Kampus & Pendidikan 18 Apr, 2024

Pujuk masuk U! Kolaborasi MPP UPSI, UMS pupuk minat generasi muda sambung belajar ke menara gading!

@rosdi ismail
Berpengalaman sebagai pemberita bersama Berita Harian (BH) bermula pada tahun 1985 hingga 2017. Pada tahun 1991, diserapkan dalam unit penyunting BH di Bangsar, Kuala Lumpur. Kemudian, pada tahun 1997 dipindahkan ke unit pendidikan BH sebagai penyunting

Share this


FENOMENA kurangnya minat generasi muda melanjutkan pengajian ke peringkat lebih tinggi ekoran keinginan mencari pekerjaan mendorong Majlis Perwakilan Pelajar (MPP), Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Tanjong Malim, Perak, berangkat  ke Kota Kinabalu, Sabah untuk menjayakan Program MPP UPSI bersama MPP Universiti Malaysia Sabah (UMS) pada 13 hingga 16 Mac 2024.

Yang Dipertua MPP UPSI,  Amirul Haiqal Amirrudin Baki, berkata objektif program itu diadakan adalah untuk mempromosi dan menggalakkan golongan muda di sekitar Sabah menyambung pelajaran ke peringkat menara gading.


MPP UPSI dan IKSAS bersama peserta Outreach Zon 1 di Sekolah Menengah Tun Fuad Stephens, Kiulu, Sabah.


"Program ini dilaksanakan MPP sebagai menyahut seruan Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk  Seri Diraja Dr. Zambry Abdul Kadir yang menyatakan Penyediaan Bakat Terbaik Negara dengan inisiatif menarik minat lebih ramai golongan muda untuk memasuki pendidikan tinggi supaya mereka menjadi golongan profesional serta mengumpulkan pandangan mahasiswa yang boleh digunakan sebagai rujukan untuk penambahbaikan inisiatif daripada kerajaan.

“MPP UPSI melakukan kunjungan hormat ke MPP UMS bagi sesi perbincangan dua hala berkenaan cadangan sebagai rakan kolaborasi bagi Misi Kebajikan dan Pendidikan di Sabah dan sempat melakukan ‘townhall’ berkenaan Inisiatif Flysiswa.

“Kedua-dua MPP turut melakukan perbincangan mengenai perkara berkaitan kebajikan mahasiswa dan kolaborasi bersama,” ujarnya. 

Menurutnya, sepanjang berada di Kota Kinabalu selama tiga hari itu, MPP UPSI bersama Ikatan Sepadu Anak Jati Sabah (IKSAS) turut bersama-sama menghadiri program Outreach Edu Voyage yang dianjurkan oleh IKSAS di beberapa zon membabitkan 24 daerah dalam 10 zon.

Tambahnya, program itu antara inisiatif daripada UPSI untuk menarik minat golongan muda yang rata-rata sudah tidak minat untuk menyambungkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi.

"Hal ini kerana mereka lebih tertarik dengan pekerjaan gig seperti menghantar makanan kerana menawarkan gaji yang lumayan serta kekurangan akses dan pendedahan kepada pendidikan tinggi, " ujarnya. 

Program yang dihadiri hampir 2,000 pelajar Tingkatan Lima dan Enam seluruh Sabah untuk diberi pendedahan awal tentang pendidikan tinggi, sekali gus dapat mempromosi UPSI.


MPP UPSI bersama MPP UMS merakamkan kenangan selepas sesi perbincangan.


Sementara itu, Yang Dipertua MPP UMS, Roslan Abdullah, berkata sesi ‘townhall’ itu mendapat sambutan yang baik daripada kedua-dua pihak dengan beberapa hasil perbincangan yang akan dikongsikan kepada pihak KPT untuk ditambah baik.

Katanya, sesi diskusi seperti itu amat penting kerana ia mengumpulkan pelbagai pandangan daripada pemegang taruh iaitu mahasiswa itu sendiri. - KitaReporters

18
14
1
8
0
You will be interested