Bisnes & Ekonomi 26 Jul, 2022

Koperasi boleh buka Richiamo Coffee! Kosas dilantik Master Licensee! Ada bantuan SKM, Bank Rakyat!

@editor 1
Semua kenyataan media atau media releases boleh dihantar kepada editor di kita.reporters@gmail.com. Sila sertakan juga gambar-gambar iringan untuk siaran. Emel: kita.reporters@gmail.com

Share this

KOPERASI Serbaguna Anak-anak Selangor (Kosas) merancang untuk membuka 100 cawangan Richiamo Coffee di seluruh negara menjelang tiga tahun akan datang.

Kosas yang baru dilantik sebagai Master Licensee (Pemegang Lesen Induk) bagi segmen koperasi oleh Richiamo Coffee menyasarkan jumlah tersebut akan dikendalikan oleh koperasi-koperasi yang berminat menjalankan perniagaan kedai kopi.
Pengerusi Kosas, Datuk Mohd Aini Mohd Taib berkata, Kosas melihat potensi untuk berkembang perniagaan kedai kopi ini amat luas ditambah dengan bantuan dari kerajaan terutama Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM)

Lagi cerita-cerita menarik berkaitan Richiamo Coffee


Mohd Aini Mohd Taib (dua dari kiri) dan Muhammad Zamry Abu Samah bertukar dokumen pelantikan Kosas sebagai Master Licensee Richiamo Coffee di Kelana Jaya, Selangor.


"Bayangkan ketika ini jumlah keseluruhan koperasi di seluruh negara lebih kurang 14,000 buah, Kosas menawarkan satu sumber pendapatan baharu untuk mereka ini dengan tawaran yang amat berbaloi.

"Untuk menjalankan perniagaan kedai kopi ini, koperasi tidak perlu mengeluarkan modal kerana SKM memberi geran RM200,000, manakala RM100,000 lagi boleh dapatkan pinjaman," katanya.

Pelantikan Kosas sebagai Master Lisencee itu adalah bagi meneroka peluang perniagaan untuk koperasi-koperasi yang berminat untuk membuka perniagaan Richiamo Coffee sebagai sumber pendapatan kepada para ahli mereka.

Jumlah koperasi tersebut meliputi koperasi sekolah, koperasi pertubuhan, koperasi keluarga, koperasi kakitangan awam dan swasta dan lain-lain.

Noh Omar (tida dari kiri) menyampaikan surat tawaran kepada koperasi yang berminat membuka perniagaan kafe Richiamo Coffee.


Mohd Aini berkata, bagi memudahkan pembukaan Richiamo Coffee oleh koperasi-koperasi ini, Kosas akan membuka jalan dengan memberi bantuan khidmat nasihat serta bantuan kewangan dari SKM dan juga Bank Rakyat.
Di majlis tersebut, Kosas turut menyampaikan surat tawaran kepada lima koperasi untuk menjalankan perniagaan Richiamo Coffee.
Di majlis yang sama Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Tan Sri Noh Omar turut merasmikan cawangan Richiamo Coffee di Kelana Jaya yang dimiliki Kosas. Turut hadir Pengarah Urusan Kumpulan Richiamo Coffee, Muhammad Zamry Abu Samah. - KitaReporters/Kenyataan Media

Muhammad Zamry menyampaikan cenderamata kepada Nor Omar pada majlis perasmian Richiamo Coffee Kelana Jaya.

9
9
0
15
0
You will be interested