Selera Santai 08 Sep, 2020

Kuali legend, legam Mek Yah terbaik! Kesukaan Tunku Azizah!

@zul akmar jamaludin
Memulakan kerjaya sebagai wartawan pada 2001 di tabloid Warta Perdana dan juga pernah bertugas di majalah Variapop. Kemudian menyambung kerjaya sebagai wartawan majalah Mingguan Wanita di Kumpulan Media Karangkraf.

Share this

SECANGGIH manapun peralatan memasak, pasti perkakas lama juga yang sedap digunakan seperti kuali atau periuk. Lagi lama lagi sedap dipakai! Biarpun kadang-kadang kuali tersebut sudah legam dek kerana ‘dimakan waktu’, tetapi selagi boleh digunakan, ia akan menjadi pilihan. : KitaReporters


Lagi cerita-cerita berkaitan Tunku Hajah Azizah:

https://kitareporters.com/search?search=tunku+azizah


Ada sesetengah suri rumah atau golongan emak-emak suka membeli perkakas baharu yang lebih moden dan canggih, tetapi tetap menggunakan yang lama apabila memasak. Inilah orang kata barang legend (lama)!

Begitulah yang berlaku ke atas Raja Permaisuri Agong, Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah atau lebih mesra disapa Tunku Azizah.

Tunku Azizah sememangnya dikenali cekap memasak. Sering berkongsi gambar dan video masakannya dalam Instagram, telatahnya di dapur bersama pembantu-pembantu mendapat perhatian ramai.

Terbaharu, Tunku Azizah berkongsi momen menggunakan kuali legend. Perihal kuali tersebut mendapat perhatian ramai kerana kagum dengan sifat rendah diri baginda yang masih menggunakan kuali lama seperti rakyat biasa.

Menurut Tunku Azizah, baginda sangat menyukai kuali berkenaan. Walaupun kelihatan hitam, namun kuali tersebut sudah dibersihkan. Menariknya,ada sejarah mengenai kuali tersebut yang dikongsi oleh baginda.

“Sebenarnya kuali legend ni Mek Yah punya. Puas sudah saya sental dengan berus besi, spray oven cleaner tapi tetap "hitam itu menawan". Kalau saya masuk wet kitchen istana, Mek Yah mesti suruh saya pakai kuali legend!

Kuali legend milik Mek Yah menjadi kegemaran Tunku Azizah.


“Pernah juga saya beli yang baru dan buang yang buruk ni, kena marah dengan Mek Yah. Memang betul, pakai kuali legend ada "kick"! Setiap kali sebelum pakai, kami akan sental dengan berus besi, ok.

“Kepada mereka yang geli, jangan bimbang, kuali ini sangat bersih!!! No germs or grimes dan saya sangat sukakannya!!! Mek Yah, mu viral pas ni wey!” seloroh baginda.


Sementelah itu, rata-rata netizen terhibur dan bersetuju bahawa kuali seperti inilah yang membuatkan masakan bertambah sedap. Malah,masing-masing mula berkongsi cerita mereka juga mempunyai kuali legend seperti Tunku Azizah.

Netizen turut bersetuju kuali lama lebih dekat di hati.


Betul, hanya golongan emak-emak yang biasa memasak sahaja tahu betapa syoknya memasak menggunakan peralatan lama yang sudah sebati dengan diri. 

Walaupun peralatan memasak kini makin canggih, yang lama juga lekat di hati. - KitaReporters

2
0
0
0
0
You will be interested

Video| Tak masuk akal! Kudapan bentuk raksasa Loch Ness! Dijual lebih daripada RM297k dalam eBay!

Seorang individu dari AS cuba nasib jual sepotong makanan ringan jenama Cheetos yang berbentuk raksasa Loch Ness secara dalam talian pada harga lebih RM297,000

Video| Inilah Pahang! Lawatan tanpa had! This Is Pahang 2022 - Unlimited! Pelbagai lokasi menarik!

Kerajaan Negeri Pahang lancar tema pelancongan terbaharunya iaitu This Is Pahang 2022 - Unlimited sebagai inisiatif galakkan kedatangan pelancong ke negeri itu
Ainal Marhaton Abd Ghani in Selera Santai 23 hours ago

Video| Roti canai terbang! Lelaki tebar roti canai dengan gaya, stail tersendiri! Putar sama dia!

Tular video seorang pemuda tebar roti canai dengan sangat hebat sehingga menarik perhatian. Bukan biasa-biasa cara tebarannya yang penuh dengan gaya tersendiri
Nur Syamila Kamarul Arefin in Selera Santai 2 days ago

Tahniah! KitaReporters terima anugerah perhargaan media! Sempena pelancaran This Is Pahang 2022!

Buat pertama kali, KitaReporters.com menerima Anugerah Penghargaan Pelancongan dan Kebudayaan Kategori Media sempena Majlis Pelancaran This Is Pahang 2022
Ainal Marhaton Abd Ghani in Selera Santai 2 days ago

Video| Wak Doyok jual sushi pula! Suntik elemen tempatan! Harga murah ada rasa tempe! Mau cuba?

Wak Doyok buka restoran makanan Jepun yang diberi nama 'Sushiwak' di Melawati Mall, Kuala Lumpur yang hidangkan resipi sushi dengan suntikan elemen kemelayuan
Fauzan Uda Ahmad in Selera Santai 4 days ago