Bisnes & Ekonomi 19 Aug, 2023

Terima kasih abang rider! Mekdi belanja rider! Set hidangan percuma untuk 65,000 penghantar makanan!

@editor 2
Semua kenyataan media atau media releases boleh dihantar kepada Editor KitaReporters. Sila sertakan juga gambar iringan untuk siaran. Emel: kita.reporters@gmail.com atau editor.kitareporters@gmail.com

Share this


McDonald’s Malaysia telah menawarkan set hidangan percuma kepada 65,000 penunggang penghantaran atau rider di seluruh negara sebagai tanda penghargaan atas kegigihan dan kerja keras mereka dalam memenuhi permintaan pelanggan. 

Inisiatif #MekdiBelanjaRider #TerimaKasihAbangRider merupakan usaha restoran perkhidmatan pantas tersebut mengajak rakyat Malaysia untuk sama-sama menzahirkan penghargaan kepada golongan rider yang sentiasa mengutamakan pelanggan.

“Inisiatif ini dilaksanakan untuk mengucapkan terima kasih kepada para penunggang penghantaran kami yang bukan sekadar menghantar makanan, tetapi juga membawa kenangan terindah atau ‘feel good moments’ kepada rakyat Malaysia. 

"Mereka adalah penghubung untuk makanan kami yang lazat dan senyuman kegembiraan pelanggan. Melalui inisiatif ini, kami ingin memberi inspirasi kepada seluruh rakyat Malaysia untuk sama-sama menzahirkan penghargaan kepada semua rider di luar sana, dan membuatkan mereka sedar bahawa peranan mereka sangatlah dihargai,” kata Melati Abdul Hai, Naib Presiden dan Ketua Pegawai Pemasaran, McDonald’s Malaysia.


Melati Abdul Hai (depan, tiga dari kanan) dan Felina Lim, Pengarah Kanan Operasi, McDonald’s Malaysia serta Zaid Hasman, Ketua Pegawai Teknologi, McDonald’s Malaysia bergambar bersama penunggang penghantaran atau rider yang menebus set hidangan percuma semasa program Mekdi Belanja Rider.


Didorong oleh keazaman yang kuat untuk memenuhi sasaran pesanan yang ditetapkan, Muhammad Zul Izlan Muhammad Nor, 27, mengambil keputusan untuk berkhidmat sebagai penunggang penghantaran sepenuh masa. Ini berikutan tawaran gaji secara mingguan, dan boleh membawa sehingga RM4,000 sebulan. 

“Saya mula bekerja seawal jam 7.00 pagi bagi membolehkan saya memenuhi sasaran penghantaran harian. 

"Sebenarnya, ini bukanlah perkara mudah – ada hari saya dapat mencapainya dan ada hari yang tidak walaupun setelah bekerja sehingga lewat malam. 

"Walaupun begitu, itulah yang memberi kepuasan kepada diri saya. Saya sukakan fleksibiliti waktu bekerja, yang memberi kebebasan untuk mengurus masa sendiri demi memenuhi sasaran harian saya. Apa yang paling penting adalah disiplin diri, inilah yang menentukan segalanya.”

Berikutan pandemik Covid-19 yang melanda, Al Amin Fikri Mustafa Kamal, 27, turut mengambil keputusan menjadi rider sepenuh masa untuk menyara diri sendiri. 

“Sebelum ini, saya bekerja secara separuh masa di pelbagai tempat. Menjadi rider lebih memudahkan saya kerana boleh menjana pendapatan yang cukup dengan satu pekerjaan sahaja. 

"Saya berasa sangat gembira bekerja di McDonald’s kerana layanan baik yang diterima. Walaupun ada hari-hari yang mencabar, anggaplah itu sebagai rencah kehidupan. 

"Tak kira lambat atau cepat, yang penting kita jalankan tugas sebaik mungkin kerana melihat kegembiraan pelanggan menerima makanan adalah satu kepuasan bagi saya.”Golongan rider sentiasa memberi inspirasi kepada rakyat Malaysia dengan kualiti khidmat pelanggan yang diberikan. Tanpa mengira masa atau cuaca, rakyat Malaysia sentiasa mengharapkan mereka untuk menikmati hidangan yang lazat.

“Setinggi-tinggi penghargaan saya ucapkan kepada semua rider di seluruh negara kerana selain menghantar makanan, mereka sebenarnya melakukan lebih daripada itu. 

"Mereka turut membolehkan pelanggan untuk menikmati hidangan kegemaran dengan selesa dan gembira di rumah,” tambah Melati.

Bagi memelihara kebajikan rider McDelivery, McDonald’s Malaysia memastikan mereka dilindungi oleh Skim Keselamatan Sosial Pekerjaan Sendiri di bawah Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO).

Sebagai sebuah syarikat yang prihatin, McDonald’s Malaysia menyediakan pelbagai faedah tambahan kepada rider McDelivery termasuklah makanan percuma pada masa-masa tertentu, tuntutan jarak perjalanan dan pakej telekomunikasi bagi meringankan beban dan memudahkan urusan kerja mereka. 

Lebih menarik, terdapat juga bonus istimewa bagi menggalakkan prestasi rider. - KitaReporters/Kenyataan Media

12
14
0
12
0
You will be interested