Bisnes & Ekonomi 28 Jul, 2023

Pembiayaan 60 usahawan wanita! Program peningkatan kemahiran! Anjuran MADCash dan PWDC Pulau Pinang!

@editor 2
Semua kenyataan media atau media releases boleh dihantar kepada Editor KitaReporters. Sila sertakan juga gambar iringan untuk siaran. Emel: kita.reporters@gmail.com atau editor.kitareporters@gmail.com

Share this


Madcash Sdn. Bhd., pembangun platform fintech MADCash (Multiply Assist Donate Cash) mengumumkan pada 28 Julai 2023 bahawa ia telah bekerjasama dengan Perbadanan Pembangunan Wanita Pulau Pinang (PWDC) untuk menyediakan pembiayaan mikro sebanyak RM1,500 kepada setiap 60 usahawan wanita B40 yang akan mengambil bahagian dalam program peningkatan kemahiran yang dikenali sebagai Wanita Jana Rezeki bermula pada September hingga November 2023. 

Pembiayaan ini bertujuan untuk membantu menampung kos menghadiri kursus masakan, jahitan, atau penjagaan selepas bersalin.

Usahawan wanita yang berminat untuk mendapatkan pembiayaan mikro daripada MADCash perlu memohon melalui platform dalam talian (www.getmadcash.com). Pembiayaan ini bebas faedah, dan penerima dikehendaki membayarnya dalam tempoh sepuluh bulan.

Program Wanita Jana Rezeki oleh PWDC disasarkan untuk memastikan usahawan mendapat kemahiran daripada tenaga pengajar yang berkelayakan, membantu mereka menghasilkan produk untuk memenuhi permintaan pasaran dan melengkapkan mereka dengan pengetahuan dan kemahiran yang relevan untuk bersaing dalam dunia perniagaan.


Nuraizah Shamsul Baharin 


Pengarah Urusan MADCash, Nuraizah Shamsul Baharin berkata, "Pembiayaan ini akan membolehkan peserta memperoleh pendidikan dan kemahiran yang betul daripada jurulatih yang berkelayakan. 

"Ini adalah langkah penting yang boleh menjadikan mereka peniaga yang lebih baik selain membantu mereka meningkatkan mata pencarian. 

"Kami teruja dapat menyertai PWDC dalam program murni ini untuk menyokong komuniti B40 di negeri Pulau Pinang.”

Ong Bee Leng, Ketua Pegawai Eksekutif PWDC pula berkata, “Program Wanita Jana Rezeki direka untuk menyokong wanita daripada golongan berpendapatan rendah untuk membina aliran pendapatan mereka sendiri. 

"Tahun ini (2023), program ini memberi tumpuan kepada kemahiran usahawan yang berkaitan dengan masakan, jahitan, dan penjagaan lepas bersalin. 

"Mereka akan diberi latihan intensif selama tiga bulan bagi membina keupayaan mereka dalam bidang yang diminati masing-masing."

“Kerjasama dengan MADCash membolehkan kami terus mendekati lebih ramai usahawan wanita yang memerlukan sokongan dalam membina atau mengembangkan perniagaan mereka. 

"Oleh itu, kami percaya dengan kerperluan kewangan yang dipenuhi, kurang masalah akan timbul dalam keluarga akibat kekangan kewangan. Ia membantu membina rumah tangga yang lebih harmoni,” tambah Bee Leng.

“MADCash akan terus memantau kemajuan usahawan-usahawan ini dan mereka akan mendapat sokongan daripada kami dalam bentuk peningkatan kemahiran kewangan dan perniagaan, rangkaian, bimbingan, dan sokongan rakan peniaga, bernilai RM3,000 seorang. 

"Ini bagi memastikan mereka terus berkembangan,” jelas Nuraizah. - KitaReporters/Kenyataan Media


Ong Bee Leng

 

13
14
0
15
0
You will be interested

Pembiayaan peribadi kadar istimewa! CBP, Angkasa kukuhkan hubungan! Tandatangan Dokumen Kerjasama!

Koperasi Co-opbank Pertama Malaysia (CBP) Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia (Angkasa) pakej pembiayaan peribadi kadar istimewa Dokumen Kerjasama

Editor 2 in Bisnes & Ekonomi 3 weeks ago

Moh sokong Gerai Si Kembo! 2 beradik kembar jual air kelapa, coconut shake! Antara terlaris di Jeram!

Kegigihan dua anak muda yang merupakan adik beradik kembar mengusahakan Gerai Si
Hariyati Ariffin in Bisnes & Ekonomi 4 days ago

Trend beli belah Hari Raya Aidilfitri! Pengguna berbelanja penuh kesederhanaan! Cari harga promosi!

Trend pengguna membeli belah Hari Raya Aidilfitri 2024 pembeli berbelanja kesederhanaan harga barangan tinjauan responden Modachi harga murah harga promosi
Editor 2 in Bisnes & Ekonomi 1 week ago

Tahun Baharu Cina 2024! KPDN wartakan 11 jenis barangan! Laksana Skim Harga Maksimum Musim Perayaan!

Tahun Baharu Cina Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup KPDN Terengganu Skim Harga Maksimum Musim Perayaan SHMMP harga barang kawalan harga
Mohammad Ishak in Bisnes & Ekonomi 2 weeks ago

Negara membangun jadi penyumbang perdagangan dunia! Jika sektor logistik, rantaian bekalan diperkukuh!

Negara membangun perdagangan global sektor logistik rantaian bekalan ASEAN kursi Ismail Sabri Yaakob Universiti Teknologi Rajamangala Thanyaburi RMUTT simposium
Editor 2 in Bisnes & Ekonomi 2 weeks ago