Kampus & Pendidikan 21 Apr, 2024

Projek Roselprenuer! UMT bantu tingkat taraf hidup OKU! Suntikkan harapan baharu untuk majukan diri!

@mohammad ishak
Bekas penulis Kumpulan NSTP selama 35 tahun sebelum bersara pada Oktober 2018 dan berkhidmat di Terengganu. Pernah membongkar peristiwa sembahyang dua imam dalam satu kampung di Daerah Besut selain perkampungan Kerajaan Langit Ayah Pin.Menyertai Kitareporters Feb 2019.

Share this

Peserta projek sedang mengisi tanah dalam plastik


SEKUMPULAN ahli persatuan OKU pekak mampu menarik nafas lega selepas kekurangan yang dimiliki telah mendapat perhatian daripada sekumpulan penyelidik Universiti Malaysia Terengganu (UMT) untuk tampil membantu bagi menjana ekonomi mereka.

Ketua Projek, Prof. Madya Ts. Dr. Wan Zaliha Wan Sembok berkata pihaknya terpanggil untuk membantu kumpulan itu setelah menjalankan beberapa siri projek penyelidikan yang berpotensi untuk dilaksanakan oleh kumpulan sasar.

“Pada tahun 2020, OKU yang berdaftar di Jabatan Kebajikan Masyarakat adalah seramai 581,265 orang. Daripada jumlah tersebut, OKU kategori cacat pendengaran mencatatkan 6.3%. Jumlah pekerja cacat pendengaran yang berdaftar dalam organisasi kerajaan atau swasta amatlah rendah, direkodkan hanya sekitar 210 orang OKU dengan masalah pendengaran.

“Oleh itu, satu inisiatif perlu diambil bagi membantu golongan ini dalam memajukan diri mereka melalui ilmu dan teknologi dalam bidang pertanian yang sangat luas dan mudah untuk diaplikasikan," katanya.


benih semaian siap untuk dipindahkan ke tapak projek tanaman


Menurut Dr. Wan Zaliha, penanaman rosel dan penghasilan produk berasaskan rosel merupakan ‘jalan keluar’ yang sesuai dan bertepatan dengan kelebihan yang dimiliki kumpulan itu. 

“Kita perkenal projek tanaman rosel melalui program pemindahan ilmu serta mengadakan siri latihan melalui kelas dan juga amali di lapangan," jelasnya.

Beliau berkata, Projek Roselprenuer ini melibatkan hampir 100 orang ahli daripada komuniti OKU pekak termasuk isi rumah dan sekiranya projek ini mencapai sasaran yang digariskan dan UMT sedia kembangkan kepada semua ahli OKU pekak yang berdaftar di negeri Terengganu.

“Kita terapkan semua aspek bermula dengan langkah pertama penyediaan tapak, semaian, penjagaan tanaman, tuaian dan juga penghasilan produk hiliran seperti jus, jem, aiskrim dan lain-lain,” katanya lagi. 

Ujarnya, projek Roselpreneur itu adalah tajaan dana Yayasan Inovasi Malaysia (YIM) di bawah Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) serta dijangka memberi pulangan kira-kira RM1,000 sebulan. 


Seorang peserta sedang menuai buah


Projek ini, kata Dr Wan Zaliha, diperkenal kepada ahli persatuan OKU pekak pada September 2023 dan pemilihan padanan peserta OKU ini juga berdasarkan kemampuan serta mudah dilaksanakan dengan kos rendah. 

Katanya, program berbentuk pemindahan ilmu kepada komuniti itu telah dilaksanakan sejak lebih lima tahun lalu melibatkan peserta daripada pelbagai latar belakang seperti komuniti asnaf, ibu tunggal dan kumpulan B40. 

“Beberapa program pemindahan ilmu telah dilaksanakan sebelum ini seperti projek penghasilan baja, projek penanaman Melon Manis Terengganu, projek penanaman sayuran berbuah seperti tomato ceri, bendi, cili, timun batang serta penanaman pelbagai jenis sawi termasuk strawberi tanah rendah. 

"Selain itu, OKU pekak ini juga telah mampu berdikari melalui projek pertanian bandar atau Kebuniti Madani yang mana telah membuahkan hasil lumayan.

“Apa yang kita harapkan semoga program pemindahan ilmu dari universiti kepada komuniti seperti ini mampu memberi suntikan semangat dan harapan baharu buat kumpulan sasar untuk keluar daripada kepompong kemiskininan serta mengubah kualiti kehidupan ke tahap lebih baik,” katanya lagi. - KitaReporters


 

15
12
0
17
0
You will be interested