Menara Gading 25 Feb, 2021

Inisiatif tanggungjawab sosial universiti (USR)! Pelajar ikuti PdPR di makmal komputer UniMAP

@suhana abdul mutalib
Pensyarah di Fakulti Sains Gunaan dan Kemanusiaan (FSGM) merangkap Pegawai Khas Media Naib Canselor UniMAP. Bekas wartawan dan pernah berkhidmat dengan akhbar Utusan Malaysia, Harian Metro dan Berita Harian.

Share this


AIR muka keterujaan dan kegembiraan jelas terpancar pada wajah 18 pelajar sekolah sekitar Kangar yang berpeluang mengikuti sesi Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) yang dikendalikan di Makmal Komputer Fakulti Teknologi Kejuruteraan Kimia (FTKK) Universiti Malaysia Perlis (UniMAP).

Anak-anak ini yang datangnya dari 10 buah sekolah di sekitar negeri Perlis merupakan pelajar daripada kategori kurang berkemampuan dan berdepan dengan masalah untuk mengikuti sesi PdPR yang telah bermula pada Januari 2021 lalu.

Naib Canselor UniMAP, Prof. Ir. Ts. Dr. R Badlishah Ahmad berkata, program ini merupakan inisiatif tanggungjawab sosial universiti (USR) pensyarah dan tenaga pengajar FTKK UniMAP dalam usaha mengatasi masalah keciciran mengikuti pembelajaran disebabkan kekangan dari aspek kemampuan fizikal dan kewangan.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan UniMAP:

https://kitareporters.com/search?search=unimap


Pensyarah Kanan FTKK UniMAP, Dr. Khairul Anwar Abdul Halim memberikan penerangan kepada para pelajar yang mengikuti PdPr secara dalam talian di Makmal Komputer FTKK di Kangar.


Menurut beliau, pada asalnya program ini telah direncanakan lebih awal namun selepas negeri Perlis termasuk dalam negeri yang dikenakan arahan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bermula 22 Januari 2021, program ini terpaksa ditangguhkan terlebih dahulu.

“Alhamdulillah, sebaik sahaja Perintah KAwalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) dilaksanakan di negeri ini 19 Februari 2021, UniMAP terus menggerakkan kembali inisiatif ini yang turut mendapat kerjasama dari Jabatan Pendidikan Negeri Perlis, Unit Pembangunan Komuniti dan penduduk setempat.

“Meskipun pengumuman pembukaan sekolah telah dibuat oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM), program ini akan tetap diteruskan terutama membabitkan pelajar sekolah menengah yang hanya akan mula bersekolah secara fizikal pada bulan April nanti,” ujarnya.


Kekangan mengikuti kelas PdPr berjaya di atasi melalui penganjuran Program USR yang dikendalikan oleh FTKK UniMAP.


Mengulas lanjut, Prof. R Badlishah berkata, kekuatan akademik dan penyelidikan UniMAP merupakan antara aspek yang digemblengkan bagi menyokong agenda nasional University For Society (U4S) iaitu untuk manfaat dan pembangunan komuniti.

Jelasnya, selain daripada sumbangan berbentuk produk, UniMAP juga sebelum ini telah terlibat dalam 16 projek penyelidikan yang bersifat pemindahan ilmu, manakala 62 program lagi dilaksanakan bagi tujuan pengupayaan komuniti dan hasilnya telah didokumentasikan dalam bentuk penerbitan buku U4S.

“UniMAP juga berjaya melibatkan 69 industri dan agensi yang bersama-sama menyumbang kepada kelestarian komuniti, dengan menyaksikan penyertaan 1,863 ahli masyarakat. 

"Secara keseluruhannya, sepanjang tahun 2020, seramai 2,217 orang staf dan pelajar universiti telah terlibat dalam program universiti untuk komuniti dan ia merupakan  permulaan yang baik dalam membantu komuniti mencapai kelestarian sebagai mana yang digariskan dalam agenda Matlamat Pembangunan Lestari (SDG),” jelas Prof. R Badlishah.


UniMAP turut melancarkan buku University For Society (U4S) sebagai bukti komitmen menjayakan agenda SDG. 

You will be interested

Berminat dengan plat khas? UniSZA buka bidaan nombor plat khas! Boleh menangi hadiah menarik!

UniSZA sediakan 4 kategori pakej harga bagi nombor plat khas yang ditawarkan iaitu Bernilai, Menarik, Popular, Semasa. Berpeluang menangi hadiah-hadiah menarik

Mohammad Ishak in Menara Gading 3 weeks ago

Terima kasih MMU! Bantu naik taraf pusat sumber tiga sekolah menengah! Agar seiring era digital

MMU meterai MoU dengan SM Sains Muar, SMK Dang Anum Merlimau dan SM Sains Muzaffar Syah bagi naik taraf pusat sumber sekolah serta sedia beri khidmat sokongan
Sahbulah Mohamad Darwi in Menara Gading 1 week ago

Derma darah selamatkan nyawa! 58 pelajar Inasis Proton Tradewinds UUM sertai kempen derma darah

58 pelajar Inapan Siswa (Inasis) Proton dan Tradewinds UUM sertai kempen derma darah dengan kerjasama Tabung Darah Hospital Sultanah Bahiyah (HSB), Alor Setar
Samsudin Oli Mohamed in Menara Gading 1 week ago

Kunjungan hormat UUM ke LHDN! Tingkatkan kebolehpasaran, siap industri siswazah UUM untuk LHDN

Pertemuan antara Dr Hendrik Lamsali dengan Dr Sabin Samitah bagi jalin kerjasama dalam tingkatkan kebolehpasaran siswazah UUM untuk diterima bekerja dengan LHDN
Samsudin Oli Mohamed in Menara Gading 2 weeks ago

Pemimpin pelajar UUM akur titah Agong bendung COVID-19! Ikrar bantu program imunisasi negara!

Majlis Presiden Jawatankuasa Kepimpinan dan Pembangunan Siswa (MPJ) UUM menjunjung kasih titah Yang di-Pertuan Agong dan usaha kerajaan sediakan vaksin COVID-19
Samsudin Oli Mohamed in Menara Gading 2 weeks ago