Menara Gading 10 Dec, 2020

100k saksikan perasmian! Seminar Kesukarelawanan Kebangsaan!

@samsudin oli mohamed
34 tahun berpengalaman sebagai Jurufoto Berita Harian, Jurufotografi UUM, Wartawan bebas Akhbar Berita Harian, Harian Metro, Utusan Malaysia, Kosmo, Sinar Harian, Majalah Pendidik, Dewan Masyarakat, Rtm Kedah/Perlis, Penceramah Fotografi, kewartawanan

Share this

LEBIH 100,000 orang menyaksikan perasmian Seminar Kesukarelawanan Kebangsaan melalui platform Facebook (FB) Live. Seminar bertemakan Normal Baharu Kesukarelawanan sempena Hari Kesukarelawanan Antarabangsa ini berlangsung di Dewan School of Multimedia Technology and Communication (SMMTC) Universiti Utara Malaysia (UUM) Sintok, Kedah. : KitaReporters Lagi cerita-cerita berkaitan Universiti Utara Malaysia:

https://kitareporters.com/search?search=uum


Ketua Pengarah Pendidikan Tinggi, Jabatan Pendidikan Tinggi (JPT), Prof. Dato' Seri Dr. Mohamed Mustafa Ishak yang merasmikan program pada 5 Disember 2020 itu berkata, perpaduan dan keharmonian negara dapat dikekalkan dengan adanya semangat kekitaan dan perpaduan kaum yang subur di kalangan rakyat di negara ini.

Katanya, semangat tersebut boleh disemaikan melalui aktiviti-aktiviti kesukaralewan dengan menyertai pelbagai pertubuhan dan kelab yang ditubuhkan di Institusi Pengajian Tinggi (IPT) di negara ini. 


Dr. Mohamed Mustafa Ishak merasmikan seminar.


"Platform ini dapat memberi ruang kepada mereka sebagai pemimpin pelajar dan mengadakan interaksi secara bersemuka atau melalui webex dan online termasuk mematuhi semua Prosedur Operasi Standard (SOP) ketika Pandemik Koronavirus (COVID-19) ini," katanya lagi.

Dr Mohamed Mustafa menambah komuniti yang dibentuk ini harus membantu masyarakat dalam menjayakan aktiviti-aktiviti yang berbentuk ilmiah, kemasyarakatan dan sebagainya.

Sukarelawan yang menawarkan diri untuk menyertainya perlu bersedia dalam semua aspek sekiranya ingin membantu masyarakat ketika musim banjir atau terlibat dengan kerja kemasyarakatan lain antaranya bencana, membantu mengumpul dana dan lain-lain lagi. 


Dari kiri YDP MPP UUM, Dekan HEP UUM, TNC HEPA UniMAP, TNC HEPA UUM dan Pengarah Kaunseling UUM yang menghadiri seminar itu.


Seminar Kesukarelawanan Peringkat Kebangsaan Kali ke-3 anjuran UUM dengan kerjasama JPT dan Majlis Sukarelawan Universiti Malaysia (MASKUM) ini merupakan satu badan komuniti yang bergerak di bawah naungan Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia (KPT).

Dalam pada itu, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) UUM, Prof. Madya Dr. Hendrik Lamsali yang mewakili Naib Canselor UUM berkata, Seminar Sukarelawan Kebangsaan itu bertujuan untuk melihat fungsi sukarelawan pelajar sebagai 'frontliner' bagi membantu individu lain yang ditimpa musibah.

Menurutnya, sebagai seorang sukarelawan, kita perlulah merancang dengan teliti dan teratur program-program yang melibatkan kesepaduan dan kesukarelawanan dalam kalangan masyarakat.

Katanya, sukarelawan pelajar perlulah lebih kreatif berfikir dan bertindak dalam melaksanakan program dan operasi pasca bencana. 


Nur Heliza Helmi aktivitis kemanusiaan dan selebriti turut diundang sebagai penceramah.


Dr Mohd Suzeren Md Jamil, Pengarah Bahagian Mahasiswa Holistik (BMH), Jabatan Pendidikan Tinggi berinteraksi secara online melalui Fb Live.


"Sekiranya anda gagal berfikir dan bertindak secara kreatif, halangan yang mendatang menjadi sukar untuk ditempuh menyebabkan agenda dan objektif utama kesukarelawanan terganggu.

"Aktiviti kesukarelawanan ini tidak hanya terbatas di dalam negara sahaja malah ke peringkat yang lebih global. Pelajar juga perlulah mempunyai jaringan networking yang meluas supaya sentiasa memperkasakan kemahiran dan pengetahuan dengan lebih meluas dalam sukarelawan ini," katanya.

Seminar tersebut turut dihadiri Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar Dan Alumni), Universiti Malaysia Perlis  (UniMAP) merangkap Pengerusi MASKUM, Prof. Dr. Mohd Fo’ad Sakdan. - KitaReporters

Perasmian Seminar Kesukarelawanan Kebangsaan melalui Facebook live di Dewan School of Multimedia Technology and Communication (SMMTC) SMMTC UUM Sintok, Kedah.

You will be interested

Jomlah masuk IKTBN Pagoh! Jadi tenaga kerja mahir mekanikal!

Lepasan SPM 18 hingga 30 tahun ditawarkan pengajian termasuk penginapan secara percuma dalam bidang teknologi pembuatan pemesinan dan pengeluaran di IKTBN Pagoh

Video| Tingkatkan mutu bola sepak! UniSZA jalin kerjasama dengan kelab Terengganu Football Club

UniSZA jadi institusi pendidikan tinggi pertama di Terengganu jalinkan kerjasama dengan Terengganu Football Club (TFC) bagi tingkatkan mutu bola sepak negeri
Mohammad Ishak in Menara Gading 5 days ago

UiTM gerakkan 15,000 sukarelawan turun bantu mangsa banjir! Lancarkan Tabung Bencana Banjir!

UiTM gerakkan 15,000 sukarelawan untuk bantu mangsa banjir yang melanda beberapa negeri. Misi pascabanjir itu libatkan warga dan alumni dari seluruh cawangan
Sarfarizmal Saad in Menara Gading 6 days ago

YaPEIM agih dana Inspirasiku kepada UMT! Bantu persediaan pelajar daripada keluarga B40 ke IPT

Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YaPEIM)  menerusi inisiatif terbahar
Mohammad Ishak in Menara Gading 1 week ago

Trend era digital, maya! UniSZA bina Studio al-Quran yang pertama! Untuk perkasa PdP hafazan

UniSZA mengorak langkah perkasakan pembelajaran dan pengajaran (PdP) dalam aspek pembacaan dan hafazan al-Quran dengan bangunkan Studio al-Quran yang pertama
Mohammad Ishak in Menara Gading 2 weeks ago