Selera Santai 21 Jun, 2021

Jualan Mega 618: Durian D24 atau Sultan dari Pahang laku keras! Buah paling popular di China!

@sarfarizmal saad
Penulis merupakan bekas pemimpin pelajar, bekas pegawai sektor awam, korporat & komunikasi strategik. Mula menulis di akhbar sejak 2009. Bekas Ahli Majlis Perundingan Pelajar Kebangsaan. Editor portal berita dan bekas Pegawai Khas YBM.

Share this


Festival Jualan 618 JD.com di China telah membuktikan tahap populariti dan penerimaan warga republik tersebut terhadap buah durian dari Malaysia berada pada tahap yang membanggakan.

Semasa festival peruncitan besar-besaran di China itu, rekod jualan durian dari Malaysia telah mengungguli jualan buah-buahan lain dan sayur-sayuran, sekali gus membuktikan betapa 'Raja Buah' tersebut mempunyai peminat yang ramai di luar negara.

Menurut laporan laman berita South China Morning Post pada 16 Jun 2021, jenis durian yang paling popular pada festival tersebut adalah jenis Sultan atau D24 dari negeri Pahang.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan durian

Kredit foto: www.lazada.com.my


Dalam perkembangan berbeza, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengakui permintaan untuk mendapatkan buah berduri itu melonjak di negara China dengan import durian segar meningkat empat kali ganda kepada AS$2.3 bilion (RM9.4 bilion) pada tahun 2020. 

Ini membuatkan buah durian muncul sebagai kategori buah import nombor satu di China dari sudut nilai import. Ini sekali gus mengatasi import ke atas buah ceri sepanjang tahun 2019.


Kredit foto: duriankingmalaysia.com


Festival 618 JD.com itu merupakan festival jualan yang kedua terbesar di China selepas jualan Hari Bujang oleh konglomerat Alibaba.

Jualan durian Malaysia di festival itu bukan sahaja mengatasi jualan bagi buah-buahan lain, malah ia juga lebih laris berbanding jualan aiskrim dan buah peach yang merupakan antara makanan popular bagi masyarakat di Republik China.

Perkara ini dilaporkan sendiri oleh media tempatan yang memetik data daripada gergasi e-dagang tersebut.Walaupun pintu masuk negara kita masih belum dibuka khususnya untuk pelancong China melawat dusun durian kita, namun rakyat di sana masih tetap berpeluang merasai keenakan buah durian semasa pandemik Covid-19 ini hasil daripada diplomasi baik yang terjalin antara kedua-dua buah negara ini.

Kita berharap buah durian Malaysia akan terus memasuki pasaran negara-negara kuasa besar dunia lain pula selepas ini. - KitaReporters


You will be interested

Terima kasih Shamzana! Sumbang bekalan ikan, lala kepada penduduk kena PKPD di RAKR Pelagat 3!

Usahawan wanita Terengganu, Shamzana Mahasan sumbangkan 150kg barangan basah berupa ikan dan siput lala kepada penduduk di RAKR Pelagat 3 yang dikenakan PKPD

Mohammad Ishak in Selera Santai 2 months ago

Kreatif dan cantiknya! Perubahan roti jala rentasi zaman! Persembahan bagaikan hasil lukisan!

Roti jala tradisional yang kita kenali sejak dahulu berwarna kuning namun penggunaan warna semakin popular beri kelainan sebagai tarikan tetamu atau pelanggan
Rashidah Ibrahim in Selera Santai 1 week ago

Video| "Air mak kau hijau ni" bukan air chlorophyll! Gara-gara semua terikut minum air hijau!

Tular video mengenai penjagaan muka. Salah satu yang jadi ikutan ramai anak muda ialah minuman klorofil (chlorophyll) berwarna hijau. Akibatnya ramai mengikut
Nur Syamila Kamarul Arefin in Selera Santai 2 weeks ago

Video| Kerana COVID-19! Dulu penggiat industri pelancongan, sekarang jadi awak-awak bot bilis!

Mereka dulu pemandu teksi, e-hiling, pekerja hotel, pemandu pelancong. Kini terpaksa tukar karier akibat tiada lagi aktiviti pelancongan dibenarkan di Langkawi
Sarfarizmal Saad in Selera Santai 3 weeks ago

Kek tradisi Scotland Prof. Kamil, Kak Roza bukan sekadar kek! Rasa persahabatan, kasih sayang!

Kek Dundee dan Bonnie Prof Mohd Kamil Ibrahim dan isteri Raudzah Roslan berupa kek tradisional dari Dundee, Scotland hasil campuran buah-buahan kering, kekacang
Khadijah Mohamad Nor in Selera Santai 3 weeks ago