Menara Gading 09 Aug, 2022

Video| Faedah takaful! Anak pegawai tadbir UUM terima RM82k! Skim Takaful MKSK UUM-Takaful Ikhlas!

@corp comm uum
Kelab Mobile Journalist UUM

Share this

Nur Fathiah Atiqah Affendy menerima replika cek Skim Takaful MKSK UUM-Takaful Ikhlas. 

NUR Fathiah Atiqah Affendy, 20, anak Pegawai Tadbir di Jabatan Pendaftar Universiti Utara Malaysia (UUM), Allahyarham Affendy Muhammad menerima replika cek Skim Takaful MKSK UUM-Takaful Ikhlas yang berjumlah RM82,000 di UUM pada 7 Ogos 2022 lalu.

Majlis penyampaian cek itu dilakukan oleh Naib Canselor UUM Prof Dr Haim Hilman Abdullah kepada Nur Fathiah Atiqah dan disaksikan oleh Naib Presiden Corporate Solution Departmment Takaful Ikhlas Suhaimi Ismail dan Pendaftar UUM Ahmad Rasidi Abdullah.

Nur Fathiah Atiqah hadir bagi pihak ibunya, Norashida Halim. Allahyarham Affendy meninggal dunia kerana sakit.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan insurans takaful


Prof Dr Haim Hilman Abdullah kepada Nur Fathiah Atiqah dan disaksikan oleh Suhaimi Ismail (dua dari kiri) dan Ahmad Rasidi Abdullah (dua dari kanan).


Haim Hilman dalam ucapannya berharap wang yang diterima ini akan membantu keluarga ini nanti.

Katanya Skim Takaful Berkelompok MKSK ini mula diperkenalkan di UUM pada 2018 dan mendapat kelulusan Mesyuarat Jawatankuasa Pengurusan Universiti ke-250 Bil 10/2018 untuk mempromosikan skim isurans ini kepada staf universiti.

MKSK (Majlis Kebajikan, Sukan dan Kebudayaan) hanya menjadi penaung dan pemegang polisi induk sahaja dan tidak terlibat dalam hal-hal berkaitan tuntutan staf, sijil penyertaan, penyata cukai pendapatan dan perihal dokumen lain,” ujarnya lagi.Skim ini adalah untuk menjaga kebajikan staf, ahli keluarga serta waris dengan memberi perlindungan kepada waris jika pencarum ditimpa penyakit, musibah dan kematian.

Polisi Induk Skim Takaful MKSK ini diaktifkan sejak  01 Jun 2019 dengan penyertaan awal staf dan ahli keluarga berjumlah 630 orang dan kini meningkat kepada 1,092 orang.

Manakala jumlah tuntutan manfaat yang telah diterima oleh staf mulai tahun 2020 sehingga kini berjumlah RM96,920.

Oleh itu, Dr Haim Hilman menyarankan mereka yang belum menyertainya boleh mendapatkan penjelasan dan maklumat mengenai skim ini nanti.


Nur Fathiah Atiqah Afendy 20 menerima replika cek Skim Takaful MKSK UUM-Takaful Ikhlas yang berjumlah RM82,000.


Sementara itu Naib Presiden Corporate Solution Departmment Suhaimi Ismail dalam ucapan aluannya berkata, seramai 1,092 orang telah mencarum dalam skim ini meliputi pegawai 526, pasangan 303 dan untuk anak-anak berjumlah 263 caruman.

“Caruman ini membolehkan mereka mendapat manfaat kematian, khairat kematian dan elaun hospital,” sambungnya. - KitaReporters/UUM


Naib Presiden Corporate Solution Departmment Takaful Ikhlas Suhaimi Ismail berucap dimajlis itu.

13
11
0
10
0
You will be interested

Mahasiswa Patriotik Keluarga Malaysia! Pinjaman PTPTN 100%! Pinjaman laptop! Kepada pelajar M4O M1!

Jualan Murah Keluarga Malaysia (JMKM) diadakan di setiap IPT mulai Oktober, pinjaman PTPTN kepada M40 M1 dinaikkan kepada 100 peratus, pinjaman laptop PTPTN

Editor 1 in Menara Gading 1 week ago

Tahniah! 54 pelatih Kor SUKSIS UniSZA tamat latihan! Terima sijil pentauliahan Inspektor Kor SUKSIS!

Seramai 54 pelatih (22 siswa, 32 siswi) Kor SUKSIS UniSZA berjaya tamat latihan dan terima sijil pentauliahan Inspektor Kor Sukarelawan Siswa dan Siswi (SUKSIS)
Mohammad Ishak in Menara Gading 3 days ago

50 tahun Masscom UiTM! Forever Young & Still Kicking! Graduannya serba boleh, semangat juang tinggi!

Fakulti komunikasi dan Pengajian Media (FKPM) atau lebih dikenali sebagai Masscom UiTM Shah Alam sambut ulang tahunnya ke-50. Antara fakulti komunikasi terawal
Hariyati Ariffin in Menara Gading 6 days ago

Keputusan permohonan ke UA pada 25 Sept 2022! Bagi lepasan STPM dan setaraf! Semakan secara online!

\Pelajar-pelajar lepasan STPM 2021 atau yang setaraf dengannya boleh semak keputusan ke Universiti Awam (UA) bagi pengajian sesi 2022/2023 bermula 25 Sept 2022
Nur Sabrina Samsudin in Menara Gading 1 week ago

Majlis Anugerah Bakat MAPUM 2022 di UMT! Tahniah pemenang anugerah! Tahniah UUM rangkul 8 anugerah!

KPT untuk julung kalinya menganjurkan Majlis Anugerah Bakat MAPUM (MABMA) 2022 kepada warga kerja Majlis Perumahan Universiti-Universiti Awam Malaysia (MAPUM)
Nur Sabrina Samsudin in Menara Gading 1 week ago