Selera Santai 18 Jun, 2022

Selamat Hari Bapa! 7 lokasi menarik untuk rai bapa, ayah, baba, abi anda! Pusing Selangor Dulu!

@editor 1
Semua kenyataan akhbar/press releases boleh di emel ke editor@kitareporters.com atau kita.reporters@gmail.com

Share this


MELUANGKAN masa bersama bapa anda semasa  Hari Bapa adalah hari kualiti terbaik yang boleh anda lakukan! Hargai jasa bapa anda dengan membawa mereka ke tempat yang menarik di Negeri Selangor ini. 

Hari Bapa jatuh pada 19 Jun setiap tahun, dan Tourism Selangor telah memilih 7 tempat secara rawak untuk anda menyambut Hari Bapa bersama bapa, ayah, abah, baba, abi, suami, datuk atau apa-apa gelaran yang anda gunakan. ‘Pusing Selangor Dulu!’ bersama bapa anda sempena hari bapa ini! 


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan 


Aktiviti memancing dan makan ‘seafood’ di Jeti Sirip Biru, Bagan Lalang 

Jeti Sirip Biru yang terletak di Bagan Lalang merupakan destinasi popular bagi penggemar makanan laut (Pusat Memancing Setempat). Kawasan ini menarik dalam kalangan bapa yang gemar memancing kerana menawarkan pelbagai pakej memancing antaranya laut dalam, memancing sambil memukat dan rumah rakit. 

Terdapat lebih daripada sepuluh rumah rakit tersedia di sini, tempat pemancing boleh bermalam bersama keluarga atau menyertai acara. Pengunjung boleh menginap dan bermalam di rumah rakit yang disediakan di tebing sungai sambil menikmati aktiviti memancing secara santai bersama keluarga dan rakan-rakan jika mereka ingin merasai suasana berbeza dan menemui ketenangan. 

Pakej yang tersedia juga menawarkan hidangan makanan laut yang sangat enak dan ‘fresh’. Pasti bapa anda berpuas hati! 


Bermain golf di Amverton Cove Golf, Pulau Carey 

Hari Bapa ini, Amverton Cove adalah tempat yang sesuai untuk keluarga menghabiskan masa bersama sambil bapa bermain golf 18 lubang di padang golf yang memenangi anugerah. Kedua-dua pemain golf profesional dan amatur akan menikmati Padang Golf Amverton Cove. 

Dengan pantai, kolam, tasik, hutan bakau dan dedaunan yang subur, padang golf terletak dalam suasana yang indah. Hutan bakau mengelilingi enam lubang golf, dan laluan pejalan kaki yang memanjang ke belakang lubang 4 membawa kepada berjalan kaki sejauh 70 meter melalui hutan pasang surut. 


Aktiviti memanah di Stars Archery, Sunway Pyramid 

Stars Archery ialah pengendali perkhidmatan aktiviti memanah jarak jauh tertutup terbesar di Malaysia, dengan matlamat untuk membawa dan menggalakkan orang ramai merasai pengalaman sukan memanah. Tarikan ini dapat menunjukkan kepada bapa dan keluarga anda tentang sukan memanah yang unik dan menarik. 

Mereka mempunyai tenaga pengajar memanah yang berkelayakan untuk membantu dan memastikan segala aktiviti yang dilakukan di sana selamat dan selesa. Sesiapa sahaja dari pelbagai peringkat umur boleh mencuba aktiviti memanah ini. Pemanah berpengalaman yang ingin menggunakan peralatan memanah mereka sendiri juga dialu-alukan untuk datang tetapi mengikut terma dan syarat yang ditetapkan. 

Lebih daripada sekadar pengalaman memanah, ia melatih untuk mengkoordinasi, anggaran, keupayaan kita untuk kekal tenang dan kesabaran semasa memanah. 


Berlumba di Morac Go Kart Track, 1 Utama, Petaling Jaya 

Morac Go Kart Track hanya 20 minit dari bandar dan terletak di kompleks beli-belah paling popular di Selangor, 1 Utama Shopping Centre. Terdapat banyak tempat letak kereta disediakan, serta lokasi yang indah untuk penonton dan peserta. Padang 420 meter direka supaya semua orang boleh menikmati karting tanpa teragak-agak. 

Morac Go Kart Track ialah trek kart yang menyeronokkan untuk seisi keluarga. Semua orang boleh menikmati masa yang selamat dan menyeronokkan memandu Sodikarts serba baharu mengelilingi litar. Morac Go Kart Track sesuai untuk seisi keluarga, termasuk kanak-kanak seawal tujuh tahun (Yang melepasi sekatan ketinggian mereka).  


 

Makan tengah hari di House of Kambing, MAEPS Serdang 

Kambing bakar terbaik di Lembah Klang boleh didapati di House of Kambing. Setiap makanan di menu dijamin sangat segar, kerana restoran ini mengkhususkan konsep "Ladang ke Meja". 

Keupayaan House of Kambing untuk menyediakan hidangan yang berperisa dan sangat murah menjadikan ia sebuah restoran yang unik. Penyediaan yang sangat baik, perapan, dan memasak kambing akan membuatkan anda inginkan lebih banyak lagi. Nasib baik, terdapat banyak hidangan lazat untuk dipilih. 

Nasi Kukus Kambing Bakar adalah hidangan istimewa mereka. Ia terdiri daripada satu hidangan kambing yang baru diperap dan satu pinggan nasi kukus. 


Melawat National Automobile Museum, Sepang International Circuit, Sepang 

Muzium National Automobile terletak di Welcome Centre International Sepang Circuit. Segmen pengenalan Muzium Automobil Negara, yang merangkumi sejarah pembangunan pengangkutan Malaysia dan kereta awal, dipamerkan di tingkat bawah.  Brushmobile dan Ford Speedster adalah dua contoh kereta yang telah digunakan di Malaysia. 

Litar Antarabangsa Sepang ialah peringkat seterusnya, yang menganjurkan acara sukan seperti perlumbaan Formula 1, perlumbaan Siri Antarabangsa Super GT, dan perlumbaan MotoGP. 

DRB-Hicom, Proton, Bufori, Modenas dan Perodua adalah beberapa syarikat Malaysia yang menyumbang dan menambah baik sektor automobil Malaysia. Pelbagai koleksi kereta dan motosikal syarikat dipamerkan. 


Menginap sambil bercuti di Nafas Cube, MAEPS Serdang 

Mengapa anda perlu merasai pengalaman Nafas Cube @ Mardi yang terletak di MAEPS Serdang, Selangor sempena Hari Bapa ini? Untuk tetamu yang mencari lokasi percutian yang unik dalam masa yang singkat. 

Dengan penginapannya yang tersendiri dan selesa, Nafas Cube menyediakan tempat percutian yang tenang jauh dari kesibukan bandar. 

Tapak itu, yang dikendalikan sepenuhnya oleh Pertubuhan Peladang Kebangsaan (Nafas), merupakan destinasi popular bagi pengunjung yang mencari pengalaman agropelancongan yang unik dan mendebarkan. 

Nafas Cube menawarkan bilik gaya hotel dengan konsep berasaskan kontena dan pembetung (paip pembetung konkrit). Nafas Cube juga menyediakan konsep glamping, atau perkhemahan dengan pemandangan tasik yang indah, untuk individu yang menikmati percutian perkhemahan. Bagi mereka yang menggemari tempat penginapan jenis culvert dan tandas disediakan tidak jauh dari bilik.  Hari Bapa adalah sambutan hari yang istimewa yang tidak boleh dilupakan. Terdapat banyak aktiviti menarik untuk anda lakukan bersama bapa tersayang di Selangor. 

Apa yang dicadangkan di atas ini adalah beberapa tarikan yang terbaik di Negeri Selangor. Dengan mengikuti idea ini, anda boleh menjayakan sambutan hari istimewa ini bersama bapa anda. 

Jika anda sedang mencari idea untuk sambutan Hari Bapa yang tiada dalam senarai, boleh merujuk kepada artikel dan direktori pelancongan Tourism Selangor di laman web atau laman media sosial rasmi. - KitaReporters


9
15
0
13
0
You will be interested

Perniagaan sata suami isteri! Mampu jual 1,000 cucuk sata sehari! RM5 secucuk! 10 sata satu cucuk!

Peniaga sata di Kpg Chendor di Jalan Kuantan ke Kemanan, Tuan Shukry Tuan Sulong sudah mulakan perniagaan satanya sejak 15 tahun lalu dan terus dapat sokongan

Apa benda mukbang tu? Halal ke haram? Sebelum buat video, baca dulu penjelasan daripada Mufti WP!

Mukbang merupakan suatu siaran langsung atau live dalam talian (online) di mana pengacara makan makanan pelbagai jenis sambil berinteraksi dengan para penonton
Zul Akmar Jamaludin in Selera Santai 1 day ago

Tenggelamnya Jumbo Restaurant! Restoran terapung kini jadi kenangan! Karam di Laut China Selatan!

Jumbo Restaurant, sebuah restoran yang jadi ikon dan kebanggaan pelancong Hong Kong kini tinggal kenangan apabila restoran mewah itu karam di Laut China Selatan
Adnan Mohamad in Selera Santai 2 days ago

Bestnya! Jom kawan-kawan! Sertai aktiviti Hujung Minggu Bersama Didi & Friends! 24-26 Jun 2022!

Program aktiviti Hujung Minggu Bersama Didi & Friends’ anjuran Astro dengan kerjasama Warnakala Studios dan ditaja oleh Quill City Mall KL pada 24-26 Jun 2022
Editor 1 in Selera Santai 5 days ago

Best ni! Jom tubik ramai-ramai! Cabaran memancing pantai sambil beramal! Ada dikir barat amal!

Pada 25 Jun 2022, ada Cabaran Memancing Pantai DCZ Seaview Seafood Perdana Resort PCB, Kota Bahru. Juara bawa pulang wang tunai RM10k. Ada juga cabutan bonaza
Khadijah Ibrahim in Selera Santai 6 days ago