Bisnes & Ekonomi 07 Feb, 2024

Negara membangun jadi penyumbang perdagangan dunia! Jika sektor logistik, rantaian bekalan diperkukuh!

@editor 2
Semua kenyataan media atau media releases boleh dihantar kepada Editor KitaReporters. Sila sertakan juga gambar iringan untuk siaran. Emel: kita.reporters@gmail.com atau editor.kitareporters@gmail.com

Share this


Negara membangun boleh menjadi penyumbang utama kepada perdagangan global dan meningkatkan ekonomi sendiri sekiranya memperkukuh sektor logistik serta infrastruktur rantaian bekalan. 
Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, langkah ini dapat dicapai sekiranya negara-negara membangun memberikan penekanan kepada bidang teknologi, memperkemas prosedur kastam dan budaya amalan mampan.
Beliau berkata, selain itu, penekanan kepada tenaga kerja mahir dan mempromosikan inovasi juga menjadi antara faktor untuk memperkukuh sektor logistik dan memastikan rantaian bekalan tidak terjejas. 


“ASEAN telah memberikan inspirasi kepada kita dengan model yang berharga untuk kerjasama serantau, memupuk daya tahan dalam menghadapi cabaran ekonomi.
“ASEAN juga telah mewujudkan persekitaran untuk rantaian bekalan yang teguh dan mampan dengan menekankan integrasi ekonomi dan kemudahan perdagangan.
“Inisiatif seperti ASEAN Single Window menyelaraskan prosedur kastam dan menggalakkan penggunaan teknologi mampan di seluruh negara anggota,” katanya. 
Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucaptama pada Simposium Antarabangsa Logistik dan Rantaian Bekalan (ISLSC) di Universiti Teknologi Rajamangala Thanyaburi (RMUTT) di Bangkok pada 6 Februari 2024. 
Turut hadir, Pengerusi RMUTT, Veerasak Wongsombut. 
Simposium yang dianjurkan oleh The Chartered Institute of Logistics and Transport Malaysia itu dihadiri ahli akademik dari Thailand, Malaysia, Indonesia dan beberapa negara lain. 


Ismail Sabri Yaakob berkata, perjalanan ke arah pengurusan logistik dan rantaian bekalan yang mampan adalah tanggungjawab bersama.
“Ia memerlukan komitmen untuk berubah, keterbukaan terhadap inovasi, dan dedikasi untuk meninggalkan legasi positif untuk generasi akan datang.
“Simposium ini juga adalah selaras dengan hasrat Perdana Menteri dan Kerajaan Malaysia untuk memastikan potensi sektor-sektor ini terus berkembang,” katanya. 
Dalam pada itu, selepas majlis tersebut, beliau turut melancarkan Kursi Dato’ Seri Ismail Sabri Yaakod yang kedua di institut pengajian awam pertama di Thailand.
RMUTT akan menfokuskan kepada penghasilan kamus bahasa Melayu dan Thai. - KitaReporters/Kenyataan Media

15
7
0
12
0
You will be interested

Pembiayaan peribadi kadar istimewa! CBP, Angkasa kukuhkan hubungan! Tandatangan Dokumen Kerjasama!

Koperasi Co-opbank Pertama Malaysia (CBP) Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia (Angkasa) pakej pembiayaan peribadi kadar istimewa Dokumen Kerjasama

Editor 2 in Bisnes & Ekonomi 3 weeks ago

Moh sokong Gerai Si Kembo! 2 beradik kembar jual air kelapa, coconut shake! Antara terlaris di Jeram!

Kegigihan dua anak muda yang merupakan adik beradik kembar mengusahakan Gerai Si
Hariyati Ariffin in Bisnes & Ekonomi 1 week ago

Trend beli belah Hari Raya Aidilfitri! Pengguna berbelanja penuh kesederhanaan! Cari harga promosi!

Trend pengguna membeli belah Hari Raya Aidilfitri 2024 pembeli berbelanja kesederhanaan harga barangan tinjauan responden Modachi harga murah harga promosi
Editor 2 in Bisnes & Ekonomi 1 week ago

Tahun Baharu Cina 2024! KPDN wartakan 11 jenis barangan! Laksana Skim Harga Maksimum Musim Perayaan!

Tahun Baharu Cina Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup KPDN Terengganu Skim Harga Maksimum Musim Perayaan SHMMP harga barang kawalan harga
Mohammad Ishak in Bisnes & Ekonomi 3 weeks ago