Selera Santai 09 Oct, 2021

Video| Penumpang bayar tiket penerbangan kelas pertama RM23k! Tapi terima layanan tak setimpal!

@khadijah mohamad nor
Pernah berkhidmat sebagai Wartawan Eksekutif di akhbar Kosmo! selama hampir 14 tahun. Berpengalaman dalam penulisan rencana, sukan, berita dan luar negara. Graduan Universiti Teknologi Mara dalam bidang Seni Lukis dan Seni Reka Tesktil.

Share this

Gambar menunjukkan pesawat British Airways. - Kredit foto: BBC


SEORANG penumpang kelas pertama penerbangan British Airways melahirkan rasa kecewa apabila menerima layanan tidak setimpal dengan bayaran yang telah dibuat.

Menurut laporan di portal MailOnline, penumpang malang itu, Jarvis Marcos, 37, bersama teman wanitanya, Kamara Harding, 33, yang menaiki pesawat berkenaan dari Mexico menuju ke London, berdepan pengalaman buruk dan 'mengerikan'.

Walaupun membayar tiket penerbangan kelas pertama berharga £4,000 (RM22,775), Marcos terpaksa menghadapi situasi tidak selesa termasuklah terdapat titisan air dari pendingin hawa dan cecair melekit di atas dulang hidangan. 


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan penerbangan


Dulang hidangan yang menjijikkan kerana terdapat cecair melekit di atasnya.Marcos menyifatkan penerbangan selama 11 jam pada bulan Ogos 2021 lalu, sebagai pengalaman paling teruk yang pernah dilalui sepanjang menaiki pesawat.

Lelaki itu memuat naik video pengalaman buruknya dalam akaun TikTok dan mengejek British Airways dan membandingkan kebocoran pendingin hawa dengan kemudahan 'mandi' di dalam pesawat penerbangan Emirates.


Tangkap layar video yang dimuat naik oleh Marcos dalam akaun TikTok yang membandingkan antara penerbangan Emirates dan British Airways.


Testimoni Marcos adalah kesinambungan daripada perkhidmatan buruk yang semakin meningkat bagi British Airways berikutan pengurangan kakitangan, masalah teknikal dan isu teknologi maklumat yang berlaku dalam syarikat penerbangan tersebut sejak bergabung dengan syarikat penerbangan Sepanyol, Iberia pada 2011.

Marcos sering terbang sehingga 160,934 kilometer setahun kerana mengendalikan sebuah laman web kembara mewah dan agensi pelancongan yang memerlukannya menaiki pesawat kelas pertama dan menginap di hotel terkemuka. 

Katanya, dia terkejut apabila berdepan pengalaman sedemikian termasuklah dihidangkan menu yang terlebih masak dan kerusi pesawat yang terkoyak. 

Disebabkan itu, Marcos menyeru orang ramai agar memilih syarikat penerbangan lain untuk tiket perjalanan kelas pertama. 


Marcos melahirkan rasa kecewa apabila melalui pengalaman buruk bersama British Airways bersama teman wanitanya.


Menu di dalam pesawat bagi penumpang tiket kelas pertama yang disifatkan Marcos sebagai terlebih masak.


Sementara itu, British Airways memohon maaf di atas perkara yang berlaku dan berkata, setiap pesawat menjalani penyelenggaraan seperti biasa dan mereka akan melakukan siasatan lanjut mengenainya.  - KitaReporters


Surat menerusi emel yang diterima oleh Marcos daripada British Airways yang mahu membayar ganti rugi dengan e-Baucer bernilai £150 (RM854).

10
10
0
14
0
You will be interested

Video| Pakat Maghi Ganu Weh! 1.5j pelancong disasar bercuti ke Terengganu hingga hujung tahun!

Meskipun bakal berdepan tengkujuh menjelang akhir tahun 2021 ini, Terengganu masih harapkan jumlah kehadiran pelancong ke negeri itu akan capai sasaran 1.5j

Video| Tahu kenapa safron rempah termahal? Pemerosesan perlu teliti, tenaga kerja kena ramai!

Safron rempah ratus yang dikatakan termahal di dunia sebab cara penghasilannya yang rumit, perlukan masa agak panjang serta perlukan tenaga kerja agak ramai
Isa Ramli in Selera Santai 2 days ago

Video| Gila kalau tak ke Crazy House di Da Lat, Vietnam! Rumah pelik dan unik untuk dikunjungi!

Crazy House rumah tamu (guest house), namun kerana seni binanya begitu unik dan pelik ia buatkan lebih ramai pengunjung sekadar datang melawat tanpa menginap
Rashidah Ibrahim in Selera Santai 2 days ago

Video| Perlukan tindakan! Baung ekor merah pemusnah ekosistem sungai! Jadi kebimbangan pemancing

Tindakan berkesan diperlukan bagi kawal dan musnahkan benih baung ekor merah kerana ikan pemusnah jenis ini dikatakan sudah banyak terdapat di Selangor, Perak
Isa Ramli in Selera Santai 5 days ago

Video| Tasik Widuri lokasi cantik! Sayangnya, kemudahan asas belum cukup! PBT tolonglah tengok!

Tasik Widuri di Bukit Beruntung, Hulu Selangor kian jadi tumpuan pengunjung namun kemudahan dan fasiliti asas untuk kawasan beriadah itu masih amat berkurangan
Ahmad Abd Hamid in Selera Santai 5 days ago