Selera Santai 21 Jan, 2022

Mak-mak mesti suka punya! Elak tangan pijar pegang cili! Dr Chaku kongsi 5 petua secara sains!

@zul akmar jamaludin
Memulakan kerjaya sebagai wartawan pada 2001 di tabloid Warta Perdana dan di majalah Variapop pada tahun 2002. Kemudian menyambung kerjaya sebagai wartawan majalah Mingguan Wanita di Kumpulan Media Karangkraf. 📧: akmar_mm@yahoo.com

Share this


CILI atau lada adalah sejenis sayuran berbuah pedas yang tidak asing lagi buat rakyat Malaysia, bab kata orang ' tak Malaysialah kalau tak makan cili atau pedas'!

Sering digunakan sebagai bahan masakan, rasa cili yang pedas cukup membangkitkan selera dan paling popular tentunya untuk membuat sambal belacan atau sambal nasi lemak.

Dua jenis cili digunakan untuk membuatnya iaitu cili padi atau api dan cili kering. Bagaimanapun kedua-duanya tetap punyai rasa pedas bergantung jumlah kuantitinya.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan petua


Cili sering digunakan dalam masakan Malaysia sebagai pengikat selera.


Ada orang alah ketika menyediakan cili untuk masakan dan terpaksa memakai sarung tangan. Sekiranya cili yang sudah dipotong atau dikisar terkena kulit, ia akan menyebabkan rasa pijar atau panas.

Menurut seorang doktor perubatan, Dr Kamarul Ariffin Nor Sadan dalam laman Twitter, perkara tersebut berlaku kerana cili mengandungi capsaicin. 

Katanya, sebatian itu akan merangsang reseptor deria sakit lalu menyebabkan rasa pijar kalau terkena kulit dan rasa pedas andai terkena lidah.

“Capsaicin ni, ia tak larut air. Kalau kita cuci tangan dengan air sahaja, capsaicin ni sukar nak tanggal dari kulit kita. Walaupun tak larut air, capsaicin ini larut dalam minyak atau lemak,” tulisnya. 


Dr Kamarul tidak lokek berkongsi petua sains untuk elakkan rasa pijar apa apabila terkena cili.


Justeru, Dr Kamarul berkongsi petua sains untuk menghilangkan rasa pijar dan pedas ini.

1. SUSU: Susu berlemak dan mengandungi sejenis protin dipanggil casein. Ia akan memutuskan ikatan antara capsaicin dengan reseptor di kulit. Selepas cuci dengan susu, bilas dengan air sabun.

2. MINYAK: Jika nak cuci tangan guna susu, rasa macam membazir pula. Jadi kita boleh gunakan minyak. Minyak akan mencairkan capsaicin. Selepas itu perlu juga bilas dengan air sabun.

3. CUKA:  Capsaicin bersifat alkali, jadi secara teori bahan berasid boleh meneutralkan atau melemahkan kesannya. Boleh juga gunakan air asam, perahan limau, atau sos tomato.

4. ALKOHOL: Capsaicin juga boleh dilarutkan dengan alkohol. Jadi boleh gunakan pensanitasi tangan berasaskan alkohol untuk mencuci tangan yang pijar. Kena gunakan banyak.

5. LOSYEN: Gunakan losyen berasaskan minyak untuk melarutkan capsaicin, kemudian disusuli dengan bilasan air sabun untuk buang losyen yang telah dicemari capsaicin tadi.


Antara petua sering diamalkan orang dulu-dulu bagi hilangkan rasa pijar cili.


Menurut Dr Kamarul lagi, selain mencuci menggunakan bahan-bahan seperti di atas, capsaicin juga boleh ditanggalkan menggunakan geseran. 

Maknanya kena gosok tangan dengan tuala, berus, garam atau hampas kelapa.

Semoga perkongsian daripada Dr Kamarul bermanfaat untuk semua terutamanya golongan emak-emak yang selalu memasak untuk keluarga. - KitaReporters


DR KAMARUL ARIFFIN NOR SADAN. - Kredit foto: FB Kamarul Ariffin Nor Sadan

17
11
0
15
0
You will be interested

Video| Berakit Pemuda Mat Kilau! 55 peserta termasuk wanita susuri Sungai Besut! Hayati perjuangan!

Pertandingan Berakit Pemuda Mat Kilau yang menyusuri Sungai Besut adalah untuk ajak golongan pemuda dan masyarakat setempat fahami, hayati perjuangan Mat Kilau

Mohammad Ishak in Selera Santai 3 weeks ago

Jom ngopi! Kopinya sedap tapi harga kayangan! Peminat kopi rai Hari Kopi Sedunia setiap 1 Oktober!

Minuman kopi bertukar jadi simbol kemewahan? Ramai orang-orang berduit atau kaya gemar berkunjung ke kafe seperti Starbucks, San Francisco Coffee dan lain-lain
Amil Abdullah Saiby in Selera Santai 1 day ago

Mount Tebu Climbathon Challenge 2022! 552 peserta bakal hadapi cabaran mendaki Gunung Tebu di Besut!

Keadaan cuaca tak menentu dengan kekerapan hujan dan disertai rebut petir di Terengganu bakal beri cabaran gentir kepada peserta Mount Tebu Climbathon Challenge
Mohammad Ishak in Selera Santai 3 days ago

Untungnya dia! Dapat suami baik hati, kreatif! Masak dan hiasi makanan berpantang isteri tercinta!

Seorang isteri pasti sangat gembira apabila dijaga dengan penuh kasih sayang oleh seorang suami semasa mereka sedang berpantang setelah melahirkan cahaya mata
Nur Syamila Kamarul Arefin in Selera Santai 5 days ago