Bisnes & Ekonomi 04 Jul, 2024

Jaminan kewangan kepada penghantar! Foodpanda Malaysia, KWSP tandatangan MoU! Buka akaun i-Saraan!

@gamal nasir mohd ali
Seorang wartawan selama lebih 30 tahun selepas menyertai Utusan Melayu pada 1989. Bergelumang dalam bidang Online sejak 2000 dan kini mengendali KitaReporters dan UtusanPress. Emel: gamalnasir@gmail.com

Share this


Foodpanda Malaysia dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) telah menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) pada hari ini. 

Memorandum Persefahaman ini menandakan satu peristiwa penting dalam memberi jaminan kewangan dan manfaat kepada rakan penghantar Foodpanda.

Dengan lebih 50,000 pekerja gig sebagai rakan penghantar, Foodpanda mengiktiraf kepentingan kestabilan kewangan untuk rakan penghantarnya. 

MoU ini membolehkan rakan penghantar Foodpanda untuk mencarum setiap bulan ke akaun KWSP mereka melalui program i-Saraan dan dengan ini, rakan penghantar dapat memastikan masa depan yang lebih terjamin. Program i-Saraan ini merupakan sebuah program simpanan secara sukarela.

MoU itu ditandatangani Sazaliza Zainuddin, Ketua Pegawai Operasi KWSP dan Shubham Saran, Pengarah Operasi, Foodpanda Malaysia, dengan matlamat utama untuk meningkatkan perancangan dan simpanan persaraan dalam kalangan rakan penghantar.


Datuk Fadzli Abdul Wahit, Naib Presiden Kanan & Ketua Bahagian Transformasi Digital, Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC); Sazaliza Zainuddin; dan Shubham Saran pada majlis menandatangani Memorandum Persefahaman antara KWSP dan Foodpanda pada 2 Julai 2024 di Menara KWSP, Kwasa Damansara.


“Rakan penghantar kami memainkan peranan yang penting dalam ekosistem kami. Sebagai sebahagian daripada inisiatif panda hearts kami, kami terus memperbaiki apa yang kami lakukan untuk meningkatkan pengalaman penghantaran mereka. 

"Kami berhasrat untuk menyediakan sumber dan sokongan yang mereka perlukan untuk berjaya dalam peranan mereka,” kata Saran.

Foodpanda akan bekerjasama dengan KWSP untuk mendidik rakan penghantar mengenai kepentingan dan kemudahan menyimpan untuk persaraan mereka melalui KWSP. 

Untuk melakukannya, kedua-dua pihak akan mengadakan ceramah mengenai perancangan persaraan dan kewangan, serta membantu rakan penghantar mendaftar dan menyediakan akaun KWSP mereka. 

Kedua-dua pihak akan menyediakan kaunter pendaftaran pada acara rakan penghantar, termasuk pertukaran beg di seluruh negara. Bekerjasama untuk meningkatkan kesedaran dalam kalangan rakan penghantar melalui aktiviti di lapangan, pengaruh penghantar, dan banyak lagi. 

Sistem baharu juga akan dilaksanakan, membolehkan rakan penghantar memilih untuk sumbangan automatik kepada akaun KWSP mereka, yang difasilitasi oleh Foodpanda.

Saran menambah, “Kami berharap dapat meneruskan perkongsian dengan KWSP untuk memperkenal lebih banyak faedah kepada rakan penghantar pada masa hadapan. 

"Kami menggalakkan semua rakan penghantar kami untuk mendaftar dan mula proses penjimatan hari ini.” - KitaReporters/Kenyataan Media

8
12
0
17
0
You will be interested