Selera Santai 13 Nov, 2021

Video| Susu kerbau masam yogurt orang Kuala Berang! Peram dalam buluh! Sedapnya tak terkata!

@noor hayati mamat
Mula ceburi dunia kewartawanan sebagai wartawan akhbar. Masih banyak perlu dipelajari!

Share this


PASTINYA ramai tidak begitu mengenali tentang susu masam iaitu sejenis makanan tradisi Terengganu yang cuma dihasilkan daripada susu kerbau diperam dalam buluh beberapa malam sehingga bertukar menjadi beku.

Hidangan yang punyai kombinasi rasa lemak masam ini suatu ketika dahulu begitu popular di Kuala Berang, Hulu Terengganu namun kini semakin sukar diperolehi memandangkan pengusahanya kian berkurangan.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan makanan tradisi


Nordin Mat Zin (kanan) mengemari susu masam sejak kecil lagi dan ahli keluarganya kini juga turut punyai citarasa yang sama.


Seorang penggemar susu masam dari Kampung Padang Tara, Hulu Terengganu, Nordin Mat Zin,43, berkata dia mengenali makanan berkenaan sejak kecil memandangkan hidangan itu menjadi kegemaran keluarganya.

Susu masam ini turut dikenali sebagai ‘yogurt’ kampung. Cukup terkenal di daerah Hulu Terengganu suatu ketika dulu kerana ramai penduduk gunakan tenaga kerbau untuk membajak sawah sebelum adanya jentera.

“Secara tidak langsung ramai yang menternak kerbau sekali gus hasilkan susu masam ini sebagai hidangan keluarga. Namun ada juga turut menjualnya sebagai pendapatan sampingan kerana makanan ini punyai penggemar tersendiri.

“Sebelum ini, susu masam biasanya mudah diperoleh pada Hari Gilirang Kuala Berang (pasar pagi) setiap Rabu dan Sabtu. Peminat atau penggemar dari daerah lain sanggup datang walaupun jauh hanya semata-mata ingin dapatkan susu masam.

“Perubahan masa menyebabkan susu masam makin sukar didapati kerana tidak ramai lagi yang mengusahakannya. Setakat yang saya tahu kini cuma ada dua individu sahaja masih usahakan makanan ini, harganya antara RM8 hingga RM12 sebatang,” katanya.


Susu masam boleh dimakan dengan gula atau dicampurkan ke dalam pelara, tempoyak serta budu bagi menambahkan lagi selera makan nasi.


Menyentuh mengenai rasa susu masam, Nordin berkata kombinasi lemak masam cukup sempurna dan kesedapannya tidak boleh dijelas dengan kata-kata kerana hanya boleh dinikmati para penggemarnya sahaja.

Nordin berkata, walaupun dihasilkan daripada susu kerbau segar yang diperam tetapi hasilnya cukup terbaik sehinggakan penggemarnya boleh ketagih.

“Saya sendiri hampir saban minggu dapatkannya, anak-anak pun turut gemarinya. Selain dimakan bersama gula, susu masam ini juga sedap dimakan setelah dicampurkan bersama pelara, tempoyak atau budu untuk dimakan dengan nasi,” ujarnya.


Abdullah Ali dibantu oleh isterinya, Faridah Musa, 51, mengusahakan produk susu masam di kediaman mereka di Kampung Kuala Kejir, Hulu Terengganu.


Sementara itu, seorang pengusaha susu masam dari Kampung Kuala Kejir, Hulu Terengganu, Abdullah Ali, 56, berkata penghasilan susu masam cukup mudah kerana hanya gunakan susu kerbau segar dan buluh sahaja.

“Pembuatannya senang tetapi punyai pantang larang. Antaranya, semua peralatan termasuk tangan perlu dipastikan bersih serta kering bermula daripada peringkat awal iaitu kerja-kerja memerah susu.

“Susu kerbau segar telah diperah tidak boleh dibiarkan lama atau dicampurkan dengan air tetapi perlu terus dimasukkan ke dalam ruas buluh telah dipotong. Kemudiannya, permukaan perlu ditutup dengan plastik dan diikat menggunakan getah.

“Seterusnya ia akan diperam sehingga tiga atau empat malam bagi pastikan ia benar-benar beku. Cara paling baik untuk proses peraman ialah dengan gantungkan buluh pada suhu bilik.

“Setelah beberapa malam, susu telah berubah bentuk menjadi beku dan sudah boleh dimakan. Jangan letakkan buluh di dalam peti sejuk kerana susu segar berkenaan tidak akan membeku.” katanya.


Abdullah menggantung buluh yang telah diisi dengan susu kerbau segar untuk proses peraman bagi memastikan susu menjadi beku. 


Tambah Abdullah, hidangan tradisi tersebut menjadi sumber pendapatan sampingannya sejak hampir tujuh bulan lalu setelah dia mengambil keputusan untuk kembali hasilkan susu masam setelah hampir 20 tahun tidak berbuat demikian.

Ujarnya, dia tidak menyangka susu masam masih menjadi buruan orang lama-lama di samping menarik minat generasi muda walaupun hidangan tradisi masyarakat Terengganu itu tidak lagi begitu dikenali. KitaReporters


 

 

 

15
9
1
14
2
You will be interested

Video| Pengkalan Kubor kembali 'bernyawa'! Pengunjung semakin ramai! Peniaga tarik nafas lega!

Peniaga di kawasan bebas cukai Pengkalan Kubor di Tumpat lega apabila dibenarkan beroperasi semula selepas ditutup beberapa bulan lalu susulan pelaksanaan PKP

Rosdi Ismail in Selera Santai 4 weeks ago

Rezeki dua beradik! Gigih usahakan perniagaan tauhu! Mampu jual antara 1k hingga 1.5k sehari!

Mohd Nadzri Esa dan adiknya, Mohd Izzuddin di Kampung Usaha Jaya, Labis gigih usahakan produk makanan berasaskan kacang soya terutama tauhu sejak 10 tahun lalu
Mohamed Sa'ari in Selera Santai 1 week ago

Video| Pelik tapi benar! Boleh murung tengok spageti carbonara ini! Diperbuat daripada straw!

Tular video seorang pemuda ambil straw dari Coffee Bean dengan banyak untuk dijadikan pasta dan kuah carbonara dihasilkan guna aiskrim vanilla dari McDonald's
Nur Syamila Kamarul Arefin in Selera Santai 2 weeks ago

Video| Berendam sambil berubat! Pusat Rekreasi Kolam Air Panas Labis! Lokasi keluarga beriadah!

Pusat Rekreasi Kolam Air Panas Labis di Kpg Tenang kira-kira 10km dari Pekan Labis kembali meriah sebaik dibuka semula kepada pengunjung untuk aktiviti riadah
Mohamed Sa'ari in Selera Santai 3 weeks ago

Mari try Roti Paye Pokok Jati! Sedak dooh! Air tangan roti tempayan pemuda tempatan Kuala Krai!

Siapa sangka mula sebagai pekerja buat roti tempayan atau roti nan milik warga Pakistan beberapa tahun lalu kini Asri Azmi uruskan sendiri gerai roti paye itu
Rosdi Ismail in Selera Santai 3 weeks ago