Selera & Santai 06 Feb, 2024

Video| Apa hal gaduh-gaduh! Resipi nasi goreng cili kering okey! Tapi makan dengan tangan? Salah ke?

@zul akmar jamaludin
Memulakan kerjaya sebagai wartawan pada 2001 di tabloid Warta Perdana dan di majalah Variapop pada tahun 2002. Kemudian menyambung kerjaya sebagai wartawan majalah Mingguan Wanita di Kumpulan Media Karangkraf. 📧: akmar_mm@yahoo.com

Share this


Kaedah makan menggunakan tangan sudah sebati dalam jiwa orang Melayu. Sejak dulu lagi, itulah ‘alatan’ paling sesuai digunakan untuk makan terutama nasi. Bayangkan makan nasi menggunakan sudu, pasti hilang kenikmatannya.

Kalau orang Cina terkenal dengan chopstick atau penyepit dan orang Barat terkenal dengan sudu serta garfu, maka orang Melayu terkenal menggunakan tangan. Begitu juga dengan kaum India.Namun, ada sesetengah makanan Melayu yang tidak dimakan menggunakan tangan terutama makanan berkuah seperti mi kari atau laksa (tidak semua). 

Sungguhpun begitu, ada juga orang Melayu tidak biasa makan menggunakan tangan untuk sesetengah makanan seperti nasi lemak, mi goreng, nasi goreng dan lain-lain.Perbezaan ini adakalanya mengundang perdebatan terutama dalam media sosial. Masing-masing mempertahan prinsip dan budaya yang telah diamalkan sejak dulu lagi. 

Kalau anda sebagai orang Melayu mempertikai kenapa guna tangan untuk makan sesuatu makanan itu, maka bersedialah untuk menerima kecaman.

Perkongsian resipi nasi goreng cili kering oleh seorang food content creator bernama Hamdan Mubarak dalam TikToknya mengundang perdebatan dalam kalangan netizen. 

Menariknya, perdebatan itu bukan disebabkan resipi yang dikongsi, tetapi tindakannya menjamah hidangan tersebut menggunakan tangan.


Hamdan lebih selesa makan nasi goreng menggunakan tangan.


Dalam video yang dikongsi, Hamdan telah berkongsi satu resipi nasi goreng cili kering. Perkongsian itu mendapat sebanyak 1.6 juta tontonan! Tidak menghairankan kerana akaun TikToknya mempunyai 2.2 juta pengikut. 

Bayangkan, dengan jumlah pengikut seramai itu, sedikit kesilapan atau kejanggalan, pasti akan mengundang perdebatan.Namun, resipi yang dikongsi olehnya tiada apa-apa cacat-celanya. Malah, ramai yang terpesona dan terliur melihat nasi goreng cili kering yang dimasaknya itu. 

Cuma, perdebatan terjadi dalam kalangan pengikutnya apabila salah seorang daripadanya mempersoal cara makannya yang menggunakan tangan. 

“Entahlah bang. Macam tak kena makan nasi goreng guna tangan,’ soal salah seorang netizen.
Mungkin bagi sesetengah orang, makan nasi goreng menggunakan tangan sesuatu yang janggal. 

Secara jujurnya, penulis juga tidak biasa makan nasi goreng menggunakan tangan dan lebih selesa menggunakan sudu. Namun, lain padang, lain belalang. Lain orang, lain caranya. Kita raikan sahaja perbezaan itu. - KitaReporters14
7
0
10
0
You will be interested

Video| Rugi jika tak kunjungi Rumah Botol Ayah Ku! Ribuan botol dikutip demi jaga kebersihan pantai!

KAMPUNG Penarik terletak di persisiran  pantai Pantai Teregganu, menjadi tumpu
Mohammad Ishak in Selera & Santai 2 weeks ago

Video| Di sebalik sejarah, kemodenan Xi'an menyerlah! Antara bandar menarik di China perlu dilawati!

Wilayah Xi'an bandar lama sejarah Xi'an China destinasi pelancongan percutian Terracotta Warriors kemodenan tamadun Cina muzium makanan Muslim Laluan Sutera
Normala Hamzah in Selera & Santai 2 weeks ago

Video| Makan tupai goreng berempah! Ramai tanya halal ke? Apa kata Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan?

Makanan masakan eksotik tupai goreng berempah haiwan perosak halal haram dimakan Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan keliru perdebatan hukum hakam ulama agama
Zul Akmar Jamaludin in Selera & Santai 3 weeks ago

Santai Pancing Port Dickson 2024! Pertandingan pancing tawar hadiah berjumlah RM28,800! 17 Feb 2024!

Santai Pancing Port Dickson 2024 kaki pancing joran pertandingan memancing Majlis Perbandaran Port Dickson (MPPD) Pantai Cahaya Negeri santai ekopelancongan
Editor 2 in Selera & Santai 1 month ago