Soheila Dehghankar 

II) Model wanita dewasa

Juara - Arishashena

1st Runner Up - Nurhafizah 

2nd Runner Up - Ow Jing Yi 

III) Model lelaki dewasa

Juara - Scott Kuah 

1st Runner Up -  Abdul Ghani Bin Md Isa

2nd Runner Up - Loh Chuan Boon 

IV) Model Kanak-kanak perempuan

 Juara - Nur Quraisya Quinn 

1st Runner Up -  Puteri iEman Qharmieylla 

2nd Runner Up - Lee Boo Ying 

V) Model Kanak-kanak lelaki 

Juara - Zafran Nufail Ramadhan 

1st Runner Up - Muhamad Idlan Hakimi 

VI) Model Remaja Perempuan.

Juara - Suraya Tasya 

1st Runner Up - Aiiswariyaa

2nd Runner Up - Bibiana Khoo Luvelle 

VII) Model Remaja Lelaki

Juara - Reymi Tham Ka Hoong 

B) KATEGORI RATU CANTIK :

1. Juara Ratu Cantik - Lee Xuan 

2. Juara Ratu Cantik Plus Size  - Nur Farisya Abdul Shukor 

3. Juara Ratu Cantik Petite (Kecil Molek) - Fatin Nabila 

4. Ratu Cantik Petite Kecil Molek Muslimah  - Adlin Adira

C) KATOGERI HOS DAN PENGACARA TV 

JUARA - Nipun Chhabra

1st Runner Up - Norhanisah Norzri 

2nd Runner Up - Lee Xuan 

D) KATOGERI BAKAT 

JUARA - Nurul Azren binti Efendi

1st Runner Up - Bibiana Khoo Luvelle

2nd Runner Up - Reymi Tham

You will be interested

Tasik Pepsi Blue! Tasik Lubuk Mandi tarikan baharu di Rusila

Terengganu mahu jadikan kawasan bekas pelombongan emas, Tasik Lubuk Mandi, juga dikenali Tasik Pepsi Blue, di Rusila, Marang sebagai lokasi baharu pelancongan

1,000 sehari! The Waroong jual roti kamat terbaik! Jom makan

Bermula ingin mencuba Nadhirah Zakaria kini mengusahakan roti kamat sehingga jualannya cecah 1,000 biji sehari di gerainya The Waroong di Kampung Binjai, Chukai
Adnan Mohamad in Selera Santai 3 days ago

Ayam masak terlebih hijau? Macam ni bagi budak sekolah makan

Pendedahan seorang pengguna Twitter yang muat naik gambar menunjukkan lauk ayam berwarna hijau yang dijual kantin sebuah sekolah mendapat reaksi ramai netizen
Zul Akmar Jamaludin in Selera Santai 4 days ago

Pertandingan fotografi MPK! Bekas juruvideo TV3 bolot hadiah

Gambar dan video bekas juruvideo TV3, Bazaai Ahmad terpilih menangi empat hadiah dalam satu pertandingan foto dan video anjuran Majlis Perbandaran Kuantan (MPK)
Ainal Marhaton Abd Ghani in Selera Santai 4 days ago

9 sekeluarga maut! Gara-gara makan mi disejuk beku setahun!

9 sekeluarga di China maut akibat keracunan makanan selepas menjamah hidangan mi Suantangzi yang disejuk beku sejak setahun lalu. Namun 3 kanak-kanak terselamat
Zuhayati Yazid in Selera Santai 5 days ago