Menara Gading 18 Oct, 2021

UPSI potensi jadi pusat rujukan serantau bidang pendidikan! Bitara dalam kepimpinan pendidikan!

@noraini wahab
Dedicated mommy. Suka menulis dan masih menulis.

Share this


PENUBUHAN Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) pada 1 Mei 1997 memperlihatkan institusi pengajian tinggi ini komited membawa perubahan dalam bidang pendidikan khususnya di dalam negara.

Langkah penubuhan Institut Dasar dan Polisi Pendidikan Negara oleh UPSI menyaksikan usaha serta inisiatif berterusan yang bitara dalam kepimpinan pendidikan berlandaskan kegemilangan sejarah serta menerajui perubahan global.

Penubuhan berkenaan juga disokong penuh oleh Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Senator Datuk Dr Ahmad Masrizal Muhammad yang dimaklumkan beliau semasa hadir melancarkan portal berita e-Pena dan U-Media (Urus Setia Media Universiti). 

Majlis pelancaran tersebut berlangsung pada Khamis, 14 Oktober 2021 lalu dan portal berkenaan hasil inisiatif  bahagian Komunikasi Korporat di Scholar’s Suites, Kampus Sultan Azlan Shah. 


Lagi cerita-cerita menarik berkaitan UPSI


Ahmad Masrizal berucap merasmikan e-Pena dan U-Media di Scholar’s Suites, Kampus Sultan Azlan Shah. 


Menurut Dr Ahmad Masrizal, UPSI mempunyai sejarah dalam pendidikan lebih awal sejak zaman Sultan Idris Training College (SITC)

“Oleh kerana UPSI berkait rapat dengan dunia pendidikan, dengan adanya sebuah Institut Dasar dan Polisi Pendidikan Negara maka ia akan memberi kelebihan.

Saya mahukan UPSI memiliki sebuah Institusi Polisi dan Dasar yang boleh dijadikan pusat rujukan serantau dalam bidang pendidikanLangkah itu dianggap tepat dan memperlihatkan kelainan UPSI sebagai sebuah universiti pendidikan yang akan membezakannya dengan universiti lain,” katanya.

Hadir sama pada majlis itu, Setiausaha Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Dasar, Kementerian Pengajian Tinggi, Datuk Shaharuddin Abu Sohot; dan Timbalan Ketua Pengarah Pendidikan Tinggi (Akademik dan Pembangunan), Prof  Dr Robiah Yunus.


Universiti Pendidikan Sultan Idris


Dalam perkembangan berkaitan, beliau turut berbangga apabila UPSI merupakan sebuah universiti yang berada dalam kalangan kadar kebolehpasaran siswazah yang tinggi iaitu sebanyak 90.2% pada tahun 2020.

Beliau juga yakin UPSI mampu membuat unjuran keperluan pasaran siswazah pada peringkat negara dengan mengambil kira unjuran daripada peringkat Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).

“Kebolehpasaran siswaza ini bergantung kepada beberapa perkara. Keluar dari UPSI tiba-tiba tiada kerja, itu satu soal cabaran yang baik,” ujarnya.

Sementara itu, terdahulu Naib Canselor UPSI, Prof Datuk Dr Md Amin Md Taff  membentangkan sejarah, latar belakang, prasarana, pencapaian cemerlang serta perkembangan kemajuan yang dicapai UPSI sejak ditubuhkan.

Beliau berkata memiliki pelbagai kemudahan sukan bertaraf nasional dan antarabangsa, persekitaran sejarah serangan komunis, bangunan warisan, muzium, panorama indah serta di kelilingi kawasan rekreasi luar bersumberkan alam.

Katanya, Institut Dasar dan Polisi Pendidikan Negara akan  menjadi pusat pasukan pemikir, pengkaji dan pakar-pakar  yang akan mengkaji perkembangan pendidikan negara peringkat menengah, rendah mahupun tinggi.

“Pasukan  berkenaan akan merancang hala tuju pendidikan negara apa yang akan berlaku 10 tahun akan datang,” katanya. - KitaReporters


Ahmad Masrizal diiringi Md Amin (tiga dari kanan) melawat ruang jualan cenderamata sempena sambutan 100 tahun UPSI

15
6
0
17
0
You will be interested

Tahniah! Kolej 17 UPM kini dikenali sebagai Kolej Tan Sri Mustaffa Babjee! Penjenamaan semula!

Kolej 17 UPM lancarkan nama baharu iaitu Kolej Tan Sri Mustaffa Babjee. Usaha penjenamaan semula nama-nama kolej kediaman berinspirasikan nama tokoh terkemuka

MMU lancar orkestra simponi sendiri! Siti Hasmah Symphony Orchestra! Sambutan ulang tahun ke-25!

MMU sambut ulang tahun ke-25, dengan perasmian kumpulan orkestra simfoni yang dianggotai pelajarnya. Orkestra ini dinamakan MMU Siti Hasmah Symphony Orchestra
Corp Comm MMU in Menara Gading 4 days ago

Ikon Motivator Muda! USIM hantar wakil ke Intervasity Young Motivator Competition (I-Mac) 2022!

Muhammad Nur Afiq Kamarul Arifen, Shamsul Aiman Mu’amar Shamsul Bahrin muncul Johan, Naib Johan Kejohanan Motivator Muda Piala Pengerusi Lembaga Pengarah USIM
Strategic Communication Centre (StraComm) USIM in Menara Gading 4 days ago

Video| Tahniah! Ts Dr Sharifudin dilantik jadi Naib Canselor baharu USIM! Ganti Dr. Mohamed Ridza!

Profesor Ts. Dr. Sharifudin Md Shaarani dilantik gantikan Profesor Dato’ Dr. Mohamed Ridza Wahiddin yang berkuat kuasa mulai 1 Julai 2022 sehingga 30 Jun 2025
Strategic Communication Centre (StraComm) USIM in Menara Gading 4 days ago

UPM nak perkenal rock melon varieti sendiri! Hasil baik Program Tanaman Rock Melon Varieti Glamor!

Fakulti Pertanian UPM dapat tuaian baik daripada penanaman 620 pokok rock melon (cantaloupe atau tembikai wangi) bagi Program Tanaman Rock Melon Varieti Glamor
Nur Syamila Kamarul Arefin in Menara Gading 5 days ago