Selera Santai 09 Oct, 2021

Video| Penumpang bayar tiket penerbangan kelas pertama RM23k! Tapi terima layanan tak setimpal!

@khadijah mohamad nor
Pernah berkhidmat sebagai Wartawan Eksekutif di akhbar Kosmo! selama hampir 14 tahun. Berpengalaman dalam penulisan rencana, sukan, berita dan luar negara. Graduan Universiti Teknologi Mara dalam bidang Seni Lukis dan Seni Reka Tesktil.

Share this

Gambar menunjukkan pesawat British Airways. - Kredit foto: BBC


SEORANG penumpang kelas pertama penerbangan British Airways melahirkan rasa kecewa apabila menerima layanan tidak setimpal dengan bayaran yang telah dibuat.

Menurut laporan di portal MailOnline, penumpang malang itu, Jarvis Marcos, 37, bersama teman wanitanya, Kamara Harding, 33, yang menaiki pesawat berkenaan dari Mexico menuju ke London, berdepan pengalaman buruk dan 'mengerikan'.

Walaupun membayar tiket penerbangan kelas pertama berharga £4,000 (RM22,775), Marcos terpaksa menghadapi situasi tidak selesa termasuklah terdapat titisan air dari pendingin hawa dan cecair melekit di atas dulang hidangan. 


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan penerbangan


Dulang hidangan yang menjijikkan kerana terdapat cecair melekit di atasnya.Marcos menyifatkan penerbangan selama 11 jam pada bulan Ogos 2021 lalu, sebagai pengalaman paling teruk yang pernah dilalui sepanjang menaiki pesawat.

Lelaki itu memuat naik video pengalaman buruknya dalam akaun TikTok dan mengejek British Airways dan membandingkan kebocoran pendingin hawa dengan kemudahan 'mandi' di dalam pesawat penerbangan Emirates.


Tangkap layar video yang dimuat naik oleh Marcos dalam akaun TikTok yang membandingkan antara penerbangan Emirates dan British Airways.


Testimoni Marcos adalah kesinambungan daripada perkhidmatan buruk yang semakin meningkat bagi British Airways berikutan pengurangan kakitangan, masalah teknikal dan isu teknologi maklumat yang berlaku dalam syarikat penerbangan tersebut sejak bergabung dengan syarikat penerbangan Sepanyol, Iberia pada 2011.

Marcos sering terbang sehingga 160,934 kilometer setahun kerana mengendalikan sebuah laman web kembara mewah dan agensi pelancongan yang memerlukannya menaiki pesawat kelas pertama dan menginap di hotel terkemuka. 

Katanya, dia terkejut apabila berdepan pengalaman sedemikian termasuklah dihidangkan menu yang terlebih masak dan kerusi pesawat yang terkoyak. 

Disebabkan itu, Marcos menyeru orang ramai agar memilih syarikat penerbangan lain untuk tiket perjalanan kelas pertama. 


Marcos melahirkan rasa kecewa apabila melalui pengalaman buruk bersama British Airways bersama teman wanitanya.


Menu di dalam pesawat bagi penumpang tiket kelas pertama yang disifatkan Marcos sebagai terlebih masak.


Sementara itu, British Airways memohon maaf di atas perkara yang berlaku dan berkata, setiap pesawat menjalani penyelenggaraan seperti biasa dan mereka akan melakukan siasatan lanjut mengenainya.  - KitaReporters


Surat menerusi emel yang diterima oleh Marcos daripada British Airways yang mahu membayar ganti rugi dengan e-Baucer bernilai £150 (RM854).

10
10
0
14
0
You will be interested

Keluarga Malaysia: Iftar ala Madinah! Suasana berbuka bagai di Masjid Nabawi! Hidupkan sunah Nabi!

Kumpulan Media Karangkraf ambil inisiatif anjur program Iftar ala Madinah @ Karangkraf bagi beri peluang rasai suasana buka puasa sebagaimana di Masjid Nabawi

Tahu tak? Daun misai kucing antara ulam-ulaman yang berkhasiat dan enak! Penawar banyak penyakit!

Daun misai kucing sebagai penawar bagi masalah batu karang, diabetes, gout, penyakit saluran serta peredaran darah, reumatisma. Juga sebagai perencah masakan
Nur Syamila Kamarul Arefin in Selera Santai 1 day ago

Keluarga besar! 100 pewaris hadiri Program Himpunan Rumpun Tok Sepiah! Di Kpg Gong Badang, Jertih!

Kira-kira 100 pewaris hadiri Program Himpunan Rumpun Tok Sepiah 2022 di Kpg Gong Badang, Jertih dalam satu perhimpunan pada Hari Raya Aidilfitri pada 5 Mei 2022
Mohammad Ishak in Selera Santai 1 week ago

Lahirkan prosumer Muslim berjaya! Pelajar asnaf USIM dapat tajaan RM500k! Pogram latihan bakeri!

Bagi lahirkan prosumer Muslim dalam keusahawanan, USIM lancar program inkubator bakeri dan kafe, Program Prosumerisme: Latihan Bakeri Asnaf USIM-Maybank islamic
Editor 1 in Selera Santai 2 weeks ago

Keenakan ketupatnya! Daun palas tetap dicari menjelang raya! Belilah di gerai Bakri @ Awang Buah

Walaupun berbagai kuih moden dicipta di pasaran, namun daun palas tak pernah merosot permintaan kerana keenakan ketupat daun palas bila dimakan bersama rendang
Che Saad Noordin in Selera Santai 2 weeks ago