Selera Santai 13 Dec, 2020

Video| Lebih sedap! Nasir Shamsudin usaha lemang buluh kecil

@abdul razak din
Wartawan selama lebih 30 tahun, bekas wartawan Utusan, bekas Penolong Pengarang Ekonomi, bekas Penolong Pengarang Suplemen, bekas Pengarang Prosesan Utusan Malaysia (razakdin939@hotmail.com)

Share this

SEORANG peneroka Felda Lasah berjaya menghasilkan lemang yang paling kecil dengan saiz sebesar batang rokok di Sungai Siput, Perak. Sungguhpun lemang kecil ini agak sukar untuk dihasilkan tetapi beliau berjaya menghasilkannya dan mendapati ia lebih banyak khasiat makanan berbanding dengan lemang menggunakan buluh biasa. : KitaReporters Lagi kisah-kisah berkaitan lemang:

https://kitareporters.com/search?search=lemang


"Kalau dengan menggunakan buluh lemang bersaiz kecil ini ia mampu menghasilkan 50 hingga 70 batang lemang bagi segantang beras.

"Berbanding dengan saiz buluh lemang biasa hanya dapat antara 10 batang sahaja" kata Mohd Nasir Shamsudin yang menetap di Kampung Pulau Ador berhampiran Felda Lasah.


Mohd Nasir Shamsudin


Katanya, apa yang lebih menarik lagi buluh-buluh lemang yang bersaiz kecil yang terdapat di kawasan rumpun buluh tidak perlu dimusnah lagi malah boleh diguna dengan sebaik mungkin.

"Saya menghasilkan lemang bersaiz kecil kecil ini sejak sepuluh tahun yang lalu.

"Saya boleh menghasilkan sebanyak 500 batang lemang kecil sehari. Rasanya lebih sedap." Katanya. Membakar lemang kecil ini hanya mengambil masa antara sejam hingga dua jam sahaja menggunakan dapur gas.

Walau pun cara untuk memasukkan daun pisang, santan dan pulut ke dalam buluh agak rumit tetapi ia sudah biasa baginya. Mohd Nasir yang mengusahakan bersama isterinya menganggap penghasilan lemang kecil ini mampu membantu menambah pendapatan keluarga.

Katanya, sehingga kini ramai yang telah menempah untuk mendapatkan lemang kecil ini termasuk dari Kuala Lumpur  selain dari kawasan kawasan berhampiran.


"Lemang kecil ni telah mendapat tempahan untuk Aidilfitri tahun (2020) ini daripada peminatnya dari kawasan berhampiran termasuk penggemar lemang," katanya.

Kepada sesiapa yang ingin mengetahui cara membuat lemang kecil ini boleh menghubungi Mohd Nasir di No 5, Kampung Pulau Ador,  Jalan Felda Lasah, Sungai Siput (U), Perak melalui telefon 0195744678. - KitaReporters


1
2
0
0
0
You will be interested

Keluarga Malaysia: Iftar ala Madinah! Suasana berbuka bagai di Masjid Nabawi! Hidupkan sunah Nabi!

Kumpulan Media Karangkraf ambil inisiatif anjur program Iftar ala Madinah @ Karangkraf bagi beri peluang rasai suasana buka puasa sebagaimana di Masjid Nabawi

Tahu tak? Daun misai kucing antara ulam-ulaman yang berkhasiat dan enak! Penawar banyak penyakit!

Daun misai kucing sebagai penawar bagi masalah batu karang, diabetes, gout, penyakit saluran serta peredaran darah, reumatisma. Juga sebagai perencah masakan
Nur Syamila Kamarul Arefin in Selera Santai 3 days ago

Keluarga besar! 100 pewaris hadiri Program Himpunan Rumpun Tok Sepiah! Di Kpg Gong Badang, Jertih!

Kira-kira 100 pewaris hadiri Program Himpunan Rumpun Tok Sepiah 2022 di Kpg Gong Badang, Jertih dalam satu perhimpunan pada Hari Raya Aidilfitri pada 5 Mei 2022
Mohammad Ishak in Selera Santai 2 weeks ago

Lahirkan prosumer Muslim berjaya! Pelajar asnaf USIM dapat tajaan RM500k! Pogram latihan bakeri!

Bagi lahirkan prosumer Muslim dalam keusahawanan, USIM lancar program inkubator bakeri dan kafe, Program Prosumerisme: Latihan Bakeri Asnaf USIM-Maybank islamic
Editor 1 in Selera Santai 3 weeks ago

Keenakan ketupatnya! Daun palas tetap dicari menjelang raya! Belilah di gerai Bakri @ Awang Buah

Walaupun berbagai kuih moden dicipta di pasaran, namun daun palas tak pernah merosot permintaan kerana keenakan ketupat daun palas bila dimakan bersama rendang
Che Saad Noordin in Selera Santai 3 weeks ago