Menara Gading 23 Nov, 2021

Patuh SOP! Pendaftaran secara fizikal! 72 pelajar baharu IKTBN Alor Gajah hadir untuk lapor diri

@samsudin oli mohamed
Mula menceburkan diri dalam bidang kewartawanan sejak 1986 dan menjadi penceramah serta penulis bebas untuk beberapa penerbitan.

Share this

Sebahagian Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) dan staf IKTBN Alor Gajah, Melaka yang terlibat semasa majlis pendaftaran.

Ibu bapa pelajar IKTBN Alor Gajah hanya menurunkan anak mereka. - Kredit foto-foto: Ikhsan IKTBN Alor Gajah.

SERAMAI 72 pelajar baharu melaporkan diri secara fizikal bagi meneruskan pengajian di Institut Kemahiran Tinggi Belia Negara (IKTBN) Alor Gajah, Melaka pada 18 November 2021 lalu.

Pengarahnya Syamsul Tahrin Mohd Tahir berkata, kehadiran pelajar ke institut ini melibatkan 68 pelajar lelaki dan empat perempuan dalam bidang teknologi elektrik.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan IKTBN


Pengarah IKTBN Alor Gajah, Melaka Syamsul Tahrin Moh Tahir.

Katanya, pendaftaran pelajar ini dilakukan mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang telah digariskan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN), Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan Kementerian Belia dan Sukan (KBS).

Keluarga pelajar yang mendaftar juga tidak dibenarkan turun dari kenderaan untuk menurunkan barang kerana barangan pelajar yang pulang ke institut itu dibantu oleh Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) dengan diawasi oleh pihak IKTBN,” katanya ketika dihubungi.


Pelajar lapor diri untuk sesi pengajian mereka.

Dalam pada itu, beliau memaklumkan pelajar-pelajar yang mendaftar ini telah mengikuti pembelajaran secara dalam talian sejak Ogos 2021 selepas melaporkan diri untuk pengajian mereka untuk semester Julai 2021.

Syamsul Tahrin menambah kesemua pelajar yang mendaftar juga perlu membuktikan mereka sihat dan bersedia untuk menyesuaikan diri di asrama dan bilik kuliah dalam suasana pembelajaran yang penuh dengan SOP akibat COVID-19 ini.

Pelajar yang mendaftar ini adalah dari program Pendawaian Elektrik PW2, penjaga jentera A1 dan penjaga jentera A4. - KitaReporters


MPP juga menjaga keselamatan dengan memakai PPE semasa bertugas.

Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) bantu membawa barang pelajar yang datang mendaftar. 

18
9
0
15
0
You will be interested

KPT cipta sejarah baharu! Tubuh MUFA! Sasar lahirkan lebih ramai The Thinking Footballer di IPT!

KPT mengorak langkah baharu dalam usaha transformasi sukan bola sepak di IPT apabila secara rasmi lancarkan Persatuan Bola Sepak Universiti Malaysia (MUFA)

Kejohanan Kampus PUBG Mobile (PMCC) 2021! 3 IPT wakili Malaysia ke peringkat PMCC Asia Tenggara!

PMS Phantom dari Politeknik Muadzam Shah juarai Kejohanan Kampus PUBG Mobile (PMCC) 2021. Kedua, UniKL.Nova dari UniKL MIIT; ketiga, UBMI.Esport dari UniKL BMI
News Editor 2 in Menara Gading 5 days ago

UMT tuan rumah! Pelancaran Malaysia Laporan 2021 Lancet Countdown! Kesihatan, perubahan iklim!

UMT buat kedua kalinya wakili Malaysia sebagai penganjur dan tuan rumah Malaysia Launch of The 2021 Report of the Lancet Countdown on Health and Climate Change
Mohammad Ishak in Menara Gading 6 days ago

Meriah! 120 peserta santai berbasikal, erat hubungan keluarga UMP! Sempena sambutan ke-20 tahun!

Program Santai Berbasikal bersama Keluarga UMP disertai kira-kira 120 peserta terdiri dalam kalangan staf, kakitangan diadakan sempena sambutan ke-20 tahun UMP
News Editor 2 in Menara Gading 1 week ago

UniKL menangi 3 pingat kecemerlangan! 10 IPT sertai WorldSkills Malaysia University Challenge!

UniKL serlahkan pencapaian dalam pertandingan kemahiran WorldSkills Malaysia (WSM) dengan menang 3 Pingat Kecemerlangan di WSM University Challenge (WSMUC) 2021
News Editor 2 in Menara Gading 1 week ago