Kampus & Pendidikan 02 Aug, 2023

Putra Madani Outreach 2023! Pelajar Malaysia dipuji pelajar Jepun! Mudah mesra, bijak berkomunikasi!

@editor 2
Semua kenyataan media atau media releases boleh dihantar kepada Editor KitaReporters. Sila sertakan juga gambar iringan untuk siaran. Emel: kita.reporters@gmail.com atau editor.kitareporters@gmail.com

Share thisBeberapa pelajar Kyushu Institute of Technology (Kyutech), di Kitakyushu, Jepun memuji pelajar-pelajar Universiti Putra Malaysia (UPM) yang menjalani program mobiliti pelajar ‘Putra Madani Outreach Innovation Technology Japan 2023’ sebagai sangat mesra, tinggi nilai persahabatan dan bijak berkomunikasi.


Takeru Tanaka


Pelajar ijazah pertama Kyutech, Takeru Tanaka, 21, berkata pelajar Malaysia sebagai sentiasa ceria dan ramah jika dibandingkan dengan pelajar Jepun yang lebih pemalu.

“Mereka berkomunikasi dengan positif dan bijak. Saya berharap program pertukaran pelajar-pelajar Jepun ke UPM pada bulan November (2023) ini akan disertai pelajar Malaysia yang sama,” katanya.

Tanaka bercadang ingin menyambung pengajian ke UPM kelak kerana Malaysia agak popular pada masyarakat Jepun sebagai sebuah negara unik dengan pelbagai etnik dan cantik alam semula jadi.


Ueda Hisaki


Sementara itu pelajar Master, Ueda Hisaki, 22, berkata pelajar Malaysia aktif berkomunikasi dan bersifat terbuka dengan pelajar Jepun.

“Mereka nampak pintar, sentiasa gembira dan bersifat mesra dalam tugasan berkumpulan yang diberikan,” katanya yang amat gembira dengan pendekatan pelajar UPM itu.


Toyoda Yukino


Pelajar wanita, Toyoda Yukino, 20, pula berkata pelajar Malaysia mementingkan nilai persahabatan, bersifat lemah lembut, tenang dan sabar.

“Mereka juga aktif bercakap dan suka bergaul dengan orang di sekeliling. Ini agar berbeza dengan masyarakat Jepun yang agak pemalu,” kata pelajar jurusan Kimia Gunaan tersebut.


Muhammad Ikram Marozan 


Sementara itu pengarah program tersebut, Muhammad Ikram Marozan, pelajar tahun 3 UPM berkata mereka memilih Jepun untuk program mobiliti kerana etika kerja, mutu kerja serta disiplin tinggi mereka wajar dicontohi.

Katanya pelajar UPM ibarat duta yang membawa nilai-nilai murni gagasan Malaysia Madani seiring dengan nilai-nilai murni Jepun yang wajar dicontohi seperti menepati masa, komited kepada tugas dan menepati janji.


Ahmad Shukry Yahya 


Pelajar Master UPM, Ahmad Shukry Yahya berkata program itu untuk bertujuan mengembangkan ilmu dan kemahiran pelajar UPM dengan kemajuan teknologi hijau di Jepun melalui kerjasama UPM dengan Kyutech yang melibatkan pertukaran 1,322 pelajar sejak tahun 2012.

Katanya saranan Menteri Pendidikan Tinggi, Dato Seri Mohamed Khaled Nordin agar pelajar menerapkan kemahiran dan kecekapan teknologi bersifat ‘kalis masa depan’ selari dengan program itu kerana Kyutech ialah universiti Jepun yang tersohor dalam kejuruteraan sains, teknologi, robotik dan aeroangkasa. - KitaReporters/Kenyataan Media


12
14
0
12
0
You will be interested

Berita baik untuk pelajar IPT! Permohonan Biasiswa Tunku Abdul Rahman dibuka! Sehingga 8 April 2024!

Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj Biasiswa Tunku Abdul Rahman BTAR Yayasan Tunku Abdul Rahman YTAR pelajar universiti IPT Ijazah Sarjana Muda permohonan dibuka

Putra Cakna Alumni Care! Prihatin kebajikan pelajar! Alumni UPM sumbang komputer riba, pelan data!

Universiti Putra Malaysia alumni UPM sumbangan komputer riba pelan data Putra Cakna Alumni Care Heart to Heart H2H alma mater Pusat Perhubungan Alumni ARCUPM
Zul Akmar Jamaludin in Kampus & Pendidikan 1 week ago

Pelajar dari 11 negara pilih KUIPs! Sesi pengajian bagi pengambilan Feb 2024! 200 pelajar mendaftar!

Kolej Universiti Islam Perlis KUIPs pendaftaran pelajar kemasukan pelajar antarabangsa pengambilan baharu pelajar baharu majlis taklimat pelajar antarabangsa
KUIPs Corp Comm in Kampus & Pendidikan 1 week ago

Pendidik pengubah generasi! UPSI terap BITARA! Bakat, Inovasi, Transformasi, Adab, Revolusi, Adaptasi!

Universiti Pendidikan Sultan Idris UPSI Tanjong Malim BITARA kebitaraan Naib Canselor Dr Md Amin Md Taff perguruan guru pendidik akademia Aspirasi Naib Canselor
Rosdi Ismail in Kampus & Pendidikan 1 week ago