Menara Gading 14 Jul, 2022

Nak belajar di luar negara! Hubungi Zara Zakiah Education! Agensi hantar pelajar ke luar negara!

@rahana md
Bekas Wartawan Utusan Malaysia yang pernah bertugas di Majalah Wanita dan akhbar di Ibu Pejabat Jalan Chan Sow Lin dan biro Kelantan.

Share this


Jika diberi pilihan mahu belajar di dalam atau di luar negara?  Tepuk dada tanya selera. 

Di mana juga lokasi untuk menyambung pengajian ikut kemampuan masing-masing walaupun lebih ramai yang beranggapan pelajar berkelulusan luar negara lebih berdikari, matang membuat keputusan malah berani keluar dari zon selesa.

Ketua Pegawai Eksekutif Zara Zakiah Education Sdn Bhd (Zara Zakiah Education), Anwar Shamsudin ketika ditemui berkata, keistimewaan ada di mana-mana kerana yang penting pelajar mesti menyelesaikan kuliah sehingga mengenggam ijazah.

Bagaimana pun katanya berdasarkan pengalaman lebih 10 tahun membuka agensi menghantar pelajar ke luar negara, kebanyakan pelajar yang pulang sangat berdikari.

"Sejujurnya kebanyakan pelajar yang kami hantar di luar negara apabila pulang mereka akan cepat membuat keputusan untuk pencapaian seterusnya. Ada yang memilih menjadi pakar, membuka klinik sendiri atau membuat keputusan bekerja dan tinggal di luar negara. Mereka juga lebih tahan diuji dengan cabaran apabila menjalani latihan sebagai Pegawai Perubatan Latihan Siswazah atau housemanship," ujarnya.

Beliau berkata demikian pada majlis penyampaian sijil kepada peserta Program Kem Motivasi Education Advanture (Eduventure) di Semenyih Ecoventure Resort and Recreation di Semenyih, Selangor baru-baru ini anjuran syarikatnya.


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan belajar di luar negara

Ketua Pegawai Eksekutif Zara Zakiah Education Sdn Bhd (Zara Zakiah Education), Anwar Shamsudin (4 dari kiri)  bersama peserta Program Kem Motivasi- Education Advanture (Eduventure) di Semenyih Ecoventure Resort and Recreation baru-baru ini.   


Beliau menambah, Institusi Pengajian Tinggi (IPT) tempatan telah dikenali pada peringkat antarabangsa kerana standard pembelajaran yang berkualiti namun pengalaman berada di luar negara mahal nilainya.

“Mungkin pelajar luar negara lebih terasa jerihnya kerana berjauhan dengan keluarga, berbeza adat budaya, berlainan cara hidup dan makanan juga tak sama menjadikan mereka menghargai setiap detik pengalaman tersebut . Sekali gus mendorong mereka  lebih matang,” katanya.

Tambahnya situasi tersebut didorong oleh keluarga yang berpendapatan sederhana di negara ini yang semakin ramai menggalakkan anak-anak belajar di negara luar.

“Situasi ini agak menarik kerana kesedaran ibu bapa dalam kalangan isi rumah berpendapatan sederhana sudah mampu menghantar anak-anak belajar semakin meningkat.

“Sebenarnya tidak timbul persepsi hanya anak-anak daripada golongan kaya atau berada sahaja hanya layak melanjutkan pelajar di luar negara kerana sudah ramai keluarga sederhana upaya menyediakan anggaran perbelanjaan tidak melebihi RM200,000 untuk tempoh lima tahun

“Bayaran tersebut termasuk kos yuran universiti, tempat tinggal, makan minum serta tiket kapal terbang,” ujarnya.

Perkembangan tersebut katanya bakal merealisasikan perancangan Zara Zakiah Education yang mengunjurkan seramai 200 pelajar baharu bakal mengikuti program penghantaran pelajar ke luar negara dalam pelbagai bidang profesional dalam tempoh tiga tahun akan datang.

“Zara Zakiah Education yang menjadi pusat sehenti kepada pelajar-pelajar yang mahu melanjutkan pengajian ke luar negara yakin dengan pencapaian pelajar sejak dahulu lagi dan menawarkan perkhidmatan sehenti kepada pelajar Sijil Pelajaran Malaysia, matrikulasi dan diploma dari IPTA dan IPTS  untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang yang diminati ke luar negara.

“Perkhidmatan tersebut melibatkan proses semakan kelayakan akademik, menyediakan universiti yang sesuai dengan kursus yang diikuti, asrama tempat tinggal, perjalanan ke luar negara diiringi pegawai dari agensi  sehingga ke negara yang dituju selain dibantu oleh pelajar - pelajar senior yang sedia ada di sana,” katanya.


Carta aliran Zara Zakiah Education yang berperanan sebagai pusat sehenti kepada pelajar yang mahu melanjutkan pengajian ke luar negara.


Sehubungan itu, seperti tahun sebelumnya, sebanyak 100 pelajar bakal melanjutkan pelajaran ke luar negara pada tahun ini diberi keutamaan kepada pelajar yang akan mengikuti pengajian dalam perubatan, pergigian, veterinar, farmasi dan pengajian Islam. Antara negara yang menjadi pilihan Mesir, Rusia, Indonesia, Australia dan Bangladesh.

“Di Zara Zakiah Education yang mula menerima pendaftaran pelajar ke luar negara sejak awal tahun lagi dan penerbangan mereka biasanya pada bulan September secara berperingkat-peringkat.

“Sepanjang persiapan tersebut kami mengadakan pelbagai aktiviti termasuk kem motivasi yang diadakan pada hari ini sebagai persiapan fizikal dan mental kepada calon pelajar.

“Sepanjang kem ini berlangsung, pelbagai aktiviti diadakan untuk menguji keupayaan fizikal termasuk mendaki bukit dan membina sendiri tanpa bantuan profesional - do it youself (diy) bot untuk menyelamatkan diri - serta terjun dari kawasan tinggi (flying fox).

“Aktiviti ini sekali gus melatih kekuatan mental supaya mereka cepat membuat keputusan jika berhadapan dengan masalah. Apabila peringkat awal pelajar telah berjaya menyesuaikan diri, hasilnya akan lahir kumpulan siswazah lulusan luar negara yang mempunyai jati diri yang tinggi, berani, tidak mudah berputus asa dan sering mencabar keupayan diri,” ujarnya 


Sebahagian peserta menjalani aktiviti dalam air sebagai latihan persiapan fizikal dan mental sebelum berangkat ke luar negara untuk menyambung pengajian.


Salah sorang peserta, Muhammad Amir Esmady, 20, dari Putrajaya yang ditemui berkata, selepas menamatkan matrikulasi pada tahun lalu (2021), keluarga menyarankan dia melanjutkan pelajaran dalam bidang pergigian di Mesir.

“Saya terima cadangan keluarga cuma masih ragu-ragu dengan keputusan tersebut tetapi selepas kem selama tiga hari, persepsi saya berubah. Lebih berani dan bersemangat untuk ke sana dan menzahirkan cita-cita sebagai doktor gigi apabila pulang nanti,” katanya.


Muhammad Amir Esmady akan berangkat ke Mesir pada September 2022. 

Nur Irdina Balqis Rohimin, 19, pula teruja melanjutkan pengajian dalam bidang pergigian di Dhaka Dental College, Bangladesh pada awal tahun hadapan. 

"Saya sedia maklum bagaimana kehidupan di sana, persekitaran dan cara hidup namun saya mahu mengalami pengalamannya di samping memberi fokus kepada pengajian di universiti.

“Kem motivasi ini juga banyak membantu saya memahami erti perkongsian dalam kumpulan, lebih faham kenapa perlu membuat keputusan dengan cepat dan tepat. Saya berharap kami bersama-sama bersemangat untuk ke luar negara dan pulang dengan kejayaan,” katanya. - KitaReporters


Nur Irdina Balqis Rohimin sanggup terbang ke Bangladesh bagi mengejar cita-cita sebagai doktor gigi.

16
16
0
13
0
You will be interested

Untunglah majikan! Inisiatif Program iCadet MMU! Siswazah lebih bersedia masuki alam pekerjaan!

Melalui inisiatif dinamakan Program iCadet, pelajar-pelajar MMU yang berkelayakan akan dilatih jadi graduan yang bersedia masuki alam pekerjaan untuk industri

50 tahun Masscom UiTM! Forever Young & Still Kicking! Graduannya serba boleh, semangat juang tinggi!

Fakulti komunikasi dan Pengajian Media (FKPM) atau lebih dikenali sebagai Masscom UiTM Shah Alam sambut ulang tahunnya ke-50. Antara fakulti komunikasi terawal
Hariyati Ariffin in Menara Gading 3 days ago

Keputusan permohonan ke UA pada 25 Sept 2022! Bagi lepasan STPM dan setaraf! Semakan secara online!

\Pelajar-pelajar lepasan STPM 2021 atau yang setaraf dengannya boleh semak keputusan ke Universiti Awam (UA) bagi pengajian sesi 2022/2023 bermula 25 Sept 2022
Nur Sabrina Samsudin in Menara Gading 5 days ago

Majlis Anugerah Bakat MAPUM 2022 di UMT! Tahniah pemenang anugerah! Tahniah UUM rangkul 8 anugerah!

KPT untuk julung kalinya menganjurkan Majlis Anugerah Bakat MAPUM (MABMA) 2022 kepada warga kerja Majlis Perumahan Universiti-Universiti Awam Malaysia (MAPUM)
Nur Sabrina Samsudin in Menara Gading 6 days ago

Meneroka Potensi, Menjulang Kecemerlangan! Cara UMT raikan kecemerlangan seluruh warga universiti!

Bertemakan Meneroka Potensi Menjulang Kecemerlangan, UMT raikan kecemerlangan bakat ahli akademik dan staf sokongan akademik dalam Majlis Anugerah Tahunan (MAT)
Mohammad Ishak in Menara Gading 1 week ago