Bisnes & Ekonomi 05 Feb, 2024

Pembiayaan peribadi kadar istimewa! CBP, Angkasa kukuhkan hubungan! Tandatangan Dokumen Kerjasama!

@editor 2
Semua kenyataan media atau media releases boleh dihantar kepada Editor KitaReporters. Sila sertakan juga gambar iringan untuk siaran. Emel: kita.reporters@gmail.com atau editor.kitareporters@gmail.com

Share this

Ketua Pegawai Kewangan CBP, Nor Aznizam Nor Azmi (dua dari kanan) bertukar dokumen kerjasama bersama, Mohamad Darulnizam Mat Darus, Pengurus Besar Bahagian Perkhidmatan Kredit dan Pembangunan Kewangan Angkasa (dua dari kiri) sambil disaksikan oleh Nor Hidayah Omar, Timbalan Pengerusi CBP (tiga dari kiri) dan Datuk Seri Dr Abdul Fattah Abdullah, Presiden Angkasa (tiga dari kanan).


Koperasi Co-opbank Pertama Malaysia Berhad (CBP) dan Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia Berhad (Angkasa) pada 5 Januari 2024 telah mengadakan satu majlis pertukaran Dokumen Kerjasama bagi dua kerjasama yang telah dipersetujui. 

Kerjasama ini adalah salah satu usaha dalam memperkukuh lagi hubungan kerjasama telah terjalin antara dua institusi ini sejak sekian lama.

Menerusi kerjasama ini, CBP bakal menawarkan pakej pembiayaan peribadi kepada kakitangan Angkasa pada kadar yang istimewa khas bagi kakitangan Angkasa dengan pembayaran balik menerusi Potongan Gaji Majikan (PGM).

Ketua Pegawai Eksekutif CBP, Khairil Anuar Mohammad Anuar berkata, kakitangan Angkasa akan menikmati kadar pembiayaan peribadi yang rendah setanding dengan kadar yang ditawarkan kepada kakitangan awam.

Penawaran pakej istimewa ini bakal memberi kelebihan kepada kakitangan Angkasa untuk mendapatkan pembiayaan pada kadar yang lebih rendah berbanding institusi-institusi kewangan yang lain.

Selain itu, melalui kerjasama ini juga Angkasa juga telah bersetuju untuk melaksanakan pembayaran balik potongan gaji kepada CBP melalui proses pelarasan (knock-off) melalui Sistem Potongan Gaji Angkasa (SPGA).

“Pembayaran balik secara pelarasan ini akan memudahkan pihak CBP dalam mendapatkan bayaran balik daripada koperasi kerana tarikh pembayaran oleh Angkasa akan diselaraskan kepada satu (1) tarikh sahaja pada setiap bulan berbanding cara pembayaran sekarang di mana tarikh bayaran adalah bergantung kepada tarikh proses bayaran perbendaharaan majikan peminjam kepada Angkasa.

“Kerjasama ini dilihat bukan sahaja dapat memberi manfaat kepada CBP, tetapi juga kepada kakitangan Angkasa dan koperasi yang mendapatkan pembiayaan daripada CBP,” katanya menerusi menerusi satu kenyataan.

Tambahnya lagi, kerjasama ini dapat meluaskan lagi capaian sasaran pelanggan CBP yang tidak hanya melibatkan individu, tetapi juga koperasi di negara ini. - KitaReporters/Kenyataan Media


10
18
0
10
0
You will be interested

Tahun Baharu Cina 2024! KPDN wartakan 11 jenis barangan! Laksana Skim Harga Maksimum Musim Perayaan!

Tahun Baharu Cina Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup KPDN Terengganu Skim Harga Maksimum Musim Perayaan SHMMP harga barang kawalan harga
Mohammad Ishak in Bisnes & Ekonomi 1 week ago

Negara membangun jadi penyumbang perdagangan dunia! Jika sektor logistik, rantaian bekalan diperkukuh!

Negara membangun perdagangan global sektor logistik rantaian bekalan ASEAN kursi Ismail Sabri Yaakob Universiti Teknologi Rajamangala Thanyaburi RMUTT simposium
Editor 2 in Bisnes & Ekonomi 1 week ago

Berita baik bagi penjawat awam! Bayaran insentif RM2,000 dan RM1,000! Penyelarasan gaji diselesaikan!

Anwar Ibrahim Malaysia Madani bayaran insentif penjawat awam penyelaras gaji kakitangan awam Sumbangan Asas Rahmah (SARA) Sumbangan Tunai Rahmah (STR) MoF
Editor 2 in Bisnes & Ekonomi 1 week ago

Gerai tanpa peniaga! Hanya pilih, ambil dan bayar! Pesara nak perkenal mesin jual petai pulak!

Pesara penjual petai Ahmad Bahtiar Abdullah Labis berniaga penjualan gerai tanpa peniaga mesin jual petai sifat jujur ikhlas urusan jual beli konsep idea baharu
Mohamed Sa'ari in Bisnes & Ekonomi 2 weeks ago