Selera & Santai 12 Sep, 2022

Video| Berakit Pemuda Mat Kilau! 55 peserta termasuk wanita susuri Sungai Besut! Hayati perjuangan!

@mohammad ishak
Bekas penulis Kumpulan NSTP selama 35 tahun sebelum bersara pada Oktober 2018 dan berkhidmat di Terengganu. Pernah membongkar peristiwa sembahyang dua imam dalam satu kampung di Daerah Besut selain perkampungan Kerajaan Langit Ayah Pin.Menyertai Kitareporters Feb 2019.

Share this


POPULARITI Filem Mat Kilau yang berjaya memecah rekod dalam sejarah perfileman Melayu bukan sahaja mampu menarik minat penonton pelbagai lapisan usia dan keturunan bangsa, malah ia juga menjadi inspirasi pelbagai pihak untuk mengetengahkan aktiviti berasaskan semangat dan perjuangan pahlawan tersohor dari Pahang itu.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan pahlawan Mat Kilau

Peserta Berakit Mat Kilau menyusuri Sungai Besut


Sehubungan itu, Pemuda UMNO Besut dengan sokongan Pejabat Ahli Parlimen Besut, Pejabat Penyelaras Dewan Undangan Negeri (DUN) Jertih serta kerjasama padu dari Kawasan Rukun Tetangga (KRT) Seberang Jertih, Syarikat Paccar Service dan Jabatan Bomba dan Penyelamat Jertih antara organisasi yang turut mengabadikan nama tokoh pahlawan tersohor itu dalam aktiviti kemasyarakatan.

Penganjuran Pertandingan Berakit Pemuda Mat Kilau dengan menyusuri Sungai Besut, Terengganu, pada Sabtu 10 September 2022 lalu, salah satu usaha penganjur untuk mengajak golongan pemuda dan masyarakat setempat memahami dan menghayati perjuangan Mat Kilau.


Ayub Jusoh


Pengerusi Penganjur, Ayub Jusoh berkata, berpaksikan cara hidup tokoh pahlawan terbilang itu, pihaknya mengambil inisiatif menganjurkan program tersebut dengan memberi fokus kepada penyertaan anak-anak muda.

Katanya, keadaan Sungai Besut yang menjadi laluan utama para pedagang pada satu masa dahulu ia amat sesuai untuk dijadikan lokasi program berakit sebagai salah satu cara untuk mendedahkan kepada peserta golongan remaja menimba pengalaman menyusuri sungai dengan rakit.


Semangat Mat Kilau ditunjukkan oleh peserta berakit menyusuri Sungai Besut

Menurutnya, program sehari itu disertai 55 peserta dengan 11 rakit buluh termasuk daripada ahli-ahli Wanita dan Puteri UMNO yang kesemua mereka pertama kali dalam sejarah hidup menikmati cabaran dan keseronokan berakit.

“Alhamdulillah semua peserta berjaya menamatkan acara berakit sejauh tujuh kilometre bermula dari Kampung Padang Tapung hingga ke garisan penamat di Jambatan Jertih dengan mengambil masa selama dua jam,” katanya.

Sebagai galakkan, katanya, pihak pengangur turut menawarkan ganjaran wang tunai sehingga RM1,000 kepada  pasukan yang berjaya dalam cabaran tersebut mengikut kategori tertentu.


Peserta wanita turut berkongsi pengalaman menyertai program berakit


Ayub berkata, bagi memeriahkan suasana, di pinggir sungai tersebut pihaknya turut mengadakan pertandingan mewarna, persembahan kebudayaan dan jamuan gulai kawah kepada semua tetamu yang hadir 

Beliau berkata, program itu amat berjaya dan peserta tidak menghadapi sebarang masalah walaupun sebahagian besar mereka tidak ada pengalaman berakit. 

“Setiap peserta dan kumpulan berakit pula diwajibkan berpakaian dan menghias rakit bertemakan pahlawan Mat Kilau,” katanya. - KitaReporters


Sebahagian penonton yang membanjiri tebing Sungai Besut menunggu ketibaan peserta berakit

20
10
2
15
4
You will be interested

Video| Di sebalik sejarah, kemodenan Xi'an menyerlah! Antara bandar menarik di China perlu dilawati!

Wilayah Xi'an bandar lama sejarah Xi'an China destinasi pelancongan percutian Terracotta Warriors kemodenan tamadun Cina muzium makanan Muslim Laluan Sutera
Normala Hamzah in Selera & Santai 5 days ago

Video| Makan tupai goreng berempah! Ramai tanya halal ke? Apa kata Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan?

Makanan masakan eksotik tupai goreng berempah haiwan perosak halal haram dimakan Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan keliru perdebatan hukum hakam ulama agama
Zul Akmar Jamaludin in Selera & Santai 1 week ago

Video| Apa hal gaduh-gaduh! Resipi nasi goreng cili kering okey! Tapi makan dengan tangan? Salah ke?

Video tular nasi goreng cili kering makan dengan tangan makan guna tangan perdebatan resipi masakan makanan Hamdan Mubarak sudu garfu
Zul Akmar Jamaludin in Selera & Santai 2 weeks ago

Santai Pancing Port Dickson 2024! Pertandingan pancing tawar hadiah berjumlah RM28,800! 17 Feb 2024!

Santai Pancing Port Dickson 2024 kaki pancing joran pertandingan memancing Majlis Perbandaran Port Dickson (MPPD) Pantai Cahaya Negeri santai ekopelancongan
Editor 2 in Selera & Santai 2 weeks ago