Selera Santai 19 Mar, 2021

Video| Di Malaysia, kita ada ais kepal! Di India, ada Jumbo Gola atau Burj Khalifa Tower Gola

@isa ramli
Penglibatan sebagai wartawan 23 tahun mulai 1984 dan bersara awal 2005 . Jawatan terakhir Penolong Kanan Ketua Penyunting Utusan Melayu di Syarikat Utusan Melayu (M) Berhad. Penyumbang beberapa majalah, media eletronik dan cetak.

Share this


Jumbo Gola merupakan antara minuman jalanan di Mumbai, India yang kini mendapat sambutan terutama pada musim panas seperti sekarang. Minuman ini seperi ais kepal yang diberikan inovasi. - Kredit foto-foto: Video Mumbai Food Street.


ADA jenis makanan dan minuman di negara luar hampir sama dengan yang terdapat di Malaysia tetapi jenama tersebut dipanggil dengan sebutan berlainan, sekalipun bahan yang digunakan dan cara pengolahannya tidak jauh berbeza.

Ia mungkin disebabkan keadaan persekitaran yang berlainan menjadikan keadaan tersebut sedemikian. Tetapi pada asasnya perbezaan yang ada tidak menjadi masalah, malahan diharapkan jenis makanan atau minuman tersebut terus kekal.

Sebagai contoh kalau di negara kita Malaysia apam balik tetapi di Indonesia jenama berkenaan dikenali sebagai martabak.

Sedangkan kalau di sini martabak sejenis makanan berlainan yang dikategori bersama roti canai, roti canai telor, roti nan dan lain-lain yang diisi inti sama ada daging, ayam, pisang atau sardin.


Lagi kisah-kisah menarik berkaitan minuman:

https://kitareporters.com/search?search=minuman


Salah seorang pemuda menunjukkan kepada rakannya jenis minuman Jumbo Gola di kawasan jualan jalanan di Juhu Choepatty, Mumbai, India.


Di Mumbai, India sekarang tular sejenis minuman yang dipanggil Jumbo Gola di mana bahan yang digunakan dan cara pembuatannya hampir sama dengan pengolahan ais kepal pernah popular sekitar tahun 60-an dan 70-an di Malaysia. Sekarang ini minuman tersebut mula muncul kembali tetapi diberikan inovasi baharu sesuai dengan keadaan masa kini.

Minuman jenis ini juga dikenali sebagai Burj Khalifa Tower Gola merupakan antara jenis minuman jalanan yang kian mendapat sambutan terutama waktu musim panas seperti sekarang.

Melalui sebuah video yang tular dalam laman sosial Facebook Street Food Mumbai pada Selasa 2 Mac 2021, seorang peniaga minuman jenama berkenaan di kawasan Juhu Choepatty, Mumbai, India memberitahu keadaan cuaca panas sekarang minuman tersebut mendapat sambutan.

Penyediaan untuk membuat minuman jenis ini perlu ada bahan asas air batu kisar, air gula berbagai warna, air buah-buahan atau lainnya. Manakala peralatan yang perlu digunakan mesin pengisar air batu, cawan almunium, cawan plastik dan straw.


Penyediaan awalnya setelah air batu dikisar kemudian dimasukkan ke dalam cawan almunium dan keluarkan serta kepal untuk menjadikannya padar serta diletakkan straw di atasnya.


Air batu kisar Jumbo Gola perlu dikepal untuk menjadikannya dan kuat bila ia siap dan diberikan kepada pembeli.Proses awal pembuatannya air batu yang telah dikisar halus di masukkan ke dalam cawan aluminium dan diletakkan straw pada bahagia atas selepas itu tambah air batu secara berperingkat-peringkat melalui bahagian bawah sambil mengepal dan menekannya supaya ia kukuh dan padu hingga sampai ke paras ketinggian 2.5 kaki (0.76 meter).

Setelah ais kisar yang dikepal tadi cukup mengikut ketinggiannya, ia dimasukkan ke dalam cawan plastik dan disiram dengan air gula berbagai warna atau air buah-buahan sama ada anggur, epal, tembikai, mangga, nanas dan lain-lain mengikut selera pembeli.

Selesai penyediaan tersebut baharulah boleh diberikan kepada mereka yang membuat pesanan. Bagaimanapun harga untuk sebatang Jumbo Gola tidak pula dinyatakan.


Seorang peniaga di Juhu Choeptty, Mumbai dalam proses menyiapkan Jumbo Gola di gerai jualannya.


Beginilah cara peniaga di Mumbai menyiapkan minuman Jumbo Gola yang ketinggiannya hampir 2.5 kaki.


Kalau dilihat melalui penyediaan bahan dan pengolahan Jumbo Gola boleh disimpulkan inovasi daripada ais kepal yang sedia ada di Malaysia. Malahan nama Burj Khalifa Tower Gola yang diberikan kerana keadaan struktur aisnya yang tinggi lain daripada kebiasaan. Sebagai usaha tarikan melariskan jualan minuman berkenaan peniaga mengambil nama Burj Khalifa Tower di Dubai yang popular dengan ketinggian bangunannya.

Mungkinkah jenis minuman ini dihasilkan oleh mereka yang pernah ke Malaysia dan melihat sendiri bagaimana proses ais kepal dihasilkan? Dengan melakukan inovasi jadilah minuman jenama berkenaan. Bagaimanapun tidak ada bukti mengenainya.

Walau apa juga isu dan keadaannya kini minuman jenama Jumbo Gola atau Burj Khalifa Tower Gola menjadi kegemaran rakyat India khususnya di Mumbai sekarang dan ia begitu mendapat sambutan ketika cuaca panas. - KitaReporters


Proses akhir pembuatan Jumbo Gola dengan menyiram sama ada air gula berbagai warna atau air buah-buahan mengikut permintaan pembeli.


Salah seorang pembeli (kanan) menerima Jumbo Gola atau dikenali juga dengan panggilan Burj Khalifa Tower Gola yang dipesannya dari seorang peniaga di Juhu Choepatty, Mumbai.

1
3
0
1
0
You will be interested

Video| Pengkalan Kubor kembali 'bernyawa'! Pengunjung semakin ramai! Peniaga tarik nafas lega!

Peniaga di kawasan bebas cukai Pengkalan Kubor di Tumpat lega apabila dibenarkan beroperasi semula selepas ditutup beberapa bulan lalu susulan pelaksanaan PKP

Rosdi Ismail in Selera Santai 3 weeks ago

Video| Pelik tapi benar! Boleh murung tengok spageti carbonara ini! Diperbuat daripada straw!

Tular video seorang pemuda ambil straw dari Coffee Bean dengan banyak untuk dijadikan pasta dan kuah carbonara dihasilkan guna aiskrim vanilla dari McDonald's
Nur Syamila Kamarul Arefin in Selera Santai 1 week ago

Video| Berendam sambil berubat! Pusat Rekreasi Kolam Air Panas Labis! Lokasi keluarga beriadah!

Pusat Rekreasi Kolam Air Panas Labis di Kpg Tenang kira-kira 10km dari Pekan Labis kembali meriah sebaik dibuka semula kepada pengunjung untuk aktiviti riadah
Mohamed Sa'ari in Selera Santai 2 weeks ago

Video| Susu kerbau masam yogurt orang Kuala Berang! Peram dalam buluh! Sedapnya tak terkata!

Susu masam, sejenis makanan tradisi khususnya di daerah Hulu Terengganu yang dihasilkan daripada susu kerbau diperam dalam buluh dan punyai rasa lemak masam
Noor Hayati Mamat in Selera Santai 2 weeks ago

Mari try Roti Paye Pokok Jati! Sedak dooh! Air tangan roti tempayan pemuda tempatan Kuala Krai!

Siapa sangka mula sebagai pekerja buat roti tempayan atau roti nan milik warga Pakistan beberapa tahun lalu kini Asri Azmi uruskan sendiri gerai roti paye itu
Rosdi Ismail in Selera Santai 2 weeks ago