Selera Santai 25 Apr, 2022

Keluarga Malaysia: Tak lupa anggota bomba, polis! Program Singgah Sahur oleh Pusat Khidmat ADUN!

@mohamed sa'ari
Berpengalaman sebagai jurufoto media dan still filem selama lebih 30 tahun. Pernah menjadi videographer untuk industri filem tanah air dalam tahun 90an. Terakhir sebagai stringger akhbar Utusan Malaysia dan Kosmo.

Share this


Rombongan Program Singgah Sahur Pusat Khidmat DUN Tenang menyantuni anggota pasukan Bomba dan Penyelamat yang bertugas di Balai Bomba dan Penyelamat di Labis, Johor.


KEGEMBIRAAN jelas terbayang pada wajah anggota polis dan bomba yang bertugas di balai polis serta balai bomba dan penyelamat di dalam kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang di Labis, Johor ketika dikunjungi rombongan Program Singgah Sahur anjuran Pusat Khidmat ADUN Tenang pada 24 April 2022 lalu.

Program yang bermula seawal pukul 1 pagi dan berakhir kira-kira pukul 4.30 pagi itu turut disertai oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tenang, Haslinda Saleh yang menyerahkan bungkusan makanan sahur kepada anggota bertugas di Balai Polis Chaah, Bekok, Labis, Tenang Stesen serta Balai Bomba dan Penyelamat Labis bagi memudahkan mereka bersahur.

LagiHaslinda Salleh (kanan) menyerahkan bungkusan makanan sahur kepada Ketua Polis Balai Polis Labis ketika program Singgah Sahur anjuran Pusat Khidmat ADUN Tenang. 


"Program ini bukan sahaja bertujuan menzahirkan penghargaan serta pengiktirafan kepada anggota pasukan keselamatan yang merupakan sebahagian daripada petugas barisan hadapan, sebaliknya turut merintis satu jalinan kerjasama erat antara masyarakat dan golongan tersebut.

"Bagi saya bukan nilai sumbangan yang dihulurkan bukan ukuran, sebaliknya penghargaan terhadap pengorbanan mereka yang sanggup mengetepikan kepentingan diri sendiri demi memastikan keselamatan serta keselesaan orang ramai adalah lebih penting," katanya.


ADUN Tenang, Haslinda Salleh (lima dari kanan) merakam gambar kenangan bersama anggota polis Balai Polis Tenang Stesen, Labis, Johor ketika Program Singgah Sahur.

Menurutnya program tersebut bukanlah kali pertama diadakan pada kali ini, tetapi program seumpama sudah pun dilaksanakan buat pertama kali pada tahun 2014 lagi, namun atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan ianya terpaksa dihentikan untuk tempoh beberapa tahun kebelakangan ini.

Katanya, Ramadan tahun 2022 ini dilihat waktu paling sesuai 'menghidupkan' semula program tersebut memandangkan wabak Covid-19 yang melanda negara sejak dua tahun kebelakangan ini sudah semakin terkawal dan negara sudah pun beralih ke fasa endemik sejak awal April 2022.


Balai Polis Bekok merupakan salah satu balai polis yang terletak di dalam kawasan DUN Tenang antara yang dikunjungi oleh rombongan Program Singgah Sahur.

Justeru, Haslinda berharap akan lebih ramai pihak badan bukan kerajaan (NGO),  badan korporat mahu pun orang perseorangan tampil menzahirkan penghargaan kepada petugas barisan hadapan ini pada masa akan datang. 

"Petugas barisan hadapan ini sebenarnya tidak mengharap apa-apa balasan daripada pengorbanan mereka. Mereka ikhlas menunaikan tanggungjawab serta amanah, namun masyarakat perlu sedar tanpa  meraka, kita mungkin tidak dapat menikmati kehidupan yang aman dan selesa seperti hari ini.
"Masyarakat perlu sentiasa positif dan tidak melihat tindakan anggota keselamatan sebagai menyusahkan mereka kerana mereka sentiasa berpegang kepada etika ketika menjalankan tugas demi menjaga keamanan negara walaupun adakalanya terpaksa berdepan dengan pelbagai risiko." katanya. - KitaReporters

Haslinda menyerahkan bungkusan makanan sahur kepada salah seorang anggota polis yang bertugas di salah satu balai polis yang terletak di dalam kawasan DUN Tenang.

11
14
0
7
0
You will be interested

Keluarga Malaysia: Iftar ala Madinah! Suasana berbuka bagai di Masjid Nabawi! Hidupkan sunah Nabi!

Kumpulan Media Karangkraf ambil inisiatif anjur program Iftar ala Madinah @ Karangkraf bagi beri peluang rasai suasana buka puasa sebagaimana di Masjid Nabawi

Tahu tak? Daun misai kucing antara ulam-ulaman yang berkhasiat dan enak! Penawar banyak penyakit!

Daun misai kucing sebagai penawar bagi masalah batu karang, diabetes, gout, penyakit saluran serta peredaran darah, reumatisma. Juga sebagai perencah masakan
Nur Syamila Kamarul Arefin in Selera Santai 2 days ago

Keluarga besar! 100 pewaris hadiri Program Himpunan Rumpun Tok Sepiah! Di Kpg Gong Badang, Jertih!

Kira-kira 100 pewaris hadiri Program Himpunan Rumpun Tok Sepiah 2022 di Kpg Gong Badang, Jertih dalam satu perhimpunan pada Hari Raya Aidilfitri pada 5 Mei 2022
Mohammad Ishak in Selera Santai 1 week ago

Lahirkan prosumer Muslim berjaya! Pelajar asnaf USIM dapat tajaan RM500k! Pogram latihan bakeri!

Bagi lahirkan prosumer Muslim dalam keusahawanan, USIM lancar program inkubator bakeri dan kafe, Program Prosumerisme: Latihan Bakeri Asnaf USIM-Maybank islamic
Editor 1 in Selera Santai 2 weeks ago

Keenakan ketupatnya! Daun palas tetap dicari menjelang raya! Belilah di gerai Bakri @ Awang Buah

Walaupun berbagai kuih moden dicipta di pasaran, namun daun palas tak pernah merosot permintaan kerana keenakan ketupat daun palas bila dimakan bersama rendang
Che Saad Noordin in Selera Santai 3 weeks ago