Selera Santai 06 May, 2022

Keluarga besar! 100 pewaris hadiri Program Himpunan Rumpun Tok Sepiah! Di Kpg Gong Badang, Jertih!

@mohammad ishak
Bekas penulis Kumpulan NSTP selama 35 tahun sebelum bersara pada Oktober 2018 dan berkhidmat di Terengganu. Pernah membongkar peristiwa sembahyang dua imam dalam satu kampung di Daerah Besut selain perkampungan Kerajaan Langit Ayah Pin.

Share this

Banner program sebagai promosi program


WABAK pandemik COVOD-19 selama dua tahun sejak Mac 2020 yang menghantui rakyat negara ini kerana tidak dapat menjalankan aktiviti termasuk sambutan Aidilfitri akibat kengkangan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). 

Namun kini melegakan orang ramai apabila semua aktiviti terlarang sebelum ini sudah dapat dilakukan semula.

Aidilfitri 2022 yang sedang diraikan oleh masarakat Islam membuka lambaran baharu apabila ahli-ahli keluarga yang berpisah selama dua tahun kerana masing-masing tidak bergerak keluar dari antara negeri kini sudah kembali normal.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan 


Perhimpunan pewaris Tok Sepiah mengadakan pertemuan di Kampung Gong Badang, Jertih,Terengganu


Peluang tersebut disambut gembira oleh umat Islam khususnya ahli keluarga yang sudah lama berpisah apabila mereka mengambil kesempatan mengadakan pelbagai aktiviti kekeluargaan bagi mengeratkan semula hubungan silatulrahim  yang hampir terputus.

Program Himpunan Rumpun Tok Sepiah 2022 adalah satu penganjuran yang menarik apabila pewaris keluarga tersebut berjaya menghimpunan sebahagian besar ahli keluarga berkenaan dalam satu perhimpunan pada Hari Raya Aidilfitri Ke-5 pada Khamis 5 Mei 2022.

Pada majlis yang berlangsung di Kampung Gong Badang, Jertih, Terengganu itu kira-kira 100 pewaris Tok Sepiah hadir bagi menjayakan program yang julung kali diadakan oleh keluarga tersebut.


Wan Nazarudin Wan Nawi


Pengerusi Penganjur, Wan Nazarudin Wan Nawi berkata, pihaknya sudah lama merancang untuk menganjurkan perhimpunan tersebut tetapi terpaksa ditangguhkan kerana pandemik COVID-19

Katanya, usaha itu cuba diteruskan pada tahun 2022 ini apabila kerajaan memberi kelongaran mengadakan aktiviti sosial termasuk sambutan Aidilfitri selepas negara kini berada dalam peralihan ke fasa endemik.

“Alhamdulillah hasrat pewaris Tok Sepiah yang didokong oleh genenasi kelima mencapai kata sepakat menerus penganjuran dan berjaya diadakan pada Khamis 5 Mei 2022,” katanya.


Sebahagian jemputan menikmati jamuan makan


Wan Nazarudin berkata, walaupun penganjuran program ini berlaku sedikit kekeliruan disebabkan pengisytiharan Aidilfitri secara mengejut tetapi, ia tidak menghalang pihaknya meneruskan hasrat tersebut.

“Kami berkomunikasi melalui group WhatsApp untuk menghimpun ahli keluarga dan bersetuju menganjurkan program tersebut,” katanya. 

Katanya, malis tersebut dihadiri ahli-ahli keluarga dari Kedah, Selangor, Kuala Lumpur, Johor, Kelantan dan Terengganu. Manakala, majlis kos untuk jamuan makan minum disumbangkan secara sukarela oleh ahli keluarga terbabit.


Antara jemputan yang hadir


Beliau mengucapkan terima kasih kepada pasangan suami isteri Wan Nazizi Wan Nawi dan isteri Shamzana Mahasan yang membenarkan pekarangan rumahnya untuk mengadakan majlis tersebut

Sementara itu, Shamzana Mahasan berkata, pihaknya bangga kerana dapat bertemu ramai ahli keluarga selepas dua tahun tidak dapat bertemu mata akibat pandemik COVID-19. 

“Program tersebut mampu mengeratkan hubungan kekeluargaan selain dapat merapatkan kembali semangat persaudaraan,” katanya. - KitaReporters


Pasangan suami isteri Wan Nazizi dan isteri Shamzana menjadikan kawasan lapang rumahnya untuk penganjuran program


Shamzana Mahasan

 

 

6
20
0
13
0
You will be interested

Keluarga Malaysia: Tak lupa anggota bomba, polis! Program Singgah Sahur oleh Pusat Khidmat ADUN!

Kegembiraan jelas terbayang pada wajah anggota polis dan bomba yang bertugas ketika dikunjungi rombongan Program Singgah Sahur anjuran Pusat Khidmat ADUN Tenang

Mohamed Sa'ari in Selera Santai 3 weeks ago

Tahu tak? Daun misai kucing antara ulam-ulaman yang berkhasiat dan enak! Penawar banyak penyakit!

Daun misai kucing sebagai penawar bagi masalah batu karang, diabetes, gout, penyakit saluran serta peredaran darah, reumatisma. Juga sebagai perencah masakan
Nur Syamila Kamarul Arefin in Selera Santai 2 days ago

Lahirkan prosumer Muslim berjaya! Pelajar asnaf USIM dapat tajaan RM500k! Pogram latihan bakeri!

Bagi lahirkan prosumer Muslim dalam keusahawanan, USIM lancar program inkubator bakeri dan kafe, Program Prosumerisme: Latihan Bakeri Asnaf USIM-Maybank islamic
Editor 1 in Selera Santai 2 weeks ago

Keenakan ketupatnya! Daun palas tetap dicari menjelang raya! Belilah di gerai Bakri @ Awang Buah

Walaupun berbagai kuih moden dicipta di pasaran, namun daun palas tak pernah merosot permintaan kerana keenakan ketupat daun palas bila dimakan bersama rendang
Che Saad Noordin in Selera Santai 3 weeks ago

Balik kampung! Beli mangga Harumanis! Sebagai bekalan perjalanan pulang Aidilfitri pelajar UUM!

Ada mahasiswa UUM yang pulang untuk bercuti sambut Hari Raya Aidilfitri dengan bawa pulang buah mangga Harumanis kepada ibu bapa, keluarga di kampung halaman
Nur Sabrina Samsudin in Selera Santai 3 weeks ago