Bisnes & Ekonomi 17 Mar, 2023

Terima kasih Maxis, KKD! Peruntuk 1,000 kotak bantuan makanan keperluan! Kepada mangsa banjir Johor!

@gamal nasir mohd ali
Seorang wartawan selama lebih 30 tahun selepas menyertai Utusan Melayu pada 1989. Bergelumang dalam bidang Online sejak 2000 dan kini mengendali KitaReporters dan UtusanPress. Emel: gamalnasir@gmail.com

Share this


Dalam usaha untuk membantu komuniti yang terjejas akibat banjir di Johor baru-baru ini, Maxis tampil bersama Kementerian Komunikasi dan Digital (KKD) untuk menyampaikan bantuan makanan keperluan sebagai sebahagian daripada Operasi Bantuan Pasca Banjir oleh Kementerian. 

Maxis telah memperuntuk 1,000 kotak makanan untuk diagihkan kepada keluarga-keluarga yang terjejas di lokasi-lokasi yang dikenal pasti oleh Jabatan Penerangan Malaysia (JAPEN) di bawah KKD.

Pada majlis penyerahan yang diadakan pada 13 Mac di Dewanraya Kampung Sg Tiram, Johor Bahru, Maxis menyertai Fahmi Fadzil, Menteri KKD, untuk menyerahkan 200 kotak yang pertama kepada keluarga dari Kampung Sungai Tiram, Kampung Simpang Mados dan Kampung SC. 

Sukarelawan Maxis dari wilayah Selatan telah membantu mengagihkan kotak makanan ke kawasan-kawasan tersebut bersama-sama dengan JAPEN.


Lagi cerita-cerita tragedi berkaitan bencana banjir


"Kementerian saya komited untuk terus menyalurkan negeri Johor dengan usaha-usaha bantuan. Terdapat banyak keluarga yang sangat memerlukan bantuan termasuk barangan makanan keperluan. 

"Sebagai rakyat Malaysia, kita mempunyai tanggungjawab untuk membantu satu sama lain pada masa yang memerlukan, dan saya menghargai usaha syarikat-syarikat korporat seperti Maxis menyokong operasi bantuan kami," kata Fahmi. 

"Maxis menghargai usaha kementerian dalam memacu inisiatif penting untuk kebajikan rakyat. 

"Dengan begitu ramai yang kehilangan tempat tinggal dan sumber pendapatan yang terjejas, kami komited untuk memainkan peranan dengan kerjasama Kementerian untuk meringankan beban mereka yang terkesan," kata Mariam Bevi Batcha, Ketua Pegawai Hal Ehwal Korporat Maxis.

Sementara itu, jurutera Maxis terus memantau prestasi rangkaiannya di kawasan yang terjejas dan telah mengambil inisiatif untuk memulihkan perkhidmatan jika diperlukan bagi mengurangkan gangguan sambungan. 

Ini termasuk penggunaan set penjana mudah alih di mana terdapat gangguan elektrik, penggantian peralatan yang rosak akibat tapak yang tenggelam dan pemasangan WiFi percuma di beberapa Pusat Pemindahan Sementara (PPS) di Johor dan Pahang. 

Bagi kawasan yang tidak boleh diakses kerana risiko keselamatan, dron digunakan untuk penilaian udara sebagai sebahagian daripada usaha pemulihan tapaknya. - KitaReporters/Kenyataan Media


5
17
0
16
0
You will be interested

Pembiayaan peribadi kadar istimewa! CBP, Angkasa kukuhkan hubungan! Tandatangan Dokumen Kerjasama!

Koperasi Co-opbank Pertama Malaysia (CBP) Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia (Angkasa) pakej pembiayaan peribadi kadar istimewa Dokumen Kerjasama

Editor 2 in Bisnes & Ekonomi 2 weeks ago

Moh sokong Gerai Si Kembo! 2 beradik kembar jual air kelapa, coconut shake! Antara terlaris di Jeram!

Kegigihan dua anak muda yang merupakan adik beradik kembar mengusahakan Gerai Si
Hariyati Ariffin in Bisnes & Ekonomi 3 days ago

Trend beli belah Hari Raya Aidilfitri! Pengguna berbelanja penuh kesederhanaan! Cari harga promosi!

Trend pengguna membeli belah Hari Raya Aidilfitri 2024 pembeli berbelanja kesederhanaan harga barangan tinjauan responden Modachi harga murah harga promosi
Editor 2 in Bisnes & Ekonomi 6 days ago

Tahun Baharu Cina 2024! KPDN wartakan 11 jenis barangan! Laksana Skim Harga Maksimum Musim Perayaan!

Tahun Baharu Cina Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup KPDN Terengganu Skim Harga Maksimum Musim Perayaan SHMMP harga barang kawalan harga
Mohammad Ishak in Bisnes & Ekonomi 2 weeks ago

Negara membangun jadi penyumbang perdagangan dunia! Jika sektor logistik, rantaian bekalan diperkukuh!

Negara membangun perdagangan global sektor logistik rantaian bekalan ASEAN kursi Ismail Sabri Yaakob Universiti Teknologi Rajamangala Thanyaburi RMUTT simposium
Editor 2 in Bisnes & Ekonomi 2 weeks ago